Ресторантьори искат запазване на ставката от 9% ДДС, за да оцелеят

Това била една от най-работещите социални и икономически мерки
41
Ресторантьори искат запазване на ставката от 9% ДДС, за да оцелеят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въвеждането и запазването на намалени ставки на ДДС за ресторантския бизнес е основна предпоставка за оцеляване на бизнеса в тежката пандемична обстановка, за запазване на работни места, подпомага приходите в държавния бюджет и предоставя на клиентите по-добър продукт. Това са категорични от ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета“ и БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация), която е и единствен редовен и пълноправен член на ХОТРЕК за България.

Приетата промяна от кабинета за намаляване на ДДС от 20% на 9% бе стъпка в правилната посока за подкрепа на легалния бизнес, който в момента преминава през десетки контроли, лицензионни режими и проверки, за да се гарантира, че предлага на своите клиенти качествен продукт. Правилността на това решение за намаляване на ДДС се потвърждава и от факта, че поради спецификата на бизнеса, в почти всички страни от Европейския съюз намаляването на ДДС-то в заведенията за хранене е направено преди много години, а сега в условията на КОВИД-19 те намалиха още ДДС-то, като антикризисна мярка. Същото се отнася и за доставките от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма.

От БХРА подчертават, че намаляването на ДДС на 9% е една от най-работещите социални и икономически мерки за спасяване на заведенията в кризата, и тя трябва да продължи. Още повече, че въпреки намаленото ДДС, събираемостта е много по-добра. Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика, от БХРА настояват да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно, както и за другите видове туризъм, чиято 9-процентна ставка на ДДС изтича в края на 2021 г.

Чрез оцеляване на туристическия сектор ще бъдат спасени и хиляди тясно квалифицирани работни места. Диференцирана ставка на ДДС за туризма е практика прилагана в повечето европейски страни и се налага поради спецификата на туристическия бизнес, в който за производство и реализиране на качествен туристически продукт и услуга се налага наемането на много служители, което оказва и сериозно влияние върху рентабилността на бизнеса, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Диференцираната ставка на ДДС дава важната глътка свеж въздух за бизнеса в условията на глобална пандемия, при която туризмът като сектор в световен мащаб бележи безпрецедентен спад от над 80% по данни на Световната организация по туризъм, допълни Димитров. Свитото потребление, галопиращата инфлация и рекордните цени на тока допълнително правят оцеляването на бизнеса трудно, ако не и невъзможно. Затова и без държавната подкрепа за оставане на намалените ставки на ДДС от 9 на сто, голяма част от компаниите в сектора ще фалират, подчерта Димитров.

От ХОТРЕК са категорични, че именно намаляване на ДДС е най-работещата мярка за овладяване на кризата в сектора. От Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета дори настояват на европейско ниво ДДС за сектора на гостоприемството да се намали временно на 5 на сто във всички държави-членки на общността. На база на направен анализ от ХОТРЕК посочват, че подобна мярка ще запази работни места в сектора на гостоприемството и ще намали риска от повишаване на цените на услугите, което би било и единствения шанс за оцеляване на бизнеса при запазване на сегашната данъчна ставка.

Намаляване на ДДС ще спаси засегнатите от кризата сектори, категорични са от ХОТРЕК. След финансовата криза от 2008 г. Франция въведе намалена ставка на ДДС за ресторантьорските услуги и това доведе до 17% по-малко фалити в сектора, като по този начин са спасени 18 000 предприятия и 30 000 работни места. Намаляването на ДДС в Швеция през 2012 г. е довело до допълнително увеличение на оборота с 5,6% за ресторантите, посочват от организацията.

6 години след намаляване на ДДС в Германия от 19 на 7% в сектора за настаняване, е изчислено, че благодарение на тази мярка са създадени допълнителни 46 666 работни места. Подобна е картината и в Швеция.

Примерите за намаляване на ДДС в ЕС категорично показват, че мярката води до увеличаване на инвестициите в сектора, обновяване и модернизация на съществуващите обекти, повишава се качеството на предлаганите услуги и в крайна сметка се подпомага устойчивото развитие на индустрията.

Намаляването на ставката на ДДС има положителни ефект и върху потребителските цени, показват анализите на ХОТРЕК. Във Франция, година след намаляването на ДДС от 1 юли 2009 г. за ресторантьорските услуги, цените в сектора намаляват средно с 0,92%, докато индексът на потребителските цени за цялата икономика се увеличава с 1,51%. Във Финландия, след намаляване на ДДС за ресторантьорските услуги от 22 на 13% през юни 2010 г., спадът на потребителските цени е между 4 и 5%.

Ниските ставки на ДДС позволяват по-значителни инвестиции в сектора, като по този начин допринасят за по-нататъшно повишаване на качеството, което е един от най-важните фактори в глобалната конкуренция. Високото ниво на инвестиции допълнително допринася косвено за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват от ХОТРЕК.


41
Още по темата: ДДСресторантьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Борисов им намали ДДС-то, голяма грешка за мен, те пък вдигнаха цените. Редовно съм по заведения и направо се чудя каква е тази супер Гань0вска наглост. Не че ми е проблем, че всичко вдигнаха още с намаляването на ДДС преди време, когато ГЕРБ беше на власт, но просто изр0дскатра им наглост ме влудява
38
0
 
11
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 1 месец
Всички "ресторантьори" да си намерят Реална, Истинска, Мъжка Работа, не да реват като кухи лейки и проститутки.В Автомагистрали АД търсят работници, "ресторантьорите" с предимство
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какъв фалит говорят. Кръчмите препълнени, ниско ДДС, високи цени и малки порции, крият оборот, За заплати и осигуровки на служителите да не коментирам.
36
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 1 месец
И само да кажа че в условията на криза в България приходите от ДДС са с 1 млрд повече. Това дали има нещо общо с факта че не можете да криете обороти когато работите с фирми за доставка на храна и с банкови плащания? Само питам!!!
35
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До вчера щяха да фалират със и без запазване на мярката...... днес - ново 20
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По улица от пестин метра има седем!!!! кръчми... за кво? Вече една година седат празни...яко са се гушили преди, за да могат да изтраят толкоз време без пари...
33
11
 
0
 
! Отговори
Иванко преди 1 месец
Припадам от коментарите. Чобани, нали това ДДС го плащате вие. Какъв зор имате да е 20%?
32
0
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
А ресторантьорите не искат ли да им ***
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всичко поскъпна в ресторантите откакто ДДС-то стана 9%.Направете го 20% че да ни се отпусне душата пак.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали искаха да работят със сертификати? Ето, получиха каквото искаха, стига им толкова! 9-те % ДДС е за случаите, когато има локдаун и не могат да работят. Сега е редно да отпадне. А те следващия път да внимават какво си пожелават.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
яжте зелен сертификат и ще сте здрави и няма да фалирате
28
0
 
21
 
! Отговори
Хм... преди 1 месец
И аз искам заплата без данъци за да оцелея.....
27
0
 
16
 
! Отговори
иво преди 1 месец
анализите на ХОРТЕК в нашата родина показват повишаване на цените, намаляне на грамажа, намаление на качеството !
26
0
 
22
 
! Отговори
Фалирайте преди 1 месец
Кога ще почнете да осигурявате служителите си на реалните пари.Има и такива които изобщо и на плащат осигуровки камо ли заплати.
25
0
 
9
 
! Отговори
ss преди 1 месец
"тясно квалифицирани работни места " да се смея ли ? да плача ли?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, де, защо да им оставят такова ДДС? Нали вече корупцията е преборена, народът започна да добрува, скоро ще хукне по заведенията и всичко ще е ОК. От какво се притесняват тези?
23
0
 
6
 
! Отговори
Сложили на вратите преди 1 месец
това-онова, но не слагат табела със категоризацията звезди на прехваления ресторант, както е по закон.И това е така, защото са платили за 1 (една) звезда само.Табелата стои в най-скришното място.Супертарикати, а цените им са за тризвездно заведение най-малко!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
искайте и държавно финансиране по 35 лв на маса+4 стола ама да са под формата на ваучери че кеш пара няма .
21
0
 
24
 
! Отговори
Турист преди 1 месец
В България е изпито повече уиски Jameson и Bushmills, отколкото е капацитета на дестилериите за износ в цял свят! Сирена и кашкавали, произведени от палмово масло, 30 годишно месо от военните запаси на Германия, Испания, Нидерландия и Белгия, пласмасови зеленчуци с пестициди извън нормата, внос от Турция - това са само малка част от сурогатите, които предлагат ресторантьорите на клиентите си! При 9% ДДС, вместо да намалят, те увеличиха двойно цените! Езащо да ви се помага?!
20
0
 
10
 
! Отговори
Стотинка не им давам преди 1 месец
на селските хитреци!Мислят как да прецакат държавата, как да излъжат клиента наивен, как да не платят на персонала...Затова пращам малко проверки, но от сърце!