Без много оптимизъм: Налага ли се нова ваксина срещу Омикрон?

От 3до 6 месеца са необходими на производителите за новия препарат
5 дек 2021 07:45, Петя Славова
157
Без много оптимизъм: Налага ли се нова ваксина срещу Омикрон?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


От три до шест месеца ще са необходими на производителите на COVID-ваксини да разработят ефективен препарат срещу новия вариант на коронавируса Омикрон. Прогнозата е на германската Постоянна комисия по ваксинациите, предава "Дойче Веле".

Модифицираната ваксина срещу новия вариант на коронавируса Омикрон ще е готова след месеци. Това прогнозира председателят на Постоянната комисия по ваксинациите (STIKO) Томас Мертенс. "Производителите ще се нуждаят от 3 до 6 месеца в лаборатория за създаване на ваксина, която да е ефективна срещу Омикрон и Делта, тъй като Делта продължава да е широко разпространена", казва той пред "Райнише пост". След завършването на лабораторните проучвания ще започне и процедурата по одобрение.

Още по темата

Възможно е да е необходима нова ваксина срещу Омикрон

"Въпросът е дали властите ще искат изцяло нови лабораторни изследвания или ще изберат по-бърза процедура за одобрение", казва Мертенс. Според шефа на STIKO е напълно възможно да е необходима нова ваксина срещу мутацията. "При Омикрон се забелязват много промени по шиповия протеин, които могат да затруднят антителата в борбата им срещу вируса".


Независимо от всичко гражданите трябва да си поставят бустерна доза, подчертава Мертенс. "Бустерите се изплащат. Борбата срещу Делта варианта продължава. И няма да е проблем няколко месеца след бустера отново да се ваксинираме, за да се предпазим от Омикрон."

Произходът на Омикрон остава неясен

Председателят на германската ваксинационна комисия се обяви против стигматизирането на Южна Африка, където Омикрон за първи път бе регистриран. "Секвенирането в Южна Африка е много професионално, затова Омикрон бе открит там. Никой не знае откъде наистина произлиза този вариант. Вероятно е възникнал чрез мутация в организма на имунокомпрометирани хора, при които, заради липсата на защитна реакция, вирусът се разпространява дълго и бурно."

Новата мутация предизвика безпокойство по целия свят, но според германския експерт е рано да се каже какъв ще е нейният ефект върху пандемията. Основната тревога е, че заради многото мутации вариантът Омикрон може да се предава по-лесно и да се окаже резистентен срещу ваксините. Това обаче още не е потвърдено.

Наскоро директорът на германския производител на ваксини BioNTech Угур Шахин увери, че наличните препарати срещу COVID-19 защитават от тежко протичане на болестта и в случай на заразяване с Омикрон или друга вариация на вируса. Омикрон не е първата мутация на Ковид-19, която се е появявала, припомни Шахин.

В BioNTech са оптимисти, в Moderna – не толкова

Компанията на Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюреджи вече провежда лабораторни тестове на новия вариант и работи върху модифицирана ваксина, ако се наложи употребата на такава. Първите резултати от изследванията, които започнаха миналия четвъртък, все още не са налични, казва директорът на BioNTech. Никой не трябва изпуска нервите си заради Омикрон, сега е важно да предложим на всички бустерни ваксинации възможно най-бързо, заяви Шахин в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Производителите на ваксини работят усилено над препарати, които да са ефикасни и срещу новата мутация Омикрон

Производителите на ваксини работят усилено над препарати, които да са ефикасни и срещу новата мутация Омикрон

Омикрон може да доведе до ръст на инфекциите, но препаратът на BioNTech и Pfizer вече е доказал ефективността си и при други варианти на COVID-19. Далеч по-скептичните изказвания на директора на Moderna Стефан Бансел по отношение на Омикрон се отразиха сериозно на борсата в началото на миналата седмица. Пред "Файненшъл таймс" той заяви, че Омикрон ще създаде проблеми за вече съществуващите ваксини и ще отнеме време, докато вече наличните препарати бъдат адаптирани към новия вариант.

Ваксините провокират два защитни механизма

Пред "Уолстрийт джърнъл" Шахин обясни, че след ваксинация организмът произвежда антитела и Т-клетки, които осигуряват имунната защита. И дори новите варианти да са в състояние да заблудят антителата, Т-клетките продължават да осигуряват защита от тежко протичане на заболяването. Едва ли е възможно един вариант да заобиколи и двата защитни механизма.

И американски експерти, като имунолога и съветник на президента Антъни Фаучи, от дни подчертават, че съществуващите ваксинации до известна степен ще предпазят от сериозни заболявания и смърт, дори и при наличието на нов вариант. Засега обаче не е ясно колко по-малък ще бъде защитният им ефект, призна Фаучи във вторник. В момента се провеждат съответните тестове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, аз не участвах в бета версията на ГМО експеримента с хора. Сега догодина пак ли ще е бета или ще е офишъл релиз?
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцкайте направо оФцете. Зачитайте правата на белите мишки и плъхове.
40
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората направо си го казват ,заради новите страшни варианти ще ви бодем на всеки 3 месеца задължително .Койте не иска затвор или концлагер ,по избор.Това са евроатлантически ценности ,приемете ги.
39
2
 
22
 
! Отговори
"Произходът на преди 2 години
Омикрон остава неясен".----Нормално, както останаха неясни и знаковите убийства през 90-те у нас. Когато някой с нас,рани *** и много власт не иска първото да се разчува много, използва второто. Тук е същото. Никой никога няма да разбере, че всички тези неща са лабораторни постановки с ясни цели - съвременен прочит на фашизъм, източник на много милиарди, промяна на Свтовния ред, лост за постигане на цели в световен мащаб.
38
4
 
31
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Психопати. 70 процента от населението на България никога няма да си поставим 1 доза от отровите.
37
2
 
33
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ: 6 ДНИ В СЕДМИЦАТА СЕ БУСТЕРИЗИРАЙТЕ, А СЕДМИЯ ДЕН НЕДЕЛЯТА ОСТАВЕТЕ ЗА МОЛИТВИ КЪМ БОЦ!
36
3
 
29
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Тя математиката е проста.След като съотношението ваксинирани и неваксинирани е 20 към 80,какво трябва да бъде съотношението на приетите в болницата Според мен би трябвало да е 0 към 100,но не е което значи че файда от ваксина йок
35
5
 
4
 
! Отговори
Хора пазете се преди 2 години
ДАНС работят в симбиоза със Свински мутри като Румен Пашата, Киро Японеца и Пернишки отр.епки срещу обикновени Българи! Незнам тази мафия дали е по инерция от Борисов но те продължават да изтезават хора с СРС и ултразвук!
34
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кучешкия паспорт, наричан още зелен сертификат има 8 графи за бустери. Сещайте се...
33
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се налага въобще ваксина срещу ковид.
32
1
 
7
 
! Отговори
Хора пазете се преди 2 години
ДАНС работят в симбиоза със Свински мутри като Румен Пашата, Киро Японеца и Пернишки *** срещу обикновени Българи! Незнам тази мафия дали е по инерция от Борисов но те продължават да изтезават хора!
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Moronic варианта сега го изкараха за да кажат че заразява децата и ще се опитат да пробутат ваксини на децата.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боци боц модерна фантичка.
29
1
 
28
 
! Отговори
Нов късмет 2022 преди 2 години
ГМО експеримента излезе неуспешен. Благодарим на участниците. Догодина почваме новите бустерици. Ваш фарма.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статистиката ясно показва в коя възрастова група има голям процент смъртни случаи и не беше нужно да се психясват всички останали хора с ежедневно облъчване от медиите...
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелевия сок е 95% по-ефективен от ваксината.
26
1
 
27
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Не! Както и за предишните варианти! Единственното нужно е кукловодите да наредят спиране на заразяването с "КовидКоктейли" и до месец ще е само спомен Великата пЛандемия. Та, Добро Утро , Циркаджии!
25
1
 
26
 
! Отговори
Зеления преди 2 години
Докато я измислят ще се появи друг щам )) Тогава ще си бия 4 бири и ще си пусна су буфера )) М...а ви деее баааа!
24
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера нямаше ни един умрял от омикрон. Обаче вече се нареди опашка желаещи да ме ваксинират. Какво да си помисля?
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, какво става с доцент Кунчев, но съм почти сигурен, че с тези "ваксини" не се кара леко инфекцията от повечето,които им се довериха... Днес пак има около 14% такива случаи сред починалите.