Баневи ще съдят Гешев, искат 60 000 лева за морални вреди

Поводът е писмо на главния прокурор до 67 европейски институции
26 яну 2022 14:25, Нели Христова
101
Баневи ще съдят Гешев, искат 60 000 лева за морални вреди
Снимка: БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, съобщава в. "Сега". Изданието се позовава на адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи.

Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профисионални и морални качества", коментира Екимджиев. Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен сюрреалистичен епистоларен жанр" и Баневи съвършено безпричинно са замесени в него. В писмото си Гешев се оплаква от натиск и тормоз от другите власти и сочи причините - многото дела срещу "известни олигарси".

Прокурорското писмо изрежда делата срещу Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа тези и другите като тях са основната причина да се закриват съдилища и да се иска оставката на Гешев.
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До stiling 74 Така ли :) А Иванчева почти я приключиха :)
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хаха 73 Като няма дело, как го разбрахте :) Нали трябва да се внесе обвинителен акт с приложени доказателства, че да си направим сметката за съда. Всъщност има едно дело за пране на 1,5 млн. лв., което е смешно за размера на кражбите им. Прикриватурата отново се изложи.
63
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички завлечени от Баневи работници,успеят да ги осъдят, няма да им стигне Еволюцията,за да излежат присъдите си..А бизнес-семейство Адамс пък осъдят ли Гешев,дано ги похарчат за свещи и тъжни ритуали.
62
6
 
23
 
! Отговори
stiling преди 2 години
"Повече от 3 години след ареста на Баневи, нямат присъда. Повече от 7 години след "фалита" на КТБ, докъде стигна делото? Все му пречели на каскета."Проблемът не е само в Гешев, а в съдът и скъпо платените адвокати на олигарсите. Измислят всякъкви процедурни хватки за да бавят и отлагат заседанията по съответните дела, за да минат определени срокове и да ги пуснат от ареста обикновено. И да се смени цялата пракоратура няма да тръгнат по-бързо делата защото ЗАКОНИТЕ СА ТАКИВА!
61
1
 
16
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До Анонимен71затова няма дело защото няма кой червн съдия да ги осъди
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ами да 69 Няма дело, какви съдиЙ сънувате.
59
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧИТАТЕЛ 68 А, не, ние нямаме нужда да бъдат смачкани, а да бъдат осъдени и да върнат парите. Може би щяха, но е факт, че не са. Повече от 3 години каскетът само приказва, а нищо не свърши. А кой пусна божков да избяга и му продава колекцията? Това ние не искаме. Искаме справедливост.
58
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A всички работници които ги оставихте без заплати и ги фалирахте ако ви осъдят за морални щети колко ли живота трябва да си изплащате дяволиите. От майбаха,ви на.. баха
57
2
 
16
 
! Отговори
ами да преди 2 години
До Анонимен63трябваше да ги осъдят червените съдий,ама те няма да го направят защото си взеха процента от краденото
56
6
 
26
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Осъдени или не , те бяха натикани по арестите. Може би щяха и да ги осъдят. Все пак бяха смачкани. А сега се прави всичко, за да се освободят, да им се върнат парите, и да продължат грабежа. Тези които гласуваха за ПП да готвят посрещачи и букети за терминал-2. Знаете за кого....
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закъсали са май , та се надяват да изкопчат някой лев в тази криза...
54
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65 Споко, гербав Той нас ни пази, но не и вас - гербавите :)
53
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
48% СПАД НА ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ, ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ И ПО ИНФЛАЦИЯ- ЕТО РЕЗУЛТАТЪТ ОТ МАШИНИТЕ НА МАДУРО- СЛАГАМЕ НАШИ ХОРА И ТВА Е РЕЧЕ ПРОСТО КИРЕ И СЕ ОХИЛИ, КАЛИНАТА УДАРИ ЕДИН ИСТЕРИЧЕН СМЯХ И НИ ПОКАЗАХА КАКВО МОГАТ...ДА МУ МИСЛИМ НИЕ, БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До наглите комсомолци 62 Точно така. Някой трябваше да ги осъди, но не го направи повече от 3 години.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 Виждате ли колко е лесно, а каскетът не "успя" да го докаже, защото не искаше.
50
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Геле 55 Случи се така, защото каскетът не искаше да ги вкарва в затвора, а да ги рекетира. Искаше откраднатите от нас пари да отидат в джоба на баце и шиши, а не да се върнат при нас.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УРААААА БАНЕВИ, БАНЕВИ, БАНЕВИ- НАЙ ЧЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ С НЕДОКАЗАН ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛ- И СЕА КЪТ ПИТАТ ОТ КЪДЕ НАМЕРИХА МИЛИОНИ ЗА ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ КОГА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ПОЛУЧАВАХМЕ 2/3 ДОЛАРА ЗАПЛАТА, А МИН БЕШЕ 5500/СПРАВКА КИК МИН ЗАПЛАТА ПО ГОДИНИ/ В ДЛ- 1.8ДЛ- ТА КАК ОТ ТАВАНИ И ПАНЕЛКИ ПРИДОБИХА АКТИВИ ЗА МИЛИОНИ, ДА НЕ БИ ДА СА ТЕГЛИЛИ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ ЗА МИЛИОНИ И ДА СА ФАЛИРАЛИ 19 БАНКИ?
48
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ето защо са тук ПП 54 За 3 години да ги вкарал, гербав. Ама от обикаляне на телевизиите не му остана време :)
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Той първо е започнал в десарския факултет, а после видял накъде дyха вятърът :) По онова време случайни там не приемаха, че и сега.