Швеция назначи първи транссексуален министър

Лина Акселсон Килблом ще отговаря за образованието и науката
30 ное 2021 15:10, Красимир Ангелов
181
Швеция назначи първи транссексуален министър
Андершон обявява състава на новото правителство. Снимка: БГНЕС

Транссексуална жена - Лина Акселсон Килблом - е назначена за министър на висшето образование и науката в новото правителство на Швеция. Това е и първият подобен случай в историята на страната, съобщава БГНЕС, позовавайки се на шведски медии.

Още по темата
В понеделник Риксдагът избра Магдалена Андершон, лидер на Социалдемократическата партия на труда на Швеция, за втори път за министър-председател. Така тя стана първата жена в Швеция, която заема този пост.

Андершон обяви състава на новото правителство днес, в което направи впечатление новия образователен министър.

Лина Акселсон Килблом е на 51 години и в края на 90-те години на миналия век се подлага на операция за смяна на пола. Някои министри, като министърът на външните работи Ан Линде и министърът на отбраната Петер Хултквист, са запазили работните си места.

Ханс Далгрен ще остане министър по въпросите на ЕС. По-рано самата Андершон оглавяваше Министерството на финансите - пост, който сега ще бъде зает от Микаел Дамберг, настоящ министър на вътрешните работи. Той ще бъде наследен от Морган Йохансон, който едновременно с това ще оглави и Министерството на правосъдието.

Андершон беше избрана за министър-председател миналата седмица, но часове по-късно подаде оставка. След избирането на Андершон проектобюджетът на шведското правителство не получи мнозинство при гласуването в парламента, като повечето депутати подкрепиха проекта, предложен от опозицията.

След това Партията на околната среда заяви, че се оттегля от коалицията, която съставя правителството на малцинството. Андершон подаде оставката си пред председателя на парламента само няколко часа след като беше избрана за ръководител на правителството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
6
 
! Отговори
Силвия преди 2 години
Аз не съм чула хората по света да бягат да живеят в България, но за Швеция след един мач на Дунав, остана 80% от агитката там.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво от това да не е нещо повече от нормалните?
67
1
 
6
 
! Отговори
до 76 преди 2 години
Е да де и едно от качествата на министъра е -извратен :)
66
0
 
4
 
! Отговори
бил във Швеция преди 2 години
До: номер 70 Има една поговорка: Внимавай какво си пожелаваш! Няма да можеш да им насмогнеш на пиенето на шведките! Две три шведки значи по две три бутилки водка на ден!
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората на такива поиции трябва да се оценяат по качествата си, а не по сексуалната си ориентация. Джендърите искат да ни кажат, че и ние трябва да имаме такъв министър, ама като стане дума за изравняване на заплатите и дума да не става.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тази новина брадатите и надарени емигранти от Африка и Близкия Изток ще си счупят краката да дойдат в Швеция .Това като вица -Абе знаеш ли ,че Пешо от осмия етаж е хо-мо-сек-суалист ? -и другия отговаря. -Аз от 15 години го е......а и през цялото време мислех ,че е електротехник. Това са те евроатлантическите ценности.
63
1
 
9
 
! Отговори
4040 преди 2 години
Това повод за хвалба ли е?!?!? Още откачени ще ръководят и ще ни убеждават че са прави. Какъвто искаш бъде дупет0 ти да те знае , нас не ни интересува!
62
0
 
5
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
До: номер 48 (Леша) Не е вярно, това са две различни понятия. Трансвестит е мъж който се облича в женски дрехи. Транссексуален е мъж, който си е направил хирургическа операция за смяна на пола и приема женски хормони, с което анатомично се е преобразувал в жена.Различно е.
61
3
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
''Пич'' всички знаем, че такива неща има от край време и наясякъде ...идеята е да НЕ се толерират,поощряват, натрапват и тн. !!!! Кое не разбра...
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Останахме с убеждението че има много жени без истински мъж. Искам 2-3 шведки. Тамън ще си паснат с жената
59
0
 
3
 
! Отговори
перко преди 2 години
И У НАС, И У НАС. НАЛИ ТОВА ИСКАХТЕ!!!
58
2
 
7
 
! Отговори
до Гейорги преди 2 години
Да много ''добре живеят'' самоубийствата там са като при нас хремата, алкохолизъм, дрога, кръвосмешение :) Депресии...почети малко и ще видиш....но викаш по-добре са...чул си от некой сигурно а? Хаххаха
57
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 59 Ти какво искаше да кажеш за Германия че не разбрах?Че във всички държавни и партийни структури на Третия Райх е имало хомосексуални, без изключение!И във Вермахта, и в SS, навсякъде е било бъкано от гейове.Ако не сте виждали, аз съм виждал снимки на войници от Вермахта облечени в женски дрехи да играят танци от рода на Кан Кан и прочие.Лицемерието винаги е съществувало - от една страна официалната пропаганда забранява нещо, от друга го практикува.
56
8
 
4
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Важното е какво може и как се справя, другото е за плебса да коментира. В крайна сметка, живеят много по-добре от нас в Швеция.
55
1
 
1
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
Говори за себе си, ама май и след смяна си остана люзир?
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
57 Не съм тесногръд, патенце. И аз имам ци.ци, даже по големи от твойте. Ама съм си ги направил във фитнеса
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменила си е пола доброволно, а на вас Бойко ви го смени насила защото сте глупави.
52
6
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
При Радев е така. Друго си е истински мъжкар като господин Борисов.
51
1
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Много е важно всеки божи ден поръчковите *** да пишат за някакви извратеняци, облечени като европейски ценности. То от Норвегия, то от Швеция, то незнам си откъде. Спрете се Бе из.ро.ди!
50
6
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 2 Имало викаш информация за Швеция в нета? Я по-точно кажи къде я видя тази информация? Дай линкове! Във Швеция кръвосмешението е забранено със закон. Изключения се прави за полубратя и полусестри, но за тях се изисква специално съдебно разрешение. Може би много хора бъркат скандинавските държави с други. Кръвосмешението е разрешено в Испания доколкото знам.И всичките испански филми са им извратени - в тях винаги има любов, секс, кръв и убийства! Просто гледай някой филм!