Орхан, оцелял от горящия автобус: Мислех, че шофьорът е заспал

След 20 минути минал друг автолус на "Беса транс", хората искали да помогнат
26 ное 2021 18:00, Нели Христова
59
Орхан, оцелял от горящия автобус: Мислех, че шофьорът е заспал
Снимка: Facebook

Орхан Алити, един от седмината, оцелели при жестоката трагедия с македонски автобус на магистрала "Струма" разказа за преживяното пред македонското издание "Слободен печат", цитиран от "24 часа". Алити пътувал заедно със сина си Висар, на 23 г., който обаче загина.

Бащата успял да счупи задното стъкло на автобуса и да скочи, заедно с другия оцелял Лулзим помогнали и на останалите. За жалост обаче Орхан не е могъл да помогне на сина си.

От болничната стая в "Пирогов" мъжът, който има и белгийско гражданство, разказва по телефона на репортер на "Слободен печат" последните часове преди трагедията. Казва, че е в добро здравословно състояние и се надява във вторник да бъде изписан от болницата.  Първия ден му била извършена интервенция на десния крак, а вчера - операция на гърба. Днес му направили още една радиография.

"Когато тръгнахме от Истанбул бяхме в търговския център „212“, а екскурзоводът Мусин Широки каза в 15:45 часа да сме в автобуса и да тръгнем за Македония. Тръгнахме оттам в 17 часа. Преди да тръгнем разговарях с чичко Хамди от Студеничани, изпушихме по една цигара. Той ми каза, че на предната дясна гума забелязал, че нещо тече. Отидохме и видяхме с фенерчето на телефона, изгледаше като дупка под гумата. Казах му на чичко Хамди, че може да е глицерин, но си мислех, че не  нищо страшно, защото в този момент нищо не капеше. Стигнахме до границата с България. След като минахме, на 20 метра ядохме и тръгнахме отново. В момент на нещастието бил буден и видял, че автобусът се е ударил в мантинелата.

Мислех, че шофьорът е заспал и затова му избяга воланът и се удари, но в това време избухна пожар и това не ми изгледаше нормално. Автобусът забави малко, после пак продължи да се движи, но пак имаше пламък", спомня си Орхан.

Всички изпаднали в паника и никой не знаел какво се случва. "В този момент човек много бързо премисля, че ако пожарът обхване рейса, вратите няма да се отворят. Скочих с двата крака към задното стъкло, но първия път не се счупи. Вторият път скочихме аз и Лулзим и пак с двата крака и успяхме да излезем навън. Мислих само как да стана и да извикам на другите да излязат навън от прозореца. Когато се опитах да стана, видях, че половината ми е счупена и не мога да се изправя. Счупен ми е и кракът.  Кога се намерих на асфалта на отсрещното платно помислих, че ако дойде автомобил, може да стане още по-лошо. Върнах се и минах пак от другата страна пътя и почнах да викам по сина ми Висар, но той не отговори", разказва Орхан през сълзи.

Казва, че експлозията се случила страшно бързо. Когато били навън видял, че автобусът и отзад вече е обхванат от пламъци. Видял някои хора да скачат след него. Лулзим викал по съпругата си Медна. Опитал се да стане на крака, но не успял.  Видял, че след него излезли пътници от Долно Количане, а 17-годишната Зулихя плачела много. След това минал друг автобус на "Беса транс", май от Тетово,  пътниците искали да им помогнат. Автобусът минал вероятно след 20 минути. "Помогнаха ни да побегнем от мястото, защото мислехме, че ще има нова експлозия", допълва разказа си Орхан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ??? - А викаш, да имаше още 6-7 жертви, че така, хубавичко да ни е. ... Mършава и изкривена нация. Точно ни бяха хванли силни и доблесни мъже, да стегнат положението и .. дойде гнусният социализъм и пак ни направи не в хора, ами в твари..
32
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Georgi - "Ако бях на негово място щях да се хвъря обратно в огъня. Как така ще си остави детето и ще бяга?" - И какво? Да умре заедно с детето си? Ами ако има и други деца? А и освен това, винаг може да пробва с ново дете. Айде сега, стига с тоя изкривен аутуизъм. Децата са СЛЕД родителите.
31
5
 
21
 
! Отговори
До ??? преди 2 години
Кой от нас българите ли? Ех, ех, ех... Трагедията от Лом! Даскалите избягаха от автобуса, а децата се издавиха!!!!! Сега разбра ли кой?
30
6
 
28
 
! Отговори
??? преди 2 години
Егати и хорър разказа!! Излиза че след тях е имало трхни сънародници които са ги зарязали и са се изнесли яко дим!! Нещо не ми се види нормална тая работа! Кой от нас българите би оставил свой в подобна беда?!
29
4
 
18
 
! Отговори
Georgi преди 2 години
Ако бях на негово място щях да се хвъря обратно в огъня. Как така ще си остави детето и ще бяга? Как ще след това ще се обяснява на жена си? Не мога да повярвам, това за мен е по-голяма загадка от самата катастрофа
28
0
 
47
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Ако наистина другият автобус е отпрашил така, оставяйки назад трагедията, значи наистина не е читава работата
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасна трагедия! Все се чудя, дали пък не са липсвали онези неща за чупене на прозорците, понеже само със сила едва ли може да се счупи стъкло на автобус. А как е пламнал толкова бързо, че даже и от задния вече счупен прозорец не са успели, явно всичко е станало за минути, горките хора. Избягвам да чета по темата по принцип, понеже е твърде тежка, но пък трябва да се знае какво се е случило за мерки в бъдеще.
26
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ, който вярва, че автобус на 25 години (нов внос) може да бъде на 110 000 км., не може да бъде унищожен!
25
1
 
36
 
! Отговори
До №25 преди 2 години
И аз това се питам. Възможно е да са носили нещо в автобуса и да са искали да напуснат България по- бързо или да са също без лиценз на автобуса. Но пътниците едва ли знаят, че тези автобуси нямат лиценз. По- сокро са избягали заради незаконен товар в автобуса или тубите с бензин.
24
23
 
27
 
! Отговори
Дпк преди 2 години
Типични османски ценности - търти да се спасява, изоставя си децата и жената, чак краката си чупи от бягане.
23
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво всъщност се оказва? Че пострадалият автобус уж 4 ти,се оказва 3 ти? Тоест 20 минути след инцидента е минал 4 тият?!-:( От Тетово каза човека! Е Те защо са продължили и не са останали на местото на трагедията? Тези шиптари уж са " задружни" а са бегали с 200 от произшествието ! Е нямам думи!-:(((
22
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи автобусът нямал лиценз, имал технически неизправности и въпреки това превозвал хора и то през нощта, но накрая ние ще излезем виновни???
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЦНикой не твърди,че гумата е гръмнала.Може да се е нарязала в мантинелата
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотни македонски имена
19
4
 
31
 
! Отговори
Ц преди 2 години
ТУК ИМА СЪВПАДЕНИЕ, ЧЕ ТОЧНО ВЪРХУ ПРЕДНА ДЯСНА ГУМА Е БИЛ ЗАБЕЛЯЗАНИЯТ ТЕЧ ОТ...НЕЗНАЙНО КАКВО. И ТОЧНО ТЯ Е ГРЪМНАЛА.
18
4
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема жив македонец тука
17
2
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Няма как депката да е ПОД гемата и същевременно нещо да тече ВЪРХУ нея! Просто преводът е грешен! Не знаех, че масло върху гумата я уврежда, не съм шофьор, но ако е така....тогава МОЖЕ ПЪРВО ДА Е ГРЪМНАЛА ГУМАТА, А НАНИЗВАНЕТО В МАНТИНЕЛАТА ДА Е ИМЕННО ПОРАДИ ТОВА.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друг от тях каза че автобуса се ударил в дясно !!!
15
1
 
29
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Ако е текла хидравличната течност за волана?
14
1
 
6
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Най- ***.то е, че автобусът дори да беше минал ПРЕЗ отбивката - пак щеше да излезе на магистралата от другия й край - без проблем и без да закача мантинелата!