НАТО отхвърли искането да се изтегли от България

Пактът няма да се откаже от способността да се защитава
169
НАТО отхвърли искането да се изтегли от България
Снимка: Pixabay

НАТО отхвърли изискването на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния, предаде БНР.
Пактът "няма да се откаже от способността ни да се защитаваме, включително и чрез присъствието на войски в източните части на Алианса.

Руските искания ще създадат членове на НАТО от първа и втора класа - нещо, което не можем да приемем," заяви говорителят на Пакта Оана Лунгеску, цитирана от "Франс прес".

В същото време Русия обеща, че ще има "най-сериозни последици", ако Вашингтон продължи да пренебрегва поисканите от нея гаранции за сигурността.

Това е казал руският външен министър Сергей Лавров на своя американски колега Антъни Блинкън по време на разговорите в Женева, предаде агенция "Новости".

А Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще изпратят противотанкови и противовъздушни ракети, за да може Украйна да се защити "в случай на руска агресия".

В общо изявление на трите балтийски държави се казва, че ще изпратят американски ракети "Джавелин" и "Стингър", след като получиха разрешение за това от Вашингтон по-рано през седмицата.

„Предвид увеличаването на военния натиск на Русия в и около Украйна балтийските държави решиха да предоставят допълнителна помощ на Киев, свързана с отбраната“, се казва още в общото изявление.

Естония ще предостави ракети "Джавелин", а Латвия и Литва - зенитните ракети "Стингър".

„Искрено се надяваме, че на Украйна няма да се наложи да използва тези оръжия“, каза литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас. Той призова Русия от името на Прибалтийските държави да спре с агресивното и безотговорно поведение.

Литовското министерство заяви, че оръжията ще бъдат доставени "в най-близко бъдеще".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: натоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
в БЪЛГАРИЯ,ВОЙСКИТЕ НА НАТО СА БЪЛГАРСКИТЕ,ДРУГИТЕ СА АМЕРИКАНСКИ БАЗИ,но всички ни третират както си искат,нищо че едно време политиците ни ОБЕЩАВАХА ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ДИСЛОЦИРАТ АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ.ТОВА ДРЪНКАНЕ НА ОРЪЖИЕ ПОКАЗВА БЕЗСИЛИЕ И ВДИГАНЕ НА ПУШИЛКА,ЦЕЛТА НЕ Е ДА УПЛАШАТ РУСНАЦИТЕ,А ДА ПОДЪРЖАТ ПРОЦЕСИ НА НЕСИГУРНОСТ В ЕС,И СА НАРОЧИЛИ РУСИЯ ЗА ВИНОВНА.АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ СЪЗДАВАТ КРИТИЧНИ СИТУАЦИИ,ДОТОЛКОВА ДОКОЛКОТО ЕС ИМ ПОЗВОЛИ.ЕС СЕ УПРАВЛЯВА НЕКАДЪРНО,И НЕКОМПЕТЕНТНО
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО им сви сърмите, хахаха. Браво! Чао путинизъм, чао русофили.
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди зимната война през 1939-40 год. Сталин искаше от Хитлер да се изтегли от Финландия и да не я приема в тристранния пакт и като получи отказ нападна суверенна държава . сега е същата история .
125
4
 
6
 
! Отговори
115 преди 2 години
Където има присъствие на САЩ, има и проблеми, защо ли?
124
2
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Нищо общо със заглавието. Прибалтийските окръзи не са НАТО. При това Русия говори със САЩ, не с НАТО, още по-малко с Клапейда. Интересно като уж ще си дават ракетите, после кой ще ги пази тях?
123
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В знак на подкрепа на НАТО американофилите щели да се изтеглят от България и да се струпат на границата на Укрйна с Русия!.
122
5
 
6
 
! Отговори
Българин от България преди 2 години
До Българин : то същото важи и за ТЕБ: Умилявам се като чета как някакви полуграмотни иди0000ти величаят Америка и въртят проамериканска пропаганда!
121
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Небе БОГ, а на Земле РОССИЯ Поставленная Богам !!!! При Война САЩ - Русия Заставам Под Бойните Знамена на Руската Федерация !!!!!
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера Бликнен разговаря с Лавров в Женева и обеща, че държдепът ще даде писмен отговор на руските предложения за мир и безопасност в Европа. Руските предложения съдържат искане за изтегляне на въоръженията и войските на отан на запад от линията, на която са били разположени през 1997 г. Днес четем, че Пиндостан моли Руската Федерация да не дава гласност и да не публикува неговия писмен отговор на руските предложения за мир и безопасност в Европа.
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата седмица Блинкен се примоли да се срещне с Лавров и получи разрешение от Государя Путин. Разговорът приключи с пълно фиаско за държдепа. Тази седмица министърът на външните работи на Наглобритания Лиз Трасс моли да й разрешат да дойде в Москва, за да се срещне и разговаря с Лавров. Государят Путин великодушно се съгласи разговорът да се състои в началото на февруари в Москва. Междувременно Наглобритания активно снабдява Укропия с оръжия и военни специалисти.
118
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 142 кретенчеее в Сащ и Канада има около 1,5 милиона Български граждани и милиони рускии. Не съм чул в русия да има толкова българи и американци :)) Клоун
117
6
 
10
 
! Отговори
Колонията България преди 2 години
Е как робовладелецът, ще изпусне робът, че и веригите да му свали собственоръчно.Пък има държави като Швеция и Финландия, неутрални, пък и демократични дори.Българи, българи, като не храним своя войска ще слугуваме на чужда. И Туркиа ке ни пази небето, и Македониот, оно също в НАТО. Бягайте от България, това не е държава, а мафиот#ско и васал#ско сборище на дегенератиращ елит.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до българин кеф ти сащ кеф ти канада махай си вън жт нато
115
14
 
13
 
! Отговори
честен човек преди 2 години
Аз нищо не заработвам,но знам ,че Русия( СССР) е империята на злото. По-далеч от тях,е най-добре.
114
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма спор, че в България се води яка хибридна война от платени *** и медии да ни настройват срещу Русия и срещу Государя Путин. Щом стана 08:45 и тр0лягите-чиновници застъпиха на смяна (без значение, че е събота). Заработват центове.
113
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Българите искаме всички русофилии да се изтеглят от лошите страни членки на Нато и ЕС и да се върнат по степите? Какво чакате господа? Отидете в рая при вашия клоун джудже и ни от6рвете от прословутото си клоунство:)))
112
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците е време да махат тоя самозБравил се самозванец путьооо. Виждате за каква агресия става дума , когато зад гърба ни има НАТО. Представете си ако сме сами с тея корумпирани чиновници. Мислете добре преди да приказвате, защото белите стават бързо, а се оправят дълго. Води се яка хибридна война в България от платени *** и медий да ни настройват срещу запада. Незабравяйте, че до скоро бяхме в джуджовата орбита и бяхме зле ... ама мн зле.
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върбан е абсолютно прав, че френският президент Макрон беше казал че НАТО се намират в състояние на мозъчна смърт. То не знае къде се намират и какви ги върши. Ако много се инати, може да се изтегли до Лисабон в силно редуциран състав.
110
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трибалтийските умирати бяха активирани от будната кома и мигновено се хвърлиха да изпълнят заповедта на Началника да изпратят противотанкови и противовъздушни ракети на Зе-клоуна. Тези тяхни действия ще бъдат пагубни за зависимата им от Русия икономика.
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
онцепцията на САЩ предполага на Балканите да се формира втори пояс от фронтови държави в евентуална студена или гореща война срещу Руската федерация (след пояса от държави като Украйна и Грузия, които непосредствено обграждат "вековечната" Руска империя). Втората цел е Адриатическо море да бъде изцяло "превзето" от американския флот, тук се намират удобни за военноморското присъствие на САЩ пристанища (свързването на Адриатика със Средиземно море става директно