Байдън изключи САЩ да пратят войски в защита на Украйна

Путин отхвърли твърдения, че Москва планира атака срещу Киев
96
Байдън изключи САЩ да пратят войски в защита на Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността страната му да изпрати войски, за да защитят Украйна, но заплаши Русия с безпрецедентни санкции, ако нападне своята съседка, предадоха световните агенции.
Байдън говори днес - ден след като проведе двучасов видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Още по темата
Вариантът Съединените щати да изпратят военни сили, за да защитят Украйна, "не е на масата", каза американският президент пред репортери. Той се аргументира, че САЩ имат морално и правно задължение да защитават съюзниците си от НАТО, ако бъдат нападнати, но бившата съветска република не е член на Северноатлантическия съюз.

Предупредих Путин, че Съединените щати ще наложат на Русия санкции, "каквито той никога досега не е виждал", в случай на руска атака, каза в същото време Байдън. Американският президент изрази увереност, че руският му колега е разбрал посланието.

Байдън заяви, че се надява до утре да бъдат обявени срещи на най-малко четири водещи страни от НАТО с Русия, за да бъдат обсъдени нейните безпокойства във връзка с алианса. По време на тези разговори ще бъдат дискутирани начини за "понижаване на температурата на източния фронт", добави той.

Съединените щати, НАТО и Украйна обвиняват Русия, че е струпала на украинската граница войски, за да нахлуят в съседната страна. Москва отрича да има такива намерения. Русия на свой ред изразява опасения по повод желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.

Русия ще продължи диалога със Съединените щати. Москва ще подготви предложения в областта на сигурността и ще ги предаде на Вашингтон след няколко дни, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Той говори на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Сочи днес - ден след като проведе видеоконферентен разговор с американския си колега Джо Байдън.

Разговорът ми с Байдън бе открит и конструктивен и най-важното е, че има възможност да продължим диалога, каза Путин пред репортери. В същото време той отхвърли твърденията, че Русия планира атака срещу Украйна, и ги определи като провокация.

"Не може да не ни безпокои перспективата за възможно приемане на Украйна в НАТО, заяви Путин. Той се аргументира, че "от това, безусловно, ще последва разполагане в (съседната на Русия страна) на съответните военни контингенти, бази и заплашващи ни оръжия".

През последните десетилетия инфраструктурата на НАТО се доближава до границите на Русия, въпреки че тя много пъти изрази опасения в тази връзка, отчете Путин. "И сега ние виждаме комплекси за противоракетна отбрана в Полша и Румъния", напомни той.

Путин подчерта, че НАТО води ясно изразена конфронтационна линия срещу Русия.

Разширяването на Северноатлантическия съюз на изток, включително с Украйна, е много чувствителна тема за сигурността на Русия, предупреди той.

Путин обобщи позицията си, че "Русия води външна политика за мир, но има правото да защитава своята сигурност". (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Боби - разбира се Боби. Кавказ си е традиционно "руски". От "древни времена". Руснаците ще дадат на Чечня право на самоопределение точно толкова, колкото турците на кюрдите, и примерно испанците на каталунците. Такива работи с "картичката". А, сега сложиха начело един милитаризиран шу.т който забавлява Вовата в дългите зимни вечери.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще дойде това време, когато белоруси, руснаци и украинци ще се обединят отново и ще станат онази велика мощна сила, която ще противодейства на хаоса, безумието и безпредела. Ние ще сумеем да съхраним своята история и да върнем нашите прекрасни взаимоотношения, каза преди месец-два Илья Кива - депутат от "Опозиционната платформа За жизнь" в украинската Рада.
66
1
 
4
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Krom84% руснаци, 6% казаци, 4% поляци, 3 % унгарци, 2 % румънци и 1 % - други - българи, турци. *** са част от различните общности! Фашистите не са включени в статистиката, защото са внесени допълнително от Полша, Великобритания, Канада, Грузия, Литва и Латвия.
65
5
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До запознат - ти пък?! Те руснаците в Украйна са "доминиращото" население? Смайваш ме! Бегай за Нобелова награда! Цяла Украйна - все руснаци. Нещо като приказката за Луната - земя македонска! Колко пък да си запознат? Те между впрочем и по време на Втората Световна украинците "много са обичали" руснаците. Но ти избягваш да четеш история. Получаваш я "вече смляна и пов.ърната" от правилния руски източник.
64
3
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До до 66 /Кром - страхотно Боби! Кажи само къде да чета? В Уики Ру, в Мурзилыка, в Правда, или къде? Къде да прочета "твоя прочит" на историята - особено на тази, на която и аз съм бил свидетел? И да ти кажа, чета. Прочел съм много от руските класици, свободно говоря и чета руски. Но няма как да взема страна, което ти очевидно си направил вече. Така че, благодаря ти за съвета, но .. приложи го първо при себе си. Разшири собствения си мироглед.
63
1
 
2
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До БобиДа не дава господ, защото и София ще бъде изпепелен заедно с Пловдив, Варна, Бургас. Координатите на тези и много други български градове са въведени в бойните глави на руските стратегически ядрени оръжейни системи. За това сме си сами виновни, защото това стана след като станахме членове на НАТО. Няма как да има две добри. И май отново сме част от грешния съюз които ще загуби войната и ще му се наложи след това да плаща реперации за пореден път.
62
0
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Krom 71Ха на бас, че руските войски ще бъдат приети в по голямата част на Украйна като освободителка от фашистите! Как ще се чувстваш ти, ако турското малцинство утре в България по законодателен път забрани българския език и те накара навсякъде да използваш турски иначе глоба-затвор-линч-бесилка. В такава среда живечт руснаците днес в ***!
61
2
 
2
 
! Отговори
до 66 /Кром преди 2 години
Смятах те за грамотен, но се излъгах. Най-добре чети повече! Да бе!
60
3
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Боби - да бе! Точно по политически причини. В първата чеченска война също ядоха бой по "политически" причини. Но това настрана. Бомбардировките с КАБ които руснаците правеха в Афганистан не изглежда много като "изтегляне по политически причини". Но очаквано е, ти си толкова назобен с русофилски пр.ст..ии, че разбира се, на всичко ще откриеш "благовидна" причина.
59
3
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До И по-натам? - В кое си прав? Че Вовата ще наложи с военна сила "побратимяване" на нация която очевидно не харесва руснаците? Че ще ги отклони от свободния свят и ще ги впрегне в руска орбита? С танкове? Айде бе! Май живееш в средата на 20 век. Света се променя. Струпването на военни не изглежда много като "неглижиране". А за "надишването" - ти стоиш тук, в ЕС - ползваш свободите и хвалиш Вовата за авторитаризма? Кой тук се е "надишал" драги? Аз или ти?
58
1
 
6
 
! Отговори
И по-натам? преди 2 години
До Krom: Да прав съм! И не знам с каква нездравословна пропаганда сис се надишал?! Руснаците нямат и намерене да бъркат лайн*то което мирише. Просто ги неглижират докато сами си изгният и се усетят че са маша на запада. "Заплахата от Русия" е медина манипулация на САЩ за да напомпат военния бюджет който сега гласуват. Това на всички е ясно :):) Няма реална заплаха - затова Путин се смее на шоуто.
57
0
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 2 години
До KromЕ,да де.То се вижда какво се случва сега в Афганистан . Същото ще се случи и с Украйна с помоща на САЩ.
56
2
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Да бе! - като гледам как излитат до близка орбита по три дена, не знам дали ще им стигне времето на "американските космически сили" да стигнат до Русия. Май си попрекалил с геймърството!
55
3
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До И по-натам? - Е, прав си! Затова пък руснаците напускаха Кандахар "горди" и "несломени". Щото отнесоха малко бой! За смях да не говорим. Не ставаш ли ти малко смешен гледайки сега и удобно забравяйки за тогава? До момента не е имало война, при която колкото и да е голяма нападащата армия да успее да удържи голяма територия - а Украйна е голяма.
54
1
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Колосални глупотевини си надрънкал. Как се изпепелява половината планета, колкото е територията на Русия? При положение, че там населението е фрагментирано на огромна площ. Виж, да се изпепели САЩ е необходимо да се ударят 5...6... града.
53
1
 
3
 
! Отговори
И по-натам? преди 2 години
До Krom: А после краварите дори дойдоха лично да си видят Стингърите и преди няколко месеца с подвити опашки се изнесоха за смях на всички. Наистина бая смях падна!
52
6
 
1
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Нищо не пречи на Американските космически сили да изпепелят примитивна Рус, ако това се наложи, независимо от това дали Украйна ще стане член на НАТО или не. Русия е планирала тази война и ще я започне, за да изчезне от картата на света. Проблемът на човечеството е радиацията...
51
5
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До мъпет шоу - преди години на един друг също му беше смешно. После американците доставиха "Стингър" и няколко други играчки на афганистанските муджихидини и смеха спадна рязко. Да не се повтори историята? Украйна не е малка страна. Населението и е младо и някак, не изглажда много привлечена от руската орбита. Мисли малко, преди да драскаш глупости.
50
1
 
6
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Какви точно санкции може да наложиш на 1/6-та от световната суша? Какво точно си няма тя на територията, че да се опитваш да я плашиш със санкции?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След видео срещата:"Не разбрах кой от двамата беше Путин"." Оня, дето не спеше".