Защо мъжете посягат на жените, които обичат?

Истанбулската конвенция дава резултати
28 ное 2021 19:24, Нели Христова
338
Защо мъжете посягат на жените, които обичат?
Снимка: Pixabay

Насилие срещу човека до теб: на всеки два дни и половина в Германия умира по една жена от ръката на своя настоящ или бивш партньор. Този вид брутално насилие се разраства. Какви са причините?

“Бита и душена от партньора си”, “Насилвана от съпруга си”, “Лекарка е намушкана 18 пъти от бившия ѝ партньор” – това са само част от заглавията, свързани с насилието в Германия, което превръща живота на много жени в кошмар.

Жените са непропорционално засегнати от насилие от интимен партньор – в четири от пет случая жертвата е именно жена. Според последните данни на Федералната криминална служба, през миналата година в Германия са регистрирани такива посегателства срещу повече от 119 хиляди жени и близо 29 хиляди мъже. Това представлява 5 процента повече отколкото през 2019-а. Насилието от интимен партньор може да се изразява в сексуално посегателство, преследване, ограничаване на свободата и дори убийство.

139 жертви за една година

Статистиката сочи, че всеки ден има по един опит за убийство, а на всеки два дни и половина по една жена умира от ръката на бившия или настоящия си партньор. През 2020 година това се е случило цели 139 пъти. “Не можем да позволяваме това да продължава да се случва. Трябва да вземем твърди мерки,” казва германската министърка на семейството Кристине Ламбрехт. Според нея голям проблем е, че тези престъпления често се омаловажават.

“Като чуя някой да нарича “семейна трагедия” убийството на жена от нейния съпруг или бивш партньор, коситe ми се изправят,” казва още тя. “Това не е семейна трагедия. За мен семейна трагедия е, когато майка на три деца е покосена от рак. Когато настоящ или бивш партньор убива жената до себе си и децата си, или ги наранява по някакъв начин, това е насилие. И така трябва да се определя.”

Насилието - демонстрация на власт?

Колко са в действителност случаите на тези посегателства обаче не е ясно. Според някои оценки , над 90 на сто от тях не се регистрират, съобщи шефът на Криминалната служба Холгер Мюнх. И наистина: много жертви се страхуват да се обърнат към полицията, защото се опасяват, че никой няма да им повярва. По време на двата локдауна в Германия няма регистриран видим ръст на случаите на насилие. Но на горещата телефонна линия, открита за жертви на домашно насилие в Германия, е отчетено сериозно повишение на търсещите помощ от началото на пандемията.

“Ситуацията е сериозна,” споделя Лина Щоц от организацията за защита на правата на жените “Terre des Femmes Deutschland”. Според нея домашното насилие не се влияе от социалния статус, произхода или професията. Щоц твърди, че то най-често е демонстрация на власт. “Много от убийствата се случват непосредствено след раздяла или изразено от жената желание да се раздели с партньора си,” казва Щоц. “Мъжете се чувстват сякаш им е отнето нещо, което смятат, че им принадлежи".  

Истанбулската конвенция дава резултати

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа е първата европейска конвенция, която се бори срещи насилието над жени и домашното насилие. В Германия тя влезе в сила през февруари 2018 година. Според Лина Щоц има прогрес оттогава. “След ратификацията правителството създаде национална телефонна линия за помощ на жертвите на домашно насилие, която е достъпна на няколко езика.”

“Някои аспекти от конвенцията обаче изобщо не се изпълняват на практика,” добавя Щоц. Сега надеждата ѝ е в бъдещото правителство, което ще включва представители на социалдемократите, Зелените и либералите.

“Поне 14 000 места трябва да се разкрият в убежища за жени”, казва представителката на “Terre des Femmes Deutschland”. Друга практика, заложена в Истанбулската конвенция, която според Щоц ще бъде полезно да се въведе, е специално обучение за органите на реда и съдебната система. “Това е от особена важност, за да могат жертвите да са спокойни, че отивайки в полицията, ще срещнат разбиране, а след това и честен процес,” коментира Щоц.

Неравенството се запазва  

Въпреки постигнатия през последните 20 години прогрес, насилието над жени не е ограничено достатъчно, твърди Моника Шрьотле от Института по емпирична социология в Нюрнберг. “Причината за това е, че няма особена промяна в междуполовите отношения. Въпреки че Германия се управляваше от жена толкова дълго време, равенството между мъжете и жените в обществото ни още не е факт,” казва тя.  

Шрьотле работи и с Европейската обсерватория по фемицид (убийства на жени на полова основа), където събира и анализира данни от различни държави. Според тях, единствената европейска държава, в която се отбелязва намаляване на случаите, е Испания. Шрьотле отдава това на промяна в съдебната система в страната, където насилието над жени вече е обособено в отделна категория престъпление.

Надежда за следващите поколения

Щом политически и съдебни реформи могат да променят общественото възприятие за домашното насилие, възможно ли е идващите поколения да скъсат изцяло с остарелите патриархални структури? “Има надежда за младите мъже и жени, които растат в алтернативна среда. А също и потенциал за промяна", казва Шрьотле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Дрънкат глупости швабенците! Приеха 4000000 мислиматовски шебеци, изкуфелите и по-грозники германки се залисват потях и после - защо били бити!?
130
1
 
9
 
! Отговори
Теменужка преди 2 години
Защото са ПРОСТИ!!!
129
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
"Въпреки че Германия се управляваше от жена толкова дълго време" ?????????? Шрьотле по-добре да покаже в сайт снимките на всички Германци които са регистрирани че бият жените си. Тогава ще разберем сами колко е успешна политиката на Меркел.
128
2
 
24
 
! Отговори
Самата истина преди 2 години
Докато , моралът и законът се разминават ще има такива случки.Мъж на 40 с две деца , разбира ,че жена му се плющи насам натам.Какви са опциите пред него , човекът е морален няма как да живее повече с нея , обаче , ако иска да се разведе губи децата , губи и жилището.После трябва да плаща издръжка.Този човек няма как вече да има други деца или жена и това не е по негова вина.Сключваш брак и който е виновен за раздялата губи всички права(деца, жилище ,бизнес) само тогава ще има ефект.
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мъже ли посягат на жените, които обичат? В кое научно изследване, в кой закон е формулирано това тъпoyмно твърдение "мъжете посягат на жените, които обичат"?
126
1
 
0
 
! Отговори
йената преди 2 години
в брака им е лубчо словесна диария по всякакви теми тип тиин прохлем на 80 годи6нитено нямам склонност тяхното мнение досадно да изслу6ам вьобще
125
0
 
1
 
! Отговори
грозна преди 2 години
е твоита дьрева не е грозна
124
0
 
14
 
! Отговори
От с.Герман преди 2 години
Добре че германците и германските медии не са расисти и не показват данните от кои етнически групи са предимно мъжете при тези случки.
123
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не седи насила при насилника си, това са ваши безпочвени интерпретации. Само че ако жената реши да напусне мъжа си, къде ще отиде? На улицата или в къщата на родителите си, а ако има и деца?! Или в онези затвори, наречени "защитени жилища" или кризисни центрове, ама че име на дом!! Сама жена без подкрепа в БГ от семейството си, е обречена, проумейте го! В една цивилизована страна жената ще бъде подкрепена по много начини, с работа, психолог,финансово и т.н , а побойникът ще бъде в затвора
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които сте сложили минуси на коментар 174, сте същите, подкрепящи насилието, като описаното в коментара и няма да се учудя, ако биете жените и децата си, смятайки се за упълномощени! Заради такива като вас, ще има още много жертви и никакви адекватни закони! И жените ще смятат, че насилието е нормално. Само че аз чета коментарите и мисленето на хората от чужди сайтове и ще ви кажа, че НЕ Е! и че мисленето на българите е още в пещерния век!!
121
1
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Според последните данни на Федералната криминална служба, през миналата година в Германия са регистрирани такива посегателства срещу повече от 119 хиляди жени и близо 29 хиляди мъже. Това представлява 5 процента повече отколкото през 2019-а. А малко по надолу в статията пише че след приемането на Истанбулската конвенция имало напредък , НЯМА НАПРЕДЪК, А ИМА НАРАСТВАНЕ НА СЛУЧИТЕ С НАСИЛИЕ, което означава че ЛИСТ ХАРТИЯ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ УБИЕЦ ИЛИ НАСИЛНИК, или пак с вашите *** истории.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех германците за по-големи джентълмени, какво става и с тях?
119
1
 
4
 
! Отговори
Мъж преди 2 години
Аз нямам жена и няма кого да насилвам. Много по-добре ми е така. Защо ли?
118
6
 
5
 
! Отговори
От любов? преди 2 години
Баща алкохолик, който бие дъщеря си за нищо, крещи й, заплашва я от дете и бие майката, когато се опитва да я защити, използвайки финансовото си надмощие и съответно зависимостта им от неговите доходи, и това не се счита престъпление от закона, предполагащо затвор или солидно обезщетение, защото няма убийство или тежки травми (инвалидност), как се нарича това? Ами те травмите са жестоки и за цял живот, защо българските закони не го припознават като тежко престъпление?!!
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че такъв мъж НЕ ОБИЧА!Как може да задавате такъв абсурден въпрос,?!! Това е 100% признак на психично отклонение, не на любов!Това е hatred, хейт. Омраза. Освен ако не го прави като средство за самоотбрана.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че нещо, ама я НЯКОЙ да провери как е в страните където Истамбулскатра конвенция е подписана ДАЛИ Е СПРЯЛО НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ ? ЩОТО МНОГО АМА МНОГО МИ Е ЧУДНО КАК НЯКАКВА ХАРТИЙКА ДЕТО ИМА единствено ФУНКЦИЯ НА декларация А НЕ НА ЗАКОН спира нещо ? Всъщност тази конвенция обяснява подробно как има "надежда" в алтернативните семейства на еднополови и как при тях нямало насилие ..... и основно как децата от малки трябвало да свикват на толерантност и да живеят с еднополовите индивиди ....
115
2
 
13
 
! Отговори
Защото преди 2 години
не ги обичат, а ги притежават. Как ще пребиеш / убиеш някого, когото обичаш?
114
2
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Истината е, че жените сами се поставят в това положение. Гледах интервю с една, която два пъти подред хваща с насилници и зове за подкрепа и хората да не си затварят очите.Ами тя защо се е хванала с такъв човек и после да вменява вина на другите за нейното положение, къже беше ти като си го избираше и когато те удря или блъска, защо ние да сме виновните, че ти си избираш такива?
113
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как бе, лошия патриархат създал благоденстваща и силна Европа, трябва да се заличи напълно. Трябва ни "алтернативна среда" в която белия мъж няма място, той трябва да бъде заличен напълно, там може да съществуват само феминистки и ЛГБТ.
112
0
 
6
 
! Отговори
Американа преди 2 години
Щото не са мъже!