Глоба от над 1,6 млн. лв. за масло в различна опаковка

КЗК наложи санкция за нелоялна конкуренция
25
Глоба от над 1,6 млн. лв. за масло в различна опаковка
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на "Милки Груп Био" ЕАД в размер на 1 694 560 лв. за нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция, съобщава КЗК.

Подателят на искането "Ростар БГ" ООД и "Милки Груп Био" ЕАД са дистрибутори на германско краве масло с марка за качество Deutche Markenbutter на територията на страната.

В хода на проучването се установи, че през 2021 г. дружеството закупува краве масло на блок, като самостоятелно го опакова с опаковки, които имат обичайния изглед и обозначаване на продукта като Deutche Markenbutter, Mildgesauerte Butter, от 250 гр. (Дойче Маркенбутер, леко подкиселено), но в действителност опакованото масло е различно. Същевременно цената, на която дружеството е закупило вложеното масло, е по-ниска в сравнение с цената на продукта, когато се доставя в опаковки от 250 грама.

"Милки Груп Био" ЕАД самостоятелно изработва и опаковките, в които разпространява продукта и на които е обозначен като дистрибутор (това обичайно е услуга, която се заплаща на производителя).

Опаковайки самостоятелно в собственото си предприятие краве масло с означение Deutche Markenbutter, леко подкиселено - различен продукт, който е по-евтин и в опаковка, за която не заплаща на производителя, "Милки Груп Био" ЕАД придобива нелоялно конкурентно предимство пред прекия си конкурент "Ростар БГ" ООД, както и пред останалите конкуренти (които спазват посочените нормативните изисквания и обичайните търговски практики), посочват от КЗК. Ответното дружество спестява в дейността си разходи и поддържа пазарната си позиция по нелоялен начин в ущърб на конкурентите, получава икономическа изгода, като улеснява собствената си търговска дейност по неправомерен начин, пише в съобщението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: маслоопаковкаглобаКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Само Одрин преди 2 години
Затова пазарувайте от Турция.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете статия защо немците купуват и си мажат филиите с ирландско масло, което е и по скъпо, след като има супер качествено немско масло?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "do 14" - успокой се малко, много си нервен нещо :))))
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да не излезе, че краварката през цялото време е доила бика.
15
2
 
2
 
! Отговори
do 14 преди 2 години
Абе умник, това не значи марково масло, а е просто вид технология за правене на масло, ако ти се търси -прочети някъде. Има 100 вида масла, някой са с повече сол, захар или имат добавени хидрогенизирани растителни мазнини, има маргарин с вкус на масло, има и на буци и калъпи дето се реже с брадвата или трион..
14
7
 
5
 
! Отговори
bulgarische scheisse преди 2 години
Аз се учудвам, че изобщо някой купува това...нещо. Как може да очакваш от продукт с име "Немско марково масло" да е немско, че и марково....
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е менте, Бате, сам съм си го правил..
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази фирма няма да плати нито лев от тази глоба. Стъпка 1- обжалване. Стъпка 2-ако обжалването не свърши работа фирмата ще бъде закрита преди да и набарат сметките и ще отворят нова фирма. После няма да има нито един осъден и нито лев взет за глобата.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7 емигрант- Я си признай какви буламачи са храните в Англия и Германия. В пъти по-зле и изкуствени от тук. Усилено вървим по техните стъпки,но все още тук е по-качествено.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А компенсация за измамените потребители? Къде бяха "контролиращите" органи цяла година?!!!!
9
6
 
16
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
То в таз държава всичко е ментак!Даже Кирчо и Кокорчо излязоха такива въпреки че не вярвах на Великите Форумно конспиратори!
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно това масло на Милки Груп е отвратително и нагара. Един път се излъгах да го купя и след опитването директо полетя към коша... Тия са мошенници, нищо тяхно не купувам.
7
10
 
18
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
всичко, което ядете в Панелистан е фалшиво!!! Ядете само отпадъците
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преопаковчици се карат за опаковки, а маслото е едно и също
5
5
 
8
 
! Отговори
Щом гранясва преди 2 години
Значи е българско.
4
20
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РАДЕВ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ И ТО НАЙ-НАГЛО И ПРЕД ПОГЛЕДА НА ВСИЧКИ ,ТА ТИЯ НЯМА ДА ФАЛШИФИЦИРАТ И ДА ЛЪЖАТ, ЧЕ ПРОДАВАТ ГЕРМАНСКО МАСЛО :D
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро Краварката, четеш ли?
2
4
 
15
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Ха, ха ... краварката в десния ъгъл ?!? *** то кво стана бе ? Май етикета не променя съдържанието, макар очевидно това да се цели ...
1
1
 
26
 
! Отговори
мейд ин БГ преди 2 години
С Булгарише Маркенбутер по БДС от 1978 г. нямаше да имат такива главоболия