Локдаунът за ваксинирани в Австрия се отменя

Неваксинираните ще получат писма с час за поставяне на ваксина
78
Локдаунът за ваксинирани в Австрия се отменя
Снимка: БГНЕС

Федералният канцлер Карл Нехамер обяви отмяна на локдауна за ваксинираните и оздравелите в цяла Австрия, считано от 12 декември. Това става след консултации с всички представени в парламента партии, с ръководителите на провинциите и с водещи експерти в страната.

Обещаният срок е спазен благодарение на спада на новозаразените, заяви Нехамер. Но това е само кратка почивка, подчерта канцлерът, защото вирусът продължава да се разпространява, неваксинираните остават в локдаун и науката предлага решението - ваксиниране на всички, които все още не са го направили.

Още по темата
Ще се предприемат стъпки на отваряне, но при спазване на строги правила. В тази фаза хората ще се възстановят психически от наложения локдаун, като основната задача на отговорните лица е да не допуснат ново повишаване на заразените. Правителството е решило да се наложат минимални изисквания, които провинциите могат да затягат в зависимост от пандемичната ситуация.

Валидните за цяла Австрия правила разрешават на провинциите да отворят за ваксинирани и оздравели всички сектори - търговия, услуги, заведения за хранене, туризъм, култура и спорт - изключение правят нощните заведения и дискотеките и баровете в ски-курортите, но при спазване на предпазни мерки. Задължително е носенето на маска от типа ФФП2.

Маските се свалят само след сядане в заведение или непосредствено упражняване на спорт в зала. В театри, концертни зали и на други мероприятия без правостоящи и със строго определени места, е разрешено присъствие на максимум 2000 души.

Отделните провинции могат да определят по-строги от общонационалните мерки. Затова докато в Бургенланд, Тирол, Каринтия и Форарлберг всички сектори отварят от 12 декември, в Долна Австрия, Залцбург, Горна Австрия и Щирия това ще стане на 17 декември, а във Виена - на 20 декември.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн съобщи, че е пречупена четвъртата вълна на заразата. Той призова гражданите да не изчакват влизането в сила на закона за задължителна ваксинация и едва тогава да се решат да се ваксиниррат.

Всички, които все още не са направили това, ще получат през идните седмици официално писмо с час за поставяне на ваксина, апелът е този час да се спази. Министърът се обърна и към опозиционната Австрийска партия на свободата да престане със своите антиваксърски действия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи прибирайте се, на запад идват новите тъмни векове.
31
7
 
33
 
! Отговори
Обективна до 40 преди 2 години
Да, така е, повечето хора тук "не спят", не знам защо решихте, че е лично, това е общо обръщение...както и да е. Знаете ли какво съм направила досега- малкото, което мога лично аз да направя- бойкотирам зеления сертификат, докато някои хора се тестват, за да отидат в заведение или на хотел, или в мола, а други си вадят фалшиви сертификати, аз за себе си съм решила, че ще се лиша от тези "удоволствия". Засега това е единственото, което мога да направя. Ако някой има работеща идея, моля да сподели
30
6
 
20
 
! Отговори
До Обективна преди 2 години
"Хора, спите ли?? Не виждате ли какво става пред очите ни" _____ Както се вижда от коментарите под всяка публикация за ковид, по-голямата част от хората не спят, даже виждат кристално ясно измамата, наречена "ваксини" и диктатурата, която изпълзя след нея. Само не разбирам защо такива като Обективна постоянно се опитват да се изкарат ясновидци и да обвинят другите в слепота и бездействие. Ти, Обективна, какво направи, за да се противопоставиш на новия световен ред? Да пишеш по форумите не стига.
29
7
 
30
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Руснаците допуснаха една огромна грешка през ВСВ! Тия и германците трябваше да ги изличат до корен! Картофени ниви трябваше да са днес! За такива милост не трябва да се проявява! Това е сбъркано, още у семето!
28
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси долните политици са тия в Австрия...
27
6
 
25
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Особено опасна инфекция с официални 2% смъртност(реално са поне наполовина по-малко)???Сигурно преди това всички бяха безсмъртни,сега само от това умират...Как за тези две години поне малко не се ограмотихте,ами само глупости бълвате....
26
12
 
49
 
! Отговори
Обективна преди 2 години
Хора, спите ли?? Не виждате ли какво става пред очите ни- вече дори не си правят труда да измислят правдоподобни оправдания за безсмислените и нелогични мерки и рестрикции, принуждаващи хората да си слагат ваксини, които най-малкото не изпълняват предназначението си. Днес прочетох коментар на жена, която се е ваксинирала само преди месец, а вече пита кога да си сложи бустер. Откога санкциите за пропускане на ваксина(дори и задължителна) е вкарване в затвора? И още, и още...
25
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не живот, а тегло. Аз съм човек над 60 години, но предпочитам да умра живеейки нормално. Не бих понесъл децата и внуците ми да страдат по този начин уж заради мен. Това е чудовищно.
24
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с нелепиците. Тия в Австрия са сигурно тотално лишени от критическо мислене. Как пък в съседните държави на Австрия не са масово измрели и някакси животът продължава, а тия вече задължават и се правят, че са във филм на ужасите.
23
8
 
33
 
! Отговори
Хулигана преди 2 години
Смешно ми е, ако продължат така ще подритваме главите на бушоните като тоя канцлер, а защо не и на цялото ел табло ;)
22
7
 
41
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Слагайте им по една звезда на палтата и ги карайте по ла-ге-ри--те! Веднъж един ваш съгражданин ви показа как се прави! Кат ва гледам кво правите май при вас все още е 43 година!!!
21
6
 
44
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Това не е особено опасна инфекция. Тия всичките мерки нямат нищо общо с науката и действителността. Става нещо гадно и начина, по който се прилага е още по-отвратителен..
20
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има закон за предпазване на обществото от особено опасни инфекции. Няма фашизъм, няма нарушаване на конституция, няма дискриминация . Има закон!
19
5
 
40
 
! Отговори
А в писмата преди 2 години
ще посочват ли и адреса на лагера в Маутхаузен за нежелаещите да се шприцоват?
18
6
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ : МАРШ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ И ДА СЕ ПРЕВАКСИНИРАТЕ ! ДА СПАСИМ ПЛАНЕТАТА ЗАЕДНО!
17
3
 
31
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Как няма да отменят, като хората яко протестираха ;)
16
4
 
53
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И В АУШВИЦ Е БИЛО ТАКА! ПОЛУЧАВАЛИ СА ИЗВЕСТИЕ КОЙ КОГА ЩЕ ХОДИ ДА СЕ КЪПЕ! ПЪТЯ КЪМ АДА Е ОСЕЯН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ!
15
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАСИЛСТВЕНО ВАКСИНИРАНЕ Е НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА!МНОГО ХОРА ИЗМРЯХА ОТ УСЛОЖНЕНИЯ СЛЕД ВАКСИНИРАНЕ-ГОВОРИМ И ЗА НЕЕДНОКРАТНО ТАКОВА!СТАВАШ И ЗАВИСИМ СЛЕД ПЪРВА ДОЗА И ТО АКО НЕ УМРЕШ!НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ОТ ГОСПОДАТА УПРАВЛЯВАЩИ НИТО КОЛКО МУТАЦИИ НА ВИРУСА ЩЕ ИМА,НИТО КАКВО Е ИСТИНСКОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ИНДИВИД,ПОЕМАЛ КАКВИ ЛИ НЕ ЛЕКАРСТВА,А И ВАКСИНИ ДО ТОГАВА,ХИМИКАЛИ В ХРАНИ,ВОДА И ВЪЗДУХ и т.н,ВОДЕЩИ ДО НЕИЗВЕСТНИ БОЛЕСТИ! СЛЕДВАЙТЕ БОГ,ХОРА,КАТО ОСНОВЕН ИЗХОД ОТ ГИБЕЛ!
14
3
 
38
 
! Отговори
А защо преди 2 години
министърът е толкова сигурен,че този закон ще влезе в сила?В крайна сметка друг има думата-първо трябва да мине през Бундесрата,Националрата и евентуално обжалване пред Конституционния съд,преди да стане закон...А дотогава много вода ще изтече,дори и в Австрия...
13
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На средностатистическия Гюнтер взе да му кипва, но това няма да го чуете по българските продажни "медии".