Швеция назначи първи транссексуален министър

Лина Акселсон Килблом ще отговаря за образованието и науката
30 ное 2021 15:10, Красимир Ангелов
181
Швеция назначи първи транссексуален министър
Андершон обявява състава на новото правителство. Снимка: БГНЕС

Транссексуална жена - Лина Акселсон Килблом - е назначена за министър на висшето образование и науката в новото правителство на Швеция. Това е и първият подобен случай в историята на страната, съобщава БГНЕС, позовавайки се на шведски медии.

Още по темата
В понеделник Риксдагът избра Магдалена Андершон, лидер на Социалдемократическата партия на труда на Швеция, за втори път за министър-председател. Така тя стана първата жена в Швеция, която заема този пост.

Андершон обяви състава на новото правителство днес, в което направи впечатление новия образователен министър.

Лина Акселсон Килблом е на 51 години и в края на 90-те години на миналия век се подлага на операция за смяна на пола. Някои министри, като министърът на външните работи Ан Линде и министърът на отбраната Петер Хултквист, са запазили работните си места.

Ханс Далгрен ще остане министър по въпросите на ЕС. По-рано самата Андершон оглавяваше Министерството на финансите - пост, който сега ще бъде зает от Микаел Дамберг, настоящ министър на вътрешните работи. Той ще бъде наследен от Морган Йохансон, който едновременно с това ще оглави и Министерството на правосъдието.

Андершон беше избрана за министър-председател миналата седмица, но часове по-късно подаде оставка. След избирането на Андершон проектобюджетът на шведското правителство не получи мнозинство при гласуването в парламента, като повечето депутати подкрепиха проекта, предложен от опозицията.

След това Партията на околната среда заяви, че се оттегля от коалицията, която съставя правителството на малцинството. Андершон подаде оставката си пред председателя на парламента само няколко часа след като беше избрана за ръководител на правителството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
17
 
! Отговори
Традиционалист преди 2 години
Сигурно са изтрещели щото не ги пече слънце и им липсва витамин Д. Нищо чудно, че Европа взе да залязва цивилизационно - навсякъде само гейове и педофили. Егати и Запада и морала и ценностите!
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След новозеландската лисбийка Джасинда, сега имаме транссексуален министър. Злите езици говорят, че Путин бъркал в гащите на Медведев и Лавров. Вярно ли е, това?
47
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като има транссексуален? Той да не би да не е човек? Така е решил преди години и щом се чувства добре като жена сега и е полезна за обществото с дейността просто няма проблем. Аман от тесногръдие!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, Леша, здрасти.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Танче, остави ли си всемогъщия или го кръцна?
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът е беден защото е глупав.
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България за втори път си избра президент фигурант фураЖ.ка.
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Висши европейски ценности към които така условно се стремим. Апогей на моралната деградация по добре да сме вън от ЕС. По добре да ни анексира Турция или Русия. Там поне няма такива гадории инизвращения, поне от този тип. Всякакви такива биват смачквани още в зародиш.
41
0
 
9
 
! Отговори
Амииии преди 2 години
да им е честит, ама нас кво ни засяга това, м?!?
40
2
 
16
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Преди им казвахме травестити.
39
2
 
23
 
! Отговори
. преди 2 години
Или огън ще ги изгори, или морето ще ги издави!
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имали изненадани. Щото аз ни най малко не съм изненадан. Живял съм в скандинавието три години и съм се потресъл от разбиранията им за семейство брак и деца. Там бащата прави се кс с дъщеря си. Майката със сина си. Първи братавчеди с братовчедките си. Брат и сестра. Ако някога дойде Содом и Гомор първо тях ще унищожи. Това не са хора тези са по зле от животните. Животните не правят се.кс с децата си.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да съм душевно болен с топки, отколкото да си влача за.д.н.и.кa по земята, като куче когато е яло кренвирш с найлона.
36
2
 
21
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Е, нищо де, то Швеция и без това скоро ще стане Швестерия, а малко след това - Шериатия ...
35
1
 
4
 
! Отговори
do 41 преди 2 години
Че те мюсулманите са били голяма едно време много от звездите са с ислямски имена да не говорим за алгаберата и тн. Е всичко отива по дяволите когато религията е радикализира :)
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винкел!
33
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 2 години
*** от Швеция
32
7
 
15
 
! Отговори
ТАНЯ преди 2 години
Не искаме шведите да ни правят децата обратни! В тази страна има български традиции и те се спазват - децата ни са алкохолици, наркомани и ***. Точка! Не ви щем изкривените ценности. Вън от ЕС!
31
1
 
16
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Ето това е жалкото, че ти се вижда нормално и обичайно :)
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е нищо необичайно, мъж по рождение, после си сменил пола, което отдавна се прави навсякъде по света. Тя сега е жена, трети пол няма, освен много редките случаи на ***, които така се раждат.