Защо Северна Корея изстрелва толкова много ракети в последните дни?

Тя може да е разстроена заради санкциите, наложени от САЩ
19 яну 2022 20:53, Нели Христова
81
Защо Северна Корея изстрелва толкова много ракети в последните дни?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег на действие във водите край бреговете на Япония. Това бе последният от необичаен поток от тестове.

Съобщава се, че ракетите са били изстреляни от летище близо до Пхенян рано в понеделник, съобщиха южнокорейските военни. Япония също потвърди теста.

Това е четвъртото изстрелване на ракета от Северна Корея за две седмици.

ООН забранява на Северна Корея да провежда балистични и ядрени изпитания и налага на режима строги санкции.

Но източноазиатската държава редовно се противопоставя на забраната, а лидерът Ким Чен Ун обеща да подсили отбраната на страната си.

В петък КНДР заяви, че е изстреляла балистични ракети с малък обсег от влакови вагони, докато дни по-рано проведе два теста на това, което твърди, че са хиперзвукови ракети, които са по-трудни за откриване.

Защо Северна Корея изстрелва ракети сега?

Честотата на тестовете и времето през януари е необичайно. Северна Корея има тенденция да провежда ракетните си изстрелвания, за да отбележи политически значими събития в страната или като знак за недоволството си от ракетните учения между САЩ и Южна Корея.

Северна Корея обикновено изстрелва оръжия за развитие на ракетни способности и поддържане на оперативна готовност и изглежда, че последните тестове потвърждават това, каза Анкит Панда, експерт от Фонда на Карнеги за международен мир.

Но в същото време "Ким Чен Ун има и вътрешни съображения - във време на икономически затруднения тези изстрелвания му позволяват да каже, че приоритетите на националната отбрана няма да отпаднат", казва Панда пред BBC.

Северна Корея се бори с недостига на храна и нестабилната икономика. Това се дължи на самоналожена блокада, за да се предотврати разпространението на COVID. КНДР прекъсна търговията с Китай, негов основен икономически и политически съюзник - въпреки че има съобщения, че търговията може да се възстанови скоро.

Ким наскоро призна, че страната е изправена пред "велика борба на живот и смърт", и също така обеща да увеличи военната си мощ, включително разработването на хиперзвукови ракети.

Преговорите със САЩ, които искат Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, бяха в застой, след като президентът на САЩ Джо Байдън пое поста. Администрацията на Байдън наложи първите си санкции срещу Северна Корея миналата седмица в отговор на някои от по-ранните тестове този месец.

Следователно тестовете от понеделник може да бъдат "по-силна реакция" на санкциите, показвайки, че "Северът няма намерение да се съобразява от САЩ", каза Парк Уон-гон, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha Womans.

Тестовете заради Китай ли са?

Това се случва само седмици преди Зимните олимпийски игри - изключително престижно и политически чувствително събитие за Китай, което трябва да започне в Пекин на 4 февруари.

"Предполагам, че Китай няма да приветства тестовете на Северна Корея на прага си в навечерието на старта та Игрите в Пекин", казва анализаторът на Северна Корея Чад О'Карол в Twitter. "Ако това продължи, не трябва да изключваме възможността Северна Корея да е разстроена от Китай за нещо."

Но Панда казва, че макар "Пекин може да не е доволен от тези тестове, те вероятно ще се окажат достатъчно поносими", като се има предвид, че те не включват тестване на ядрени оръжия или ракети с голям обсег, които той нарече "червените линии на Китай".

С последните доклади, че Северна Корея може да възобнови търговията с Китай скоро, "това време предполага, че Пекин е повече от съучастник в провокациите на Пхенян; Китай подкрепя Северна Корея икономически и координира с нея военно", каза севернокорейският експерт Лейф-Ерик Ийсли пред BBC.

"Като се имат предвид стратегическите си отношения с Китай, севернокорейското ръководство вероятно ще премахне своите военни учения и ракетни тестове в началото на 2022 г. преди Олимпийските игри в Пекин. "Моментът също така предполага, че Северна Корея не желае да мълчи преди президентските избори в Южна Корея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Ким Чун е надушил заговор за преврат и иска да сплаши гладния си народ
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Не изстрелват свой ракети ще купуват чужди хвърчила, като БГ -то
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат да изстрелват ракети - това правят! Краварите могат да замърсяват океаните със самолетоносачи - това правят!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ракетите са гарант и щит за да не попаднат под Щатско Робство ( вж. БГ )
59
2
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами какво друго да прави, да прави компютри ли ? там фейсбука е забранен, забранени са и всички връзки на населението с останалият свят и дори за някакъв сапунен сериал вкаран "незаконно" издават смъртни присъди ... или пък да правят електро-автомобили, там право на личен превоз има само Ким чен Грух, освен да произвеждат ориз за нуждите на слънцеогряният вожд и населението им остава само да правят ракети, с които да плашат светът и да пазят статута на Грухчо ... !!!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мята си човека по план. Яд ги е, че още не е ударил никого ли?
57
0
 
1
 
! Отговори
фойерверки преди 2 години
По случай китайската нова година.
56
9
 
8
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Разстроен съм, че не ги изстрелва по САЩ! С ракетите нямам проблем, да удвоят опитите и да дават старт на WW3, че да се приключва с мъките на американците. Цял свят е набрал на либерално-сатанизираната, направо ще *** кални подметки с разбити човки.
55
7
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Защото е велика нация и си прави каквото пожелае ! Чест , достойнство и адмирации Маршал Ким Чен Ун ! Най-великият лидер, държавник, стратег и пълководец !
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
борят инфлацията
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние можем да направим ракети с твърдо гориво.Малко ли *** има в България.
52
5
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Напред,Братя Севернокорейци! Напред ,Велик Китай! Да смажем руско-американо-турко-германо-кзраелскито лицемерие! Смъртъ за еврейският фашизъм!
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо да не изстрелва.Ние защо не изстрелваме.
50
3
 
13
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Ама кога, как, защо севернокореец ви е сторил злина, че постоянно им дъвчите кокалите? Ама 99% от севернокорейците нямат представа къде и дали изобщо я има България на картата. Те си живеят в своя си свят, правят това, което смятат за нужно. И впрочем, не допускат на територията си ***. Тяхна си работа.
49
0
 
9
 
! Отговори
 егати преди 2 години
неграмотно написаното нещо
48
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 2 години
Откъде ви намират толкоз ненормалници бе,нещо шмъркате ли, наркоман ли пиете?
47
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 2 години
Откъде ви намират толкоз ненормалници бе,нещо шмъркате ли, наркоман ли пиете?
46
7
 
9
 
! Отговори
Обяснение преди 2 години
Не могат да уцелят Япония. Все още.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо дойче зеле изстрелва толкова много пасквили?
44
4
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Северна Корея без Ракети е като ЕС без ГАЗ и ТОК . Европейците имат добър Стандарт , ние от ЕС сме притиснати до стената от липса на Отопление и високи Цени