Трансхуманизмът - новата заплаха за човечеството?

Зад идеята стоят глобални корпорации и милиардери
13 дек 2021 23:00, Анисия Иванова
58
Трансхуманизмът - новата заплаха за човечеството?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за трансхуманизма е идеята за подобрение на човека, за прекрачване на границите, които биологията ни е наложила, и то чрез помощта на технологиите. Най-точно тя би могла да бъде определена като “глобална идеология за бъдещето”. Това заяви Иван Спиридонов, автор на книгата "Трансхуманизмът. Програмираната еволюция на Homo Sapiens", в ефира на предаването UpDate.

"Един руски философ я нарична единствената постъпателна идеология, която към момента ни предлагат. Друга няма, всички други идеологии са изчерпани".

Цялата система на трансхуманизма седи зад две много стари идеи. Едната тази за непрестанната бъдеща еволюция на човечеството. Според нея човекът все още не е достатъчно еволюирал и той трябва да продължи да го прави, докато не се превърне в съвършено същество. Втората концепция е ницшеанската идеята за свръхчовека. Тук нещата се разглеждат чисто философски, като идеята е това свръхчовешко състояние да се достигне чрез принципите на трансхуманизма.

"Зад тази глобална идеология стоят огромни сили като корпорациите в Силиконовата долина. Google, Apple, Mircrosoft и Facebook имат обща капитализация от над 9 трилиона долара. Това са брутните вътрешни продукти на Германия, Франция и Великобритания и то обединени", добави гостът.

Иван Спиридонов заяви, че Alphabet. Inc., компанията собственик на Google, дори се е заела интензивно да финансира трансхуманистични начинания, институти и организации. Други спонсори са и личности и държави. Една от тези личности е милиардерът Питър Тийл, който лично е замесен в работата на международните трансхуманистични организации.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Не, че нещо но това много ми прилича на смесица от фашизъм и комунизъм. Дето се вика, "Въртя *** и пак тука". Всички свръх богати трябва да се изловят, да им се конфискуват богатствата и да бъдат екзекутирани публично за заговор и престъпление срещу човечеството. Ако това не стане, сбогом човечество и цивилизация.
43
0
 
7
 
! Отговори
Прекрасен Нов Свят.. преди 2 години
С унищожаване на средната и дребна класа и все по-голямата пропаст между свръхбогати и свръхбедни Трансхуманизма който ще последва в бъдеще се очертава много ясно..... Биологични чипове за свръхбогатите за да бъдат все по-интелигентни и все по-здрави за да се наслаждават по-дълго на богатството си и .... ниско качество механични чипове за бедните за да ги направят по-издържливи на работа и да не доживяват до пенсия за да служат преданно на господарите си и да бачкат яко за тяхното благоденствие
42
1
 
7
 
! Отговори
ism преди 2 години
Много народ разбира превратно трансхуманизма.Трансхуманистите са комунист- сатанисти те нито искат да ви подобряват нито ще ви искат живи .Те искат глобална ликвидация на човечеството и оставане на една шепа хора. Безос, Гейтс едни по 100 тина богати фамилии от всеки континент и това е. От 8 милиарда на 500 милиона само деца за педофилия и храна на богатите.Трансхуманизма като концепция е краен сатанизъм той постулира физическо унищожение на човека и преливане на флашка на вашето аз.
41
1
 
2
 
! Отговори
89 преди 2 години
ГАТАКА
40
4
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Богатите и качествени хора сиреч искат всички да станат като тях т.е.- да си отимат силна конкуренция :)
39
2
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Трансхуманизмът е трансджендърски транскомунизъм и комай нищо друго! Той е и форма на нацизъм,понеже повтаря част от идеите на Хитлер
38
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето хора са жалки и слаби ... защо ще иска да се запази тази форма със всичките й проблеми е неразбираемо ...
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е, че е мнгоо вероятно да успеят. И е проблем, защото няма да е за всички, а за малцина. Представете си - детето ви отива на училище, а на 7 години, "модифицираното" детя, е вече 180 санта, вдига 300 от лебжанка, няма никакви болести, може да провери всички отговори в 5-те терабайта памет, дето ги има на чип на главата и никога няма да ползва калкулатор и IQ-то му е над това на Айнщайн. Колко време, преди на тея децата да се наговорят и да кажат на другите - аре! Толкос!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До И.Б. -39 - какво общо има трнасхуманизма в този му вариант с изказвания на Ницше, а дори и да е така, не всичко в теориите му е абсолютно грешно и трябва да бъде отхвърлено (иначе нямаше да го разглеждат като философ, както никой сериозен академик не счита Аън Ранд за философ).
35
1
 
9
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Ницше е бил невероятно грозен мъж. Искал е да стане свръхчовек, че дано го хареса някоя жена. Всичките му теории се дължат на самотата, която го е съпътствала през целия му живот.
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насилствената ваксинация е пример за трансхуманизъм.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Таня "Не разрешавам на Facebook или свързаните с Facebook лица да използват моите снимки, моята информация, моите съобщения или моите постове, минали и бъдещи. С това изявление предупреждавам Facebook, че официално е забранено да се разкриват, копират, разпространяват или предприемат други мерки срещу мен въз основа на този профил и / или неговото съдържание" Късно, моме. иНформацията ти изтече 200 пъти вече. На FB може и да "забраниш", ама файда нулева.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кой ще плаща? - САМ ЩЕ ПЛАЩАШ, как кой? Ок, ето няколко "неверни неща", поне в края на 2021 - МОгат да коригитра "крив нос", но е много турдно, да го направят "красив". Кривите ти зъби са много трудни за наместване, щом минеш 15 годишна възраст. "Присаждането" на коса работи само и единствено със собствената ти коса. Т.е. - не може да се присади коса от друг очвек, дори от близнак. "Корекциите" (грешна дума) свързани със здравето ще са по-евтини, защото евентуално ще се предлагат повече.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До юбералес - Бертнранд Ръсел имаше някой неща, да каже за Ницше. Предлагам ти да прочетеш История на западна философия (работа, за която Ръсел получава нобелова награда) и ще видиш, че Ницше не е чак толкова "невроятен" и идеята му за свхърхчовека, работи само ако никой друг не иска да е "свръхчовек".
30
5
 
5
 
! Отговори
аман преди 2 години
от цитирани само в БГ "автори". Всъщност платени дописници на руската пропаганда.....
29
3
 
17
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Човечеството отдавна щеше да напредне в еволюцията, ако не бяха хилядилетните намеси от страната слугите на тъмнината, окултни ордени и братства на дявола..
28
2
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Силиконовата долина..... е на гейпарада :))))
27
5
 
16
 
! Отговори
За автора преди 2 години
Иван Спиридонов - бивш активист на СДС, писал за вестник Демокрация, бивш Атакист, сега настоящ член на Възраждане и човек на Костя Копейкин! Сами си преценете дали можете да вярвате на такъв хамелеон! :)))))))))
26
20
 
8
 
! Отговори
трансхуманист преди 2 години
Кичат с различни наименования стремежа на човека да живее по дълго и по добре. Аз лично бих си сложил чип, веднага. Защото това би помогнало за здравето, за общуването с техниката и ме облекчава при носене на различни бумаги и картички. Всеки трябва да има парво на избор. Не съм съгласен, че свободата ми ще бъде ограничена с чипосването.Та нима преди електронната ера да бяхме свободни? Нима забравихте желязната завеса и нуждата от пари за да си свободен изобщо?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До инж.ГаневВижте линка на пост 14Много добре е обяснено кой е на върха!Доскоро нямах ни най-малка представа за това и бях шокиран!