Най-шокиращите последствия от климатични промени, които учените са виждали

Повечето от нашите възможности за спасяване на света се изплъзват
6 дек 2021 21:00, Нели Христова
46
Най-шокиращите последствия от климатични промени, които учените са виждали
Снимка: БГНЕС

Климатичните промени ще бъдат спрени, нали? Това си казваше част от човечеството през последните няколко десетилетия, когато изглеждаше, че климатичните бедствия ще настъпят поне след сто години, благотворителна организация ще спаси полярните мечки, а политиците щяха да вземат навреме мерки за възстановяване на тропическите гори и защита на ледените шапки.

Суровата реалност на климатичната криза е, че повечето от нашите възможности за спасяване на света се изплъзват, особено след като целият свят преживява екологични бедствия като наводнения, суши и мащабни горски пожари. Освен това, тъй като COP26 до голяма степен се счита за разочарование, а изследванията сочат, че вече сме на път към ужасно бъдеще, изглежда, че нищо повече не може да шокира нашите увлечени от бедствия мозъци.

Все още има място да бъдем изключително ужасени. С новините, че плодовете се сваряват още докато са на дърветата в Австралия поради нечовешки високи температури и нюйоркчани, които се давят в мазетата си поради внезапни наводнения, осезаемите примери за климатичната криза стават все по-чести. Тя е тук и се случва сега. Но какво шокира най-много тези на фронтовата линия? VICE разговаря с петима учени по климата, за да разбере.

"Никога не съм мислил, че ще видя, че това, което обикновено е наводнена гора, всъщност гори"

Преди COVID щях да прекарам няколко месеца в годината в тропиците. Бях част от екип, който картографира най-големите тропически торфища в света, които са в центъра на басейна на р. Конго. През февруари 2020 г., за да вляза в торфените блатни гори, трябваше да мина през блатна гора. Но това, което обикновено е наводнена гора, всъщност гореше, защото беше толкова горещо и сухо. Никога не съм предполагал, че ще премина през огън, за да вляза в тази огромна влажна гора. Беше наистина шокиращо.

— Саймън Луис, професор по наука за глобалните промени в University College London и University of Leeds.

"Ще има масов недостиг на храна"

Аз съм учен по опазване на природата и съм такъв от около 15 години. От 2005 до 2015 г. бях базиран в Мадагаскар, който беше в новините през последните няколко месеца заради глада, от който страдат хората в южната част на страната. Това е първият в света глад заради изменението на климата. Северна Америка и Европа едва сега виждат огромните климатични въздействия, но в Мадагаскар гладът и сушата продължават много по-дълго.

В южната част на Мадагаскар има силно селско население и повечето хора са фермери. Тъй като няма инфраструктура за напояване, земеделието зависи от валежите и когато сте зависими от валежите, трябва да знаете кога ще вали, за да можете да засеете семената си в точното време. Преди беше наистина предсказуемо и дъждът винаги пристигаше през ноември. Но през времето, което прекарах там, дъждовният сезон стана наистина непредсказуем.

Поради това селското стопанство е много по-малко надеждно като поминък, отколкото преди – и според моето изследване хората изоставят земеделието като поминък. Този спад на селскостопанското производство без съмнение е най-големият проблем, пред който е изправено световното общество. По-голямата част от световните култури се борят да растат в райони, които вече няма да са подходящи за тях след години или десетилетия. Така че в близко бъдеще ще има масов недостиг на храна по света.

Има нарастваща област на социалните науки, наречена "колапсология", която се опитва да разбере и предвиди рисковете от глобалния цивилизационен колапс. Основният задействащ фактор за колапс е подобен на това, което те наричат ​​"едновременен провал на хлебната кошница". Ако няколко от най-големите житни кошници в света претърпят селскостопански провал едновременно, тогава гражданските вълнения, които ще причинят, ще бъдат достатъчни, за да рухнат организираното човешко общество.

— Д-р Чарли Гарднър, интердисциплинарен изследовател, природозащитник и активист

"Когато минаваш под дърво в една от тези горещи вълни, които получаваме в Лос Анджелис, виждаш мъртви птици на земята"

Аз не съм полеви учен, но в известен смисъл съм, защото живея през тези горещи вълни. Някои от тях надвишават 46 градуса по Целзий. Има дървета, които умират в двора ми, защото е твърде горещо. Миналата година имаше горски пожар на няколко мили - беше наистина голям и гореше дълго време. Бяхме буквално в облак дим повече от месец и започнахме да получаваме реални въздействия върху здравето си.

Когато минавате под дърво в една от тези горещи вълни, които получаваме в Лос Анджелис, виждате мъртви птици на земята. Това е друго ниво на емоционална интензивност и осъзнаване колко ненормално е това и към каква дълбока извънредна ситуация наистина се насочваме. Това е видът на висцералните телесни неща, които ме засегнаха най-много.

Обичам част от Сиера Невада тук в Калифорния, наречена пътеката на Джон Мюър, тя е дълга 200 мили. Върнахме се на поход там през юни 2021 г. и имаше забележителен брой мъртви дървета, които не са били мъртви преди. Трябваше да има много сняг и потоци, които виждахме преди това през август, но нищо от това не беше там през юни, което е просто шокиращо.

Новините за хората, давещи се в мазетата си в Ню Йорк, заради валежите, наистина ме поразиха. Това беше нещо, което не очаквах. Сякаш тази истина е по-странна от случващото се измислица, но по наистина лош начин. Това и събитието с топлинен купол през 2021 г. – събитие с високо налягане, което просто запази горещото време над този регион за дълго време и просто го приготви – са наистина предвестници на следващите години и идните десетилетия. Това, което наистина ме порази при топлинния купол, беше водният живот, който се вареше до смърт в горещата вода. По същество правихме рибена чорба.

- Питър Калмус, учен по данни в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и асоцииран учен по проекта в Съвместния институт за регионални науки и инженерство на земната система на UCLA

"Спомням си, че седях там с едно кафе сутрин и си мислих "майната му"

На ледената покривка в Гренландия, която е доста висока и наистина студена, има станция на върха, която много подходящо се нарича Summit Station. Тази година там започна да вали дъж, за разлика от снеговалежите, които обикновено очаквате. Видяхме дъжд за първи път в историята. Беше толкова изненадващо, че всъщност нямахме правилните инструменти, за да измерим колко дъжд е паднал, защото беше напълно безпрецедентно.

Темповете на топене, наблюдавани в Гренландия през тази година – а също и през 2012 г., но особено през 2019 г. – са вида, който моделите прогнозират за 50 години по-късно. Прогнозите за края на века са достатъчно страшни, да не говорим, ако се случват 50 години по-рано.

Мой колега публикува някои изследвания сравнително наскоро, които показват, че прогнозите за повишаване на морското равнище водят към най-лошия сценарий. Когато прочетох това, си спомням, че седях, пиейки кафе сутринта и си мислех "майната му". Ние като учени по климата сме напълно десенсибилизирани – доста рядко е да получите действителна научна литература, която да ви удари точно в чувствата.”

— Д-р Ела Гилбърт, климатолог от Университета в Рединг, който работи върху въздействието на авиацията върху климата и изменението на полярния климат

"Коралите не умряха бавно от глад, те умряха бързо, защото бяха сготвени"

Наскоро видяхме три събития с избелване на корали в много бърза последователност. През 2016 г. едно от нещата, които ни изненадаха, беше количеството корали, загинали поради избелване. За период от девет месеца 30 процента от коралите в Големия бариерен риф загинаха, предимно в северната трета, която се простира на над 700 км.

Обикновено избелените корали са хранително компрометирани, когато избелват, те не извършват фотосинтезата с водораслите. Ако водораслите не пораснат и не заселят коралите, те бавно ще умрат от глад. Но през 2016 г. коралите не умряха бавно от глад – те умряха бързо, защото бяха сготвени. Имахме сателитна информация, която ни каза кои части на рифа са горещи, кои - студени и за колко време. През същата година наблюдавахме продължително повишаване на температурата на морето с два или три градуса по Целзий над дългогодишния летен максимум.

Помислете за мащаба на Големия бариерен риф - той е дълг 2300 километра. Морският парк Големия бариерен риф е с размерите на Италия, със 70 милиона футболни игрища. Да видим приблизително 50 процента смъртност при коралите беше извън мащаба. Свикнали сме с периодични повреди от циклони и когато циклонът пресича Големия бариерен риф, пътят на щетите обикновено е широк 50 или 100 километра. Щетите през 2016 г. са широки 700 километра. Това е много фрапиращо.

- Проф. Тери Хюз, директор на Центъра за върхови постижения за изследвания на коралови рифове на Австралийския изследователски съвет (ARC)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна се знаеше, че балонът с въглеводородите е пред спукване и сега го пренадуха за последно за да го спукат управляемо. Следващият балон ще са храните и надуването започна. Криптовалутите и недвижимостите са само за запълване на преходния период. Интересното е, че САЩ с 5% от населението си изхранват 1/3 от човечеството. Новият балон ще нулира всичките им дългове само за 2-3 години. Пазете си парите за храна. За бога братя, не купувайте!
36
0
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Homo sapiens recens , сър ...
35
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ ОПИТА ДА ЗАТЪМНЯВА СЛЪНЦЕТО С КЕМПРАЙД ЗА ДА НАМАЛИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ! БИЛИ ДОРИ УРЕДИ ГРЕТЧЕН ДА Я ПУСНАТ НА СРЕЩАТА НА ООН ЗА ДА СЕ ЗЪБИ НА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ! НО РЕЗУЛТАТА БЕШЕ ПОЧТИ НУЛЕВ! И БИЛИ РАЗБРА, ЧЕ РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА Е ЕДИНСТВЕНО ДА БЪДЕ ИЗКОРЕНЕН!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят холандците, ние все ще намерим високо място.
33
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До 38/БИЛИ: ИМА ГЛОБАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗВЛИЧАНЕТО НА СО2 ОТ АТМОСФЕРАТА И ТЯ СЕ НАРИЧА ГЛОБАЛНО ВАКСИНИРАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СО2
32
1
 
6
 
! Отговори
Таксиджиев преди 2 години
Забравихме молитвите и хукнахме през глава да правим гейбракове,и господ ни наказа.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой щеше са им плаща екскурзиите на тези климатични алармисти, ако го нямаше глобалното затопяне? Тези хора се хранят от изкуствено създаден голям проблем от тях самите. Много хора са клона тук, за много хора това е златна мина и те нямат интерес да решават проблема! Напротив те ще ви заливат с такива шокиращи статии, как сме на ръба на апокалипсис, как ако не действаме днес, тоест. е им дадем власт и пари, всичко приключва. Преди 20 години заплашваха как днес ще сме мъртви, е не сме.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви сектанти, нямащи нищо общо със здравия разум, тоест с науката, тръгнали да спасяват света, като ни налагат агресивно да живеем според каноните на тяхната социопатска религия, в която човека и цивилизацията са враг който трябва да се ликвидира на всяка цена. Тези учени вместо да търсят решения, списват 24/7 апокалиптични сценарии? След като СО2 е такава заплаха за човечеството, защо няма глобална програма за извличането му от атмосферата?
29
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Следва Глад/ БИЛИ: ГЛАД ВЕЧЕ ИМА НА МЕСТА, НО ТОЗИ ПРОБЛЕМ ЩЕ БЪДЕ РЕШЕН С ВАКСИНИРАНЕТО, КОЕТО НЯМА ДА СПРЕ ,ДОКАТО ПРОБЛЕМА НЕ БЪДЕ РЕШЕН!
28
0
 
5
 
! Отговори
Английскиучен преди 2 години
Английските учени са отчели засилена мозъчна дейност в държавите с ниски нива на ваксинация срещу ковид, поради интензивно развиване на конспиративни теории. Това е причинило повишаване на средната температура в планетарен мащаб, с около 2 градуса по Целзий, ефективно причинявайки глобално затопляне. Обмисля се локдаун на книжарници, библиотеки и цялата образователна система до понижаване на температурите.
27
0
 
2
 
! Отговори
Многоядосан преди 2 години
Тия антиваксъри *** ни таковаха таковата. Гледайте кво направиха.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Премирен но Умен- И да не забравяме да си слагаме редовно бустерите.
25
4
 
9
 
! Отговори
Премирен но Умен преди 2 години
Добре че има такива, които знаят как да променят климата в желаната от тях посока. В тях ни е надеждата. Верно пари трябват за тая работа, но пък ще спасят планетата. Ако един ден климатичните промени вместо да покачат температурата с 1 градус, я понижат с 1 един градус, пак те ще ни спасяват.
24
1
 
3
 
! Отговори
Мириканец преди 2 години
Начи, вървя си аз по главната на Dedvalley и кът взеха да падът едни пилци на земята и веднага звънъх да питъм професорити ко е туй бе а те викът глобалноту затопляне ве!Ай наздаровя!
23
0
 
9
 
! Отговори
Киро Язовиро преди 2 години
Разбрахте ли сега защо от ГЕРБ-ДПС са източвали язовири? Не е било заради крадене на Ел.Енергия. Било е за да създадат изкуствена суша и да не може да се поят нивите - да няма зеленчукопроизводство. Това изнервя хората. Надявали са се да прокарат политиките на Грета Турнеберг по терлици. Само че Киро ги хвана по долни ***.
22
3
 
10
 
! Отговори
Подготвят преди 2 години
Сигурно ни подготвят мега-слънчева буря или разтапяне на ледниците в Антарктида, което ще използват за оправдание за липсата на храна в Монсанто, Пепси Кола и другите. Гражданите ще понесем негативите от Китайския световен икономически триумф и ще е тежко. Искат ние да платим за него. И няма мърдане. Плана е или да наведеш покорно главица, или отиваш в лагер. Ще забранят и свободното отглеждане на зеленчуци сигурно. След 5 години полицията ще рови в градината на хората дали случайно нема картофи
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сорросоидна статия ,автора трябва да се екзекутира !
20
1
 
9
 
! Отговори
Следва Глад преди 2 години
Ако имате селски къщи - отивайте да ги ремонтирате, заредете си семена за няколко години напред и спете спокойно, че ще имате храна при евентуална гладна криза. Ако имате пари, купете си и един-два газови пистолета, за самозащита.
19
1
 
1
 
! Отговори
Ограничение на храна преди 2 години
Не случайно хората изкупиха хранителните запаси в супермаркетите преди 2 години. Интуицията подсказа на населението (ваксинирани и неваксинирани към днешна дата), че се случва нещо безпрецедентно. Точно това ги накара да се презапасяват с най-важните продукти, като тоалетна хартия и ориз. Това не е от глупост. Това е от предпазливост и добра преценка. Хората рязко усетиха, че са играчка в ръцете на елита и започнаха да взимат живота си в свои ръце. Това разбира се беше ПРЕКРАТЕНО своевременно.
18
2
 
6
 
! Отговори
Констипация преди 2 години
Конспирациите няма да спират. Това е моята заявка. И сега ще спусна трохичка за новата конспирация, а тя е че световния елит изми тефлоновия тиган от Ковид и вече подготвя продуктите за следващия деликатес - ограничение на хранителните запаси, криза с храните, липса на основни хранителни запаси и последваща нужда от глобална политика от WFP (световна продоволствена програма) - програми бол. Свобода - йок. Гответе се за нови кризи, коя от коя по-тежка.