Защо Западът е толкова обсебен от Северна Корея?

Често новините се използват за забавление
18 яну 2022 22:15, Нели Христова
92
Защо Западът е толкова обсебен от Северна Корея?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея и нейният лидер Ким Чен Ун са чести теми на новинарски материали в западните медии, които подчертават строгия контрол на диктатурата върху ежедневния живот, бруталното й отношение към опонентите и опитите за прославяне на семейство Ким.

Но много от тези истории са неоснователни или преувеличени, а понякога напълно фалшиви. Така че защо те все още са толкова популярни? И какво наистина трябва да знаем за Северна Корея?

Ето какво казват експертите:

"Това, което ме притеснява, е опростяването на един режим и използването на историите, идващи от Северна Корея, за забавление", на мнение е Соомин Сео от Temple Universсty.

Напоследък това, което привлече вниманието на западните медии, е впечатляващото отслабване на Ким Чен Ун.

"Виждам снимки на Ким Чен Ун всеки ден, докато проследявам информацията от медиите там и наистина си мисля: Уоу, той е загубил много килограми", казва Джеонмин Ким от NK News. "Но трябва да съм много внимателна, когато пиша за това, тъй като рискувам да добавя прекалено много спекулация. Ала не е необичайно големите медии да обсъждат дали той е отслабнал по собствено желание или има здравословен проблем, тъй като неговото здраве представлява един от най-големите рискове за Източно-азиатската сигурност."

"Ако журналистите можеха да устоят на изкушението да правят лесни заключения, можеше да стигнем до други изводи. Може би има повече културен символизъм в това. Може би той се опитва да прилича повече на дядо си, а не на баща си, тъй като дядо му все още се почита като герой в Северна Корея", обяснява Соомин Сео.

Но това е история, която поне може да бъде потвърдена по някакъв начин. Има и по-фрапиращи разкази, за които не се знае дали са истина или не.

"Една от историите, които се превърнаха в сензация, е как Ким Чен Ун е наредил екзекуцията на чичо му, като го хвърлил на глутница кучета. Но тази история така и не е потвърдена", обяснява Джеонмин Ким. Друго подобно твърдение от анонимен източник е, че Ким е поръчал убийството на бившата си приятелка. "Това беше опровергано, тъй като тя се завърна под светлината на прожекторите след известно време и сега е един от хората с власт в държавата."

Но защо западните медии публикуват толкова много информация за КНДР, която не е проверена?

"Това е чудесен начин да трупаш четения", заявява Соомин Сео. "Това, което носи популярност на Северна Корея в западните медии е факта, че е замръзнала във времето. Няма много режими, които са толкова изолирани, както тях."

Разбира се, има и обяснима причина Западът да греши относно Северна Корея.

"Страната е толкова затворена, че е трудно да получиш достъп или да се добереш до надежден източник", казва Сео.

"Малки намеци идват от държавните медии, като снимки, появи, текст, истории - това са нещата, върху които трябва да се фокусираме като наблюдатели на Северна Корея", обяснява Джеонмин Ким. Но зад всяко нещо има доза истина, по думите й: "Има много истории за брутални екзекуции в миналото на КНДР, което води до много подобни истории и в наши дни."

Какви са истинските новини, които пропускаме?

По думите на двете експертки, трябва внимателно да се наблюдава липсата на храна и гладът в Северна Корея, както и факта, че Австралия вече не доставя въглища на Китай, което може да превърне КНДР в следващия голям износител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
обсебени воайори преди 2 години
Нещо не има в Корея дето така желаят явно.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Тръмпи им обърна внимание, те иначе нито геополитически са важни, нито имат природни ресурси, тъй че си измисляте Днес :))
60
8
 
1
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
В 21-ви век феодализма и диктаторските му режими са обречени да изчезнат от лицето на Земята. Комунистическите феодали в Евро-атлантическа България също. Космическа Америка, която в момента живее в 25-ти век, 400 години преди Човечеството, няма да допусне повече феодалните отр.епки да тероризират света.Новият световен ред е на прага на Цивилизацията...
59
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Американците и Запада НЕ обичат свободни и НЕзависими държави , които те НЕ могат да контролират ! СК е една от тях - Имат си култура ( хубава лоша - тяхна си работа ) , но имат и РАКЕТИ и това бвесява наглите терористи , които сринаха половината свят за да крадат ресурси ! От ГЛУПОСТ и НАГЛОСТ ,ще направите така , че НОРМАЛНИТЕ хора които досега не са имали никакви симпатий към Корея , Русия , Китай ще станат съпричастни към тях само защото са наистина СВОБОДНИ и НЕЗАВИСИМИ !!
58
4
 
5
 
! Отговори
Америка възмутена преди 2 години
КНДР е исключитлено жестоко поразена от дълга истоюителна разоряваща война вижте окупация от Японските убиици и последвала исключително жестока терористична война срещу КНДР от САЩ .Десетки години медиите ползват КНДР за стимулиране разходи за военно терористичната мафия / стотици милиарди живи долари от САЩ .Едва 2021 година военно терористичната мафия се опита да ползва И Москва която щяла да освободи окупирана от американски наркомани Украйна вкл КИЕВ/2014.
57
3
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Вече не вярвам, че има съществена разлика между Австралия и Северна Корея.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същата причина, поради която е обсебен от болест с под 1% смъртност. КОНТРОЛ, ЧРЕЗ НАСАЖДАНЕ НА СТРАХ!
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много искат да ги подчинят на американско влияние, обаче Северна Корея има армия 1 в света, което ги прави независими.
54
4
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Защото са им трън в очите.След като пред 60-те американците ги изравниха със земята от бомбандировки, сега са една бързо развиваща икономика. Освен това са богати на природни ресурси-въглища , 80% от световните залежи на магнезит са в тази държава и т.н.Те са си самодостатъчни и там западните пед***въобще не минават.Ако малко се поразровиш в нета за история и икономика на тази държава ще видиш ,че нещата въобще не са така както ги представя Запада
53
2
 
18
 
! Отговори
Много ясно преди 2 години
Севернокорейската банкова система е ЕДИНСТВЕНАТА която не се контролира от световния еврейски елит. Дори Китайската Народна Банка и даже Руската Банка са под управлението на евреи... да не говорим че нашата Българска народна Банка от години нито е народна ... нито е българска ... Затова и натискът към миззерните севернокорейчета не спира . Ще се досетите ли коя друга банка беше независима от еврейско влияние ? Либийската банка при Кадафи. Е, вече не само че е празна но и е изцяло еврейска .....
52
5
 
3
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
...и въпреки, че е читалище, статията постига целта си - мнозинството от коментиращите вадят от сополиви ръкави опорки и формати за руснята, без да са прочели статията
51
0
 
7
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
класическа пропаганда: заглавие, подзаглавие и ново становище на различен човек всяко изречение. читалищна работа.
50
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука много хвалбари на Северна Корея, ама нещо не отиват там да живеят.
49
3
 
20
 
! Отговори
Не на ес преди 2 години
На запад в момента упражняват по-голям контрол от С. Корея. На запад затварят хората по домовете и ги боцкат на сила.
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Западът не си гледа собствената деградирала *** в каквато се е превърнал ,а се занимава постоянно с другите ?
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой от Запада се е развълнувал от ставащото в Корея- да са живи и здрави и да си живеят щастливо живота.
46
1
 
15
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Щото не могат да си наложат г е йщината там и да ги контролират и разграбват.
45
1
 
15
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Запада изпитва ужас от морала в С. Корея, а напоследък и от високото ниво на демокрация в тая далечна страна, няма да им позволим на севернокорейците да ни заразяват прогнилата си свобода и демокрация! Ваксинирайте се!
44
2
 
4
 
! Отговори
на майка ти путката преди 2 години
до 64- сърби ли я?
43
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема лошо само да не отвори границите че ще има нова вална бежанци с дръпнати очи