За първи път: Тел Авив е най-скъпият град за живеене в света

Той измести Париж от първото място
1 дек 2021 19:32, Нели Христова
32
За първи път: Тел Авив е най-скъпият град за живеене в света
Снимка: Pixabay

По целия свят годината беше трудна за портфейлите на потребителите.

Трудностите пред веригите за доставки и променящото се потребителско търсене повишиха разходите за живот в много от най-големите градове, според ново проучване, публикувано в сряда. Инфлацията е най-бързата регистрирана през последните пет години.

Един град преживява по-бърза промяна от повечето, скачайки от пето място на първо в тазгодишния индекс на най-скъпите гладове в света, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU).

Израелският град Тел Авив оглави класацията за първи път, изпреварвайки миналогодишния лидер Париж, който сега дели второто място със Сингапур.

EIU приписва рязкото покачване на индекса на Тел Авив на повишенията на цените на хранителни стоки и транспорт и силата на израелския шекел спрямо щатския долар.

Ежедневни стоки и услуги

Световният индекс на разходите за живот за 2021 г. проследява разходите за живот в 173 глобални града – с 40 повече от миналата година – и сравнява цените на повече от 200 ежедневни продукта и услуги.

Данните за проучването, което се провежда повече от три десетилетия, се събират от глобалния екип от изследователи на EIU всеки март и септември.

Индексът е сравним с цените в Ню Йорк, следователно градовете с по-силни валути спрямо щатския долар вероятно ще се окажат по-високо в класацията.

Цюрих и Хонконг са съответно на четвърто и пето място. Миналата година те заемаха първото място заедно с Париж. Ню Йорк, Женева, Копенхаген, Лос Анджелис и Осака завършват останалите от първите 10.

В горните класации продължават да доминират европейските и развитите азиатски градове. Градовете с най-нисък ранг са предимно в Близкия изток, Африка и по-малко богатите части на Азия.

Проблеми, създадени от пандемията

EIU съобщава, че средно цените на стоките и услугите, обхванати от индекса, са се повишили с 3,5% на годишна база в местна валута, в сравнение с увеличение от едва 1,9% по това време миналата година.

Докладваните проблеми във веригата за доставки допринесоха за покачването на цените, а пандемията от COVID-19 и социалните ограничения все още засягат производството и търговията по света. С новия вариант на коронавируса, който в момента предизвиква широко разпространена тревога, тези проблеми няма да изчезнат бързо.

Повишаващите се цени на петрола доведоха до 21% увеличение на цената на безоловния бензин, съобщава EIU, но имаше и големи повишения на цените в категориите отдих, тютюн и лична хигиена.

Най-високо издигащият се град през 2021 г. беше иранският град Техеран, който скочи с 50 места от № 79 на № 29, тъй като санкциите на САЩ доведоха до недостиг и по-високи цени.

Сирийският град Дамаск отново се нарежда като най-евтиният град в света, тъй като неговата разкъсана от война икономика продължава да се бори. Дамаск и Техеран страдаха от много висока инфлация през 2021 г., както и Каракас във Венецуела и Буенос Айрес в Аржентина.

Предстои още

"Въпреки че повечето икономики по света сега се възстановяват, тъй като се въвеждат ваксините срещу COVID-19, много големи градове все още наблюдават скокове в случаите, което води до социални ограничения. Това нарушава доставките на стоки, което води до недостиг и по-високи цени", обяснява в изявление Упасана Дът, ръководител на световните разходи за живот в EIU. "Можем ясно да видим въздействието на пандемията в тазгодишния индекс, като повишението на цените на бензина е особено силно. Но не във всички градове се наблюдава увеличение на цените. В много от градовете към дъното на нашата класация цените са в стагнация или дори спад, отчасти защото техните валути отслабнаха спрямо щатския долар."

"През идната година очакваме да видим още по-високи разходи за живот в много градове, тъй като заплатите се увеличават в много сектори. Въпреки това, ние очакваме и централните банки да повишат лихвените проценти, предпазливо, за да спрат инфлацията. Така че увеличенията на цените трябва да започнат да се забавят от нивото от тази година", добавя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там е толкова скъпо наистина, дали е хубаво - ами не винаги най-скъпото е най-хубавото, но си спомням, че преди години студенти бяха блокирали части от центъра с палатки на протест против високите цени на имотите там.
20
0
 
2
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
""Въпреки че повечето икономики по света сега се възстановяват, тъй като се въвеждат ваксините срещу COVID-19" ,,,,,,,,,, На маймуни ни направихте!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм бил в Тел Авив по работа. Супер тъпо място.
18
1
 
8
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Някой от вас бил ли е Тел Авив? Аз съм бил. Там, плотери съм монтирал. Е, няма по мръсно място на света. Има контейнери, празни ама *** е по улицата. И говоря за централна улица. Плъхове и мизерия.
17
3
 
7
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Ами как няма да е най-скъп за живеене. С над 80% доброволно Сертифицирани с по три дози юдеи. Това за обикновения турист си е жива атракция
16
3
 
11
 
! Отговори
A преди 2 години
Тел Авив е хем гадно хем скъпо.Да им се чудиш кой и защо иска там.Цени като в Цюрих живот и заплати като в Бейрут. Мерси
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем нормално.Евреите са най-алчните същества в света, и после --ами защо евреите са най мразени-ето защо.
14
3
 
2
 
! Отговори
Русе преди 2 години
До Анонимен 17. За ужасния климат на екватора нещо да кажеш?
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като човек обиколил над 100 държави мога да кажа, че за мен Сингапур е най-скъпата и хубава държава за живеене !
12
6
 
1
 
! Отговори
лъжа е преди 2 години
Остана да кажете , че това е защото народа живее най-добре там , та за това !
11
3
 
10
 
! Отговори
Соломон преди 2 години
Е как няма да е - еврейско е ,точно някой чувал ли е израза за нещо, че ще стане ама когато се върнат евреите от жътва? Тоест никога ,може да ги търсиш където има далаверка , златце, търговийка, нещо такова по тъничко и ей такива работи.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не търсете прилепа, търсете парите!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид бизнеса е печеливш!
8
5
 
6
 
! Отговори
Има записи преди 2 години
Фашизоида Иван Гешев е казал че ще убива хора но Европейският съюз забранява Смъртните присъди затова щял само да изтезава хора!Този масон ли е, садист ли е що ли!?Егати!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай там на българина да се залъгва колко добре били по света, а той колко е зле. В Израел могат само да си мечтаят за BMW E60, каквото тука го карат вече шведи и клошари и струва колкото една заплата на чирак в западна компания.
6
2
 
11
 
! Отговори
Вълчо Кумчев преди 2 години
Швейцария е мнооого скъпа! Цени на недвижимости в милиони ! Един сандвич в едно бистро на италианската граница 60 евро...
5
8
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Едно кисело мляко в началото на мандата на тиквате беше 80 ст, сега е 1.20. Същото и за хляба. 50% инфалция само от тук. Пенсиите и заплатите да са се вдигнали с 50% през това време? Ами не са. Има няма 20% са увеличени, с изключение на някои държавни служители, дето им ги вдигнаха с 30%.
4
2
 
6
 
! Отговори
Да са живи и здрави преди 2 години
и да се наслаждават на живота си в най-скъпия град. Ама кой друг ще се наслади, щом не пускат никого там вече? А и самите те не се пускат да живеят и да се наслаждават.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел ги обсъждам само на живо,щот там няма кой да ми трие коментари и да ме блоква..
2
2
 
9
 
! Отговори
Постетил преди 2 години
Наистина е страшна скъпотия. За хляб , хумус и някаква умряла салата платихме приблизително 300 лв на плажа в Тел Авив. Тва за 4 човека.