Без много оптимизъм: Налага ли се нова ваксина срещу Омикрон?

От 3до 6 месеца са необходими на производителите за новия препарат
5 дек 2021 07:45, Петя Славова
157
Без много оптимизъм: Налага ли се нова ваксина срещу Омикрон?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


От три до шест месеца ще са необходими на производителите на COVID-ваксини да разработят ефективен препарат срещу новия вариант на коронавируса Омикрон. Прогнозата е на германската Постоянна комисия по ваксинациите, предава "Дойче Веле".

Модифицираната ваксина срещу новия вариант на коронавируса Омикрон ще е готова след месеци. Това прогнозира председателят на Постоянната комисия по ваксинациите (STIKO) Томас Мертенс. "Производителите ще се нуждаят от 3 до 6 месеца в лаборатория за създаване на ваксина, която да е ефективна срещу Омикрон и Делта, тъй като Делта продължава да е широко разпространена", казва той пред "Райнише пост". След завършването на лабораторните проучвания ще започне и процедурата по одобрение.

Още по темата

Възможно е да е необходима нова ваксина срещу Омикрон

"Въпросът е дали властите ще искат изцяло нови лабораторни изследвания или ще изберат по-бърза процедура за одобрение", казва Мертенс. Според шефа на STIKO е напълно възможно да е необходима нова ваксина срещу мутацията. "При Омикрон се забелязват много промени по шиповия протеин, които могат да затруднят антителата в борбата им срещу вируса".


Независимо от всичко гражданите трябва да си поставят бустерна доза, подчертава Мертенс. "Бустерите се изплащат. Борбата срещу Делта варианта продължава. И няма да е проблем няколко месеца след бустера отново да се ваксинираме, за да се предпазим от Омикрон."

Произходът на Омикрон остава неясен

Председателят на германската ваксинационна комисия се обяви против стигматизирането на Южна Африка, където Омикрон за първи път бе регистриран. "Секвенирането в Южна Африка е много професионално, затова Омикрон бе открит там. Никой не знае откъде наистина произлиза този вариант. Вероятно е възникнал чрез мутация в организма на имунокомпрометирани хора, при които, заради липсата на защитна реакция, вирусът се разпространява дълго и бурно."

Новата мутация предизвика безпокойство по целия свят, но според германския експерт е рано да се каже какъв ще е нейният ефект върху пандемията. Основната тревога е, че заради многото мутации вариантът Омикрон може да се предава по-лесно и да се окаже резистентен срещу ваксините. Това обаче още не е потвърдено.

Наскоро директорът на германския производител на ваксини BioNTech Угур Шахин увери, че наличните препарати срещу COVID-19 защитават от тежко протичане на болестта и в случай на заразяване с Омикрон или друга вариация на вируса. Омикрон не е първата мутация на Ковид-19, която се е появявала, припомни Шахин.

В BioNTech са оптимисти, в Moderna – не толкова

Компанията на Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюреджи вече провежда лабораторни тестове на новия вариант и работи върху модифицирана ваксина, ако се наложи употребата на такава. Първите резултати от изследванията, които започнаха миналия четвъртък, все още не са налични, казва директорът на BioNTech. Никой не трябва изпуска нервите си заради Омикрон, сега е важно да предложим на всички бустерни ваксинации възможно най-бързо, заяви Шахин в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Производителите на ваксини работят усилено над препарати, които да са ефикасни и срещу новата мутация Омикрон

Производителите на ваксини работят усилено над препарати, които да са ефикасни и срещу новата мутация Омикрон

Омикрон може да доведе до ръст на инфекциите, но препаратът на BioNTech и Pfizer вече е доказал ефективността си и при други варианти на COVID-19. Далеч по-скептичните изказвания на директора на Moderna Стефан Бансел по отношение на Омикрон се отразиха сериозно на борсата в началото на миналата седмица. Пред "Файненшъл таймс" той заяви, че Омикрон ще създаде проблеми за вече съществуващите ваксини и ще отнеме време, докато вече наличните препарати бъдат адаптирани към новия вариант.

Ваксините провокират два защитни механизма

Пред "Уолстрийт джърнъл" Шахин обясни, че след ваксинация организмът произвежда антитела и Т-клетки, които осигуряват имунната защита. И дори новите варианти да са в състояние да заблудят антителата, Т-клетките продължават да осигуряват защита от тежко протичане на заболяването. Едва ли е възможно един вариант да заобиколи и двата защитни механизма.

И американски експерти, като имунолога и съветник на президента Антъни Фаучи, от дни подчертават, че съществуващите ваксинации до известна степен ще предпазят от сериозни заболявания и смърт, дори и при наличието на нов вариант. Засега обаче не е ясно колко по-малък ще бъде защитният им ефект, призна Фаучи във вторник. В момента се провеждат съответните тестове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
33
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Главния здравен днес щял да се показва в предаването 120 минути. Щял да разказва как се е преборил с ваксините и вируса.
81
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един и същ награмотен *** се опитва да агитира за ваксинация с неумели доводи. Много непрофесионален подход.
80
5
 
38
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Кунчев появи ли се по телевизията? Питам, защото не гледам зомбивизор.
79
23
 
5
 
! Отговори
Мукарина преди 2 години
До Анонимен98 импромпту предложих на всички познати антиваксъри безплатна екскурзия до ковид отделение в произволен град на територията. де факто, без значение че беше за моя сметка, никой не прие офертата. сиреч, може да се говори за дефицит на обективност, базиран на дезинформация и суеверие.
78
1
 
29
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
"Предава дойче веле" . до тука.
77
4
 
34
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Къв е проблема да се боцнеме пак , след бустера....хо-хо-хо....!? Че прецакате накрая имунната система на откачените ваксъри )))
76
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не смо не се налага, а е НЕЖЕЛАТЕЛНА, тъй като Омикрон е опашката на вируса - изтъняла, вяла и безвредна. Оставете го да се разпространи на воля и напролет ковид ще е история!
75
4
 
28
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
И на най-големите баламурници им стана ясно, че тая ваксина не е за тоя вирус. За кой вирус е ваксината? За тоя, дето още не е пуснат ли?
74
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са най-доброто средство срещу COVID-19, но вие тука сте *** и не можете да го разберете това нещо.
73
2
 
4
 
! Отговори
Град на ужасите преди 2 години
Служители от МВР Перник се гаврят с гражданите, пускат СРС-та за да гледат домовете на граждани(компромати) после ги пускат в Интернет!
72
0
 
1
 
! Отговори
Хора пазете се преди 2 години
Служители от МВР Перник работят за Организираната престъпност!Работят за мафиоти като Юлиян Борисов Георгиев Перник, Дончо 58г Перник, Пашата - явно срещу заплащане!
71
1
 
27
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Ако не се умира от Омикрон, то тогава самия Омикрон се явява ваксина, истинска сто процентова. И с него края на пандемията. Както каза оплютия от хората с по един пръст чела Мангър.
70
1
 
14
 
! Отговори
Леко Ваксиниран преди 2 години
Чакам Кунчев да ми обясни. Но явно той боледува леко от кРомид вече трети месец
69
2
 
35
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
КОНСТИТУЦИЯТА на Република България ЗАБРАНЯВА насилствено ваксиниране!!!!
68
0
 
5
 
! Отговори
Моше Даян преди 2 години
Категорично ДА!!! ИЗРАЕЛ трябва да печели пари 💰!!!🇮🇱
67
3
 
11
 
! Отговори
препърс преди 2 години
Трето чували сте за х,и,м,и,ч,е,н пневмония,ако не пишете в гугела и вижте симптомите,дигнете си главите на горе и вижте небесната манна сет ни ръсят ежедневно,когато ръсят повечко повече случаи,кат спрат намаляват,още ли вярвате за прилепи и панголини вервайте нема лошо,храната ви е ***,водата ви е ***,лекарствата още по голям,стрес безпаричие и вярвате още на тези хиени във власта,вервайте те ще ви оправят
66
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът не е във ваксинирането. Проблемът е в начина, по който то се налага. Насилието е проява на лошотия, глупост и безсилие..
65
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви омикрони, какви пет лева. Във всяка страна хората протестират, в някои имаше сблъсъци с полицията, в други половината страна горя, нашите медии се правят на приятно разсеяни. Ваксини на шест месеца...А ве що не се гръмнете
64
5
 
21
 
! Отговори
препърс преди 2 години
Друго ,имам близка приятелка в ковид отделението в моя град,вика ми не вярвай на статистиката,масово при нас са с една или две дози а вече и с три,сигур ще ме оплюете за лъжлива информация плюйте,ама що в ковид отделението сестри и доктори не се ваксинират а си правят тестове
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злите управляващи( тези с големия капитал, които стоят зад изпълнителите- министри, президенти и т.н) усетиха особено в Западна Европа, че стадото прекалено лесно се оставя да бъде мачкано и ситуацията се влошава страшно бързо. За 2- 3 месеца се разработват ваксини за нови варианти, пускат се ваксини за деца над 5 години, най- вероятно скоро и за под 5- годишни. Ще почнат още в родилния дом да им ги бият. След над 70 години злото пак се прояви в световен мащаб със страшна сила.