Срив на доверието в демокрациите, Китай на обратния полюс

Китайците са много по-оптимистично настроени
18 яну 2022 19:15, Нели Христова
95
Срив на доверието в демокрациите, Китай на обратния полюс
Снимка: БГНЕС

Общественото доверие в правителствата на световните демокрации е паднало до нови низини заради начините им на справяне с пандемията и на фона на широко разпространеното чувство на икономически песимизъм, установи глобално проучване, цитирано от БГНЕС.

Edelman Trust Barometer (ETB), който от две десетилетия изследва доверието на хиляди хора в техните правителства, медии, бизнес и неправителствени организации, показва, че в няколко автократични държави, особено в Китай, резултатите се повишават. То също така подчертава, че благодарение на ролята си в развитието на ваксинациите и адаптирането на практиките на работното място и в търговията на дребно, бизнесът е запазил високи нива на доверие в световен мащаб, макар и с резерви по отношение на ангажимента му за социална справедливост.

"Наистина имаме срив на доверието в демокрациите", заяви Ричард Еделман, чиято комуникационна група Edelman публикува проучването, проведено сред над 36 000 респонденти в 28 държави, интервюирани между 1 и 24 ноември миналата година.

"Всичко се свежда до: "Имате ли чувство за икономическа увереност?", добави той, като отбеляза високите нива на загриженост за загубата на работни места, свързани с пандемията или автоматизацията.

През последната година най-много са загубили обществено доверие институциите в Германия - със 7 пункта надолу до 46, Австралия - 53 (-6), Нидерландия - 57 (-6), Южна Корея - 42 (-5) и САЩ - 43 (-5). За разлика от тях, общественото доверие в институциите в Китай е 83% (увеличение с 11 пункта), в Обединените арабски емирства - 76% (+9) и в Тайланд - 66% (+5).

Проучването показва, че трилионите долари, похарчени от най-богатите страни в света за стимулиране на икономиките им в периода на пандемията, не са успели да вдъхнат трайно чувство на доверие. В Япония само 15% от хората вярват, че те и семействата им ще бъдат в по-добро положение след пет години, а в повечето други демократични страни отговорите на същия въпрос варират между 20 и 40%.

В Китай обаче почти две трети са оптимистично настроени за икономическото си състояние, а 80% от индийците вярват, че ще бъдат по-добре след пет години.

Edelman заяви, че по-високите нива на обществено доверие в Китай са свързани не само с икономическите възприятия, но и с по-голямото усещане за предвидимост на китайската политика, не на последно място по отношение на пандемията.

"Мисля, че има съгласуваност между това, което се прави, и това, което се говори... Те имат по-добър COVID от САЩ например."

Според данните на Ройтерс за проследяване на пандемията, понастоящем Съединените щати са начело в света по среднодневен брой на съобщените нови смъртни случаи, докато Китай редовно не съобщава за нови смъртни случаи в продължение на месеци, тъй като провежда строга политика на "нулев COVID".

Резултатите от последното проучване на Edelman са в унисон с констатациите от последните години, които показват нарастващо разочарование от капитализма, политическото ръководство и медиите.

Опасенията за "фалшивите новини" са достигнали рекордни стойности, като три четвърти от анкетираните в световен мащаб се притесняват, че те се "използват като оръжие". Сред обществените страхове изменението на климата вече е на второ място по значимост след загубата на работа.

Тежестта на очакванията към бизнес лидерите остава голяма, като голямо мнозинство заявява, че купува стоки, приема предложения за работа и инвестира в предприятия в съответствие със своите убеждения и ценности.

Около 2/5 обаче също така заявяват, че бизнесът не прави достатъчно, за да се справи с изменението на климата, икономическото неравенство и преквалификацията на работната сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕМОКРАЦИЯТА И ИЛЮЗИЯТА ЗА ВСЕОБХВАТНА СПРАВЕДЛИВОСТ СА ЛЪСКАВАТА ЦЕЛОФАНОВА ОБВИВКА НА КАПИТАЛА!!!
75
2
 
2
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
Който е живял по времето на СОЦА знае, как и кой прави анкетите и контролира отговорите. Критиците на социалистическия режим ( в най-добрия случай) ги бележат за цял живот като неблагонадеждни хора. Нормално е, в една демократична държава населението да е настроена критично към управляващите и да иска по-добър живот. А, животът (откакто свят светува) винаги е бил и ще бъде "на приливи и отливи".
74
3
 
3
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Да им имам статистиките! Ако отидат в Северна Корея, там доверието към институциите клони към 100% , ама не виждам някой да се е засилил натам !
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пландемията включва умишлено нарушаване на човешките права и конституцията, искат да ни накарат да не вярваме в демокрацията и така да сменят световния ред с нещо друго. Но при тази смяна тези които правят промяната ще забогатеят, а другите ще обеднеят. Има една реклама на Световния Икономически Форум която казва "няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи", тоест ще се отнема собственост по някакъв начин.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Демокрациите" са такива, защото само те си се наричат така! Не може да има демокрация, която не уважава собствените си граждани, религията им, ценностната им система и т.н., но се е загрижила за "другите", "недемократичните"! "Демокрациите" пазят живота и здравето на животни, грижат се за околната среда, глобално затопляне/застудяване, но не поглеждат децата си!
71
2
 
3
 
! Отговори
факт преди 2 години
До Анонимендо 79 Нищо,освен война не може да спре Китай да стане първа сила!Развитието им е два пъти по-бързо от американското и три пъти от европейското.До 2030г ще са първи по всички показатели.Единственото спасение за белия свят от жълтурите е съюз между САЩ,ЕС и Русия!Вместо това американците направиха точно обратното-започнаха война с Русия и я пратиха в орбитата на Китай.Което пък осигури на Китай безопасност и море от евтини суровини.Тъй че сърдете се на САЩ,когато жълтите ни налазят от
70
1
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Никъде не съм написал, че Китай ще стане глобален лидер, понеже има голямо население - това си е твоя простотия. Причините са различни, но ти не обичаш да мислиш очевидно, а пък и още по-малко си наясно със ситуацията в днешния свят.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврофондовете нямат абсолютно никакакъв принос за икономическото развитие на страната. Финансират се основно мафията и бюрокрацията, а те си харчат парите за ламборджинита и за апартаменти в Барселона. Но за сметка на това ремонтът на некачественото строителство по европроектите вече е за сметка на националния бюджет.
68
2
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Това сериозно ли си го написал? Ти на кой свят живееш? Амбицията на Китай е да изместици САЩ и да стане глобален лидер, военен, технологичен и икономически хегемон - това е китайската експанзия. И тогава те ще задават дневния ред.
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКато има по-големи дупки на корупцията, дай да си пеем одата на радостта и да си стоим в корумпираното блато на еврофондовете. Важното е, че има и по-зле.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, има далеч по-големи дупки на корупцията по света от ЕС. Например: Русия, Арабския свят, Латинска Америка,почти цяла Африка. Вероятно и Индокитай. Така че, по-кротко друже, че завистта убива този, който я мъти в сърцето си. :)
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
71, след като предпочиташ китайската диктатура - чемодан, вокзал, Пекин. Никого не държим насила.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля? Китайска експанзия? Китайците се разселват по света от сума време и нищо особено не се е случило, освен китайски ресторанти (които вече дори започнаха да ми липсват). Такова нещо като китайска експанзия заплашва само Русия. Защото очевидно Русия няма капацитет да използва собствените си природни богатства. Ако руснаците си менажерираха държавата като хората, никаква китайска експанзия нямаше да има.
63
3
 
4
 
! Отговори
Да конкретизираме преди 2 години
Кое точно е демокрацията? Зверствата в Корея и разделянето й, атомните бомби над Хирошима, нахлуването във Виетнам, хунтата в Никарагуа, намесата във вътрешните работи на цяла централна и Южна Америка, Съсипването на Ирак, Афганистан, Либия, бомбардировките на мирни граждани в Сърбия, съсипването на Украйна и превръщане в държава EROR 404, .. въоръжено нападение на работници в цех в България и много други. Ако това е демокрацията, предпочитам китайската диктатура
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали не е заради корупцията? ЕС е прогнила от корупция дупка
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основният недостатък на диктатурите даже и на тези що годе с човешко лице е нежеланието на управляващият диктатор да се оттегли от властта. В крайна сметка става натрупване на ненавист към диктатора която изведнъж избухва може и по незначителни поводи и разрушава цялата държавна машина из основи . Последният пример е Казахстан, предишният е Беларус, следват Украйна, Сирия и т.н. Това е закономерен процес и неминуемо ще удари и Путин който се изхитри конституционно да си занули мандатите
60
3
 
4
 
! Отговори
Китай преди 2 години
В Китай се стягаш за концлагер ако се изкажеш, че нямаш доверие в управлението, така че поредната стъкмистика
59
1
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
ОК Китай е заплаха, но какво правим ние? Затъваме в разни розови утопии, борим се с вятърни мелници, общо взето сме пълна трагедия, но някакси сме горди с този факт и плана е да станем още по-слаби. Какви агрументи имаме ние срещу китайската експанзия?
58
1
 
3
 
! Отговори
Е хе преди 2 години
Смеят ли да нямат доверие в ККП?! Тесен ще им се види и Китай, и Космосът даже!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реклама на китайския диктаторски режим. Очаквано. Всичко върви по плана. Продължавайте да пасете и скоро и вие ще сте "доволни" като китайските граждани.