Баневи ще съдят Гешев, искат 60 000 лева за морални вреди

Поводът е писмо на главния прокурор до 67 европейски институции
26 яну 2022 14:25, Нели Христова
101
Баневи ще съдят Гешев, искат 60 000 лева за морални вреди
Снимка: БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, съобщава в. "Сега". Изданието се позовава на адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи.

Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профисионални и морални качества", коментира Екимджиев. Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен сюрреалистичен епистоларен жанр" и Баневи съвършено безпричинно са замесени в него. В писмото си Гешев се оплаква от натиск и тормоз от другите власти и сочи причините - многото дела срещу "известни олигарси".

Прокурорското писмо изрежда делата срещу Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До боли *** фара 50 Точно така. А чия работа беше да ги вкара в затвора :) И защо не го направи :)
45
3
 
14
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Тия че съсипаха предприятия и живота на много хора - така е , но прокуратурата се оказа калпава и не се оказа на ниво да събере нужните доказателства и да ги представи в съда , за да ги осъдят. Не е ясно защо се случи така...
44
5
 
26
 
! Отговори
Ето защо са тук ПП преди 2 години
Ако някой все още се чуди, защо ПП и коалиция така лъжливо драпа към властта, ей го на гледайте! Тия мутри са причината! Ей сега ще ги пуснат, Баневи, Бобокови и Сие, това сме ние, върнахме мутрите на власт, БАСИИИИ!!! На ти пенсионна реформа, На ти магистрали, На ти мостове, Дръж тия лъжи и заеми, да ти дойде акъла като плащаш двойни данъци!!!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
48- КОГАТО В АМВР Е ИМАЛО ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ
42
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз промяната 41 Този път искът е личен, трроле. Не е срещу държавата, а лично срещу каскета и калинките му :)
41
0
 
15
 
! Отговори
АЙДЕЕЕ преди 2 години
Изпълзяхме и навирихме нос...................... Ами да бе - вие сте чистички като момини сълзи. ПОЗОР СТЕ, както и да го въртите............................
40
2
 
18
 
! Отговори
боли ма фара преди 2 години
за баневи,тия *** не трябва да излезнат от завора доживот
39
15
 
6
 
! Отговори
Чичо Васко преди 2 години
Наближава момента, когато Главния прокурор ще стане просто един фигурант. Както вече казах.
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46 Завършил е Симеоново, какъв да е :)
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42 Не само оставка, и в затвора ще влезе той.
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24- ПЪК АЗ МИСЛЕХ ЧЕ ГЕШЕВ Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР, ОТ ТЕБ РАЗБИРАМ ЧЕ БИЛ МИЛИЦИОНЕР- ИСТИНА ЛИ
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз промяната 41 А кой вече 3 години не ги вкарва в затвора, гербав? Защо не доказа всичко това, което е написал? Защо нямат присъда баневи? Чия работа беше да напише читав обвинителен акт и да приложи доказателства? Повече от 3 години писма пише, вместо да работи.
34
2
 
25
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Има ли по голяма наглост от Баневи и сие олигарси , които унищожиха заводи и предприятия и оставиха хиляди хора на улицата , а някои посегнаха на живота си заради безпаричие! И ако това не е цинизъм , здраве му кажи , а Екимджиев да не трупа слава на гърба на България!
33
3
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Промяната продължва, браво!
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО/ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ/ ИСКА В ЕФИР МНОГОКРАТНО ОСТАВКАТА НА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ТОЙ НАРУШАВА СТАНДАРТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА- НАМЕРИ В ИНТЕРНЕТ- "СТАНДАРТ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА"- ЛЮБОПИТНО ЧЕТИВО Е И ПОКАЗВА ОГРОМНИЯТ НАТИСК НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ И МЕДИИ- ЧАКАМ ДА ГЛЕДАМ ПРЯКО ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ МИНИСТЪРКАТА И ИВАН ГЕШЕВ.
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До морски 35 Не пада, гербав тррол е :)
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 гешев си позволи да ги рекетира, а не да иска справедливост. Има голяма разлика.
29
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно дело няма спечелено каскетът. Само реве, че го натискали и нищо законно не върши. Всичките арести, които извършва, са незаконни.
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква наглост, тези унищожиха български предприятия за стотици милиони левове, затриха поминъка и живота на хиляди хора, сега най нагло ще съдят Гешев който си позволи да има някаква справедливост.
27
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 2 години
До Дойдоха нашите... - той Очите не е спрял да действа с армията негови хора. Ти от Луната ли падаш?!?!