Няколко европейски компании се обявяват против еко законите на ЕС

Те щели да ги направят по-слабо конкурентни спрямо неевропейските превозвачи
24 яну 2022 19:00, Нели Христова
7
Няколко европейски компании се обявяват против еко законите на ЕС
Снимка: БГНЕС

Обединение на няколко европейски авиокомпании и летища призова днес за промени в планираното от ЕС законодателство за климатичните промени, аргументирайки се, че то ще ги направи по-слабо конкурентни спрямо неевропейските превозвачи, предаде Ройтерс.

Прицелвайки се в авиацията, секторът, който се счита за отговорен за малко над 3 на сто от глобалните емисии, ЕС представи през юли 2021 г. планове, които предвиждат по-стриктни правила за емисиите въглероден диоксид и употребата на синтетични горивни смеси, както и въвеждането на данък върху керосина.

Обединението, чиито почти 20 членове включват всички дъщерни компании на "Луфтханза" (Lufthansa) и Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France-KLM), и най-големите летища на континента, сред които тези във Франкфурт и Амстердам, се аргументират, че полети на дълги разстояния през неевропейски центрове, няма да бъдат съпътствани със същите разходи. Това ще доведе до пренасочване на бизнеса към тези превозвачи.

Обединението отхвърля данъка върху керосина и предлага таксата за опазване на околната среда да се основава върху целия маршрут на полета, а не само върху линии, превозващи пътници от ЕС до международни центрове като Истанбул или Дубай.

Обединението по принцип подкрепя европейския зелен пакет "Подготвени за цел 55", който цели да намали емисиите парникови газове с 55 на сто до 2030г. спрямо равнищата от 1990 г., но иска в него да бъдат нанесени промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
бъдещето на Европа е в синтетичното гориво и газ. 15,7квт/ч е нужно за 1м3(10квт/ч) газ, и 14-19квт/ч за литър гориво (9.1квт/ч).
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленясалите тотално изтрещяха след четвъртата доза!
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше мусаката, щяха си фърчат на воля