Чакат ни още години на скъпа енергия

Електроенергийният сектор трябва да се промени бързо
14 яну 2022 17:00, Нели Христова
57
Чакат ни още години на скъпа енергия
Снимка: Pixabay

Светът е изправен пред още години на високи цени на енергията и високи нива на емисиите, ако електроенергийният сектор не се промени по-бързо, след като миналата година търсенето достигна рекордни стойности, заяви Международната агенция по енергетика.

Икономическото възстановяване от пандемията, съчетано с необичайните метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електроенергия с повече от 6% през 2021 г. - най-голямото увеличение от 2010 г. насам, заяви МАЕ.

В абсолютно изражение увеличението от над 1500 тераватчаса е най-голямото досега, заяви базираната в Париж агенция в своя шестмесечен доклад за пазара на електроенергия. Това е довело до повишаване на цените до безпрецедентни нива, като емисиите от електроенергийния сектор са се увеличили със 7% през 2021 г. - исторически максимум, след като през предходните две години бяха намалели.

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва "впечатляващ ръст", производството на електроенергия от въглища и природен газ достига рекордни нива, се посочва в доклада.

"При липса на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара и до запазване на високите нива на емисиите", заяви МАЕ.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че емисиите от електроенергия трябва да намалеят с 55% до 2030 г., ако светът иска да постигне целта за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

"Но при липса на сериозни политически действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат на приблизително на същото ниво през следващите три години", каза Бирол в изявление. "Това не само показва колко далеч сме от пътя към нулеви нетни емисии до 2050 г., но и подчертава мащабните промени, необходими на електроенергийния сектор, за да изпълни критичната си роля в декарбонизацията на по-широката енергийна система."

Бирол също така предупреди, че високите цени на електроенергията "причиняват затруднения за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение".

На Китай се пада около половината от световния ръст на търсенето на електроенергия през миналата година. Страната се сблъска с прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на въглища - проблем, с който се сблъсква и Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на практика, ще живеем все по-бедно и все по-зле, населението е приспано тотално . От малки си отглеждат робско мислене и така си си цял живот.
6
3
 
12
 
! Отговори
Зелено ми е преди 2 години
Продажните бюрократи в Брюксел, които по поръчка закопават Европа с фанатично усърдие, много се надяват никога да не им задавате един простичък въпрос - "Като няма АЕЦ и ТЕЦ, с кои мощности балансираме облачните дни с безветрие, когато скъпоценните ви "алтернативни" перко-панели са на 5-10% от уж "инсталираната" мощност? Защото мегаакумулаторите ги има само във вашите фантазии". Оставете ги да ви върнат в средновековието за ваше добро, никога не ги притеснявайте с неполиткоректни въпроси.
5
1
 
14
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 години
Докато си избираме да ни управляват комунисти и децата им , ще става от лошо ,по-лошо ! Така суверенът и не разбра тази основна истина.
4
1
 
6
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Ако има протест за високите цени на енергоизточниците - отивам!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай ще ни спасят от тези ненормалници, спокойно
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помнете едно: тази кризa е изкycтвена и кoнтpoлиpaнa.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпа ще е енергията , ако народа позволи .Излезе ли народа , даже ще свалят цените .