МВФ: Салвадор да махне биткойна като законно платежно средство

Има големите рискове за финансовата стабилност и потребителите
26 яну 2022 15:30, Анисия Иванова
81
МВФ: Салвадор да махне биткойна като законно платежно средство
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международният валутен фонд (МВФ) призова Салвадор да отмени решението си да направи биткойн законно платежно средство. През септември Ел Салвадор стана първата страна, която позволи на потребителите да използват криптовалутата във всички транзакции, наред с щатския долар.

Решението доведе до мащабни протести заради опасения, че ще донесе нестабилност и инфлация в бедната латиноамериканска страна. Биткойн загуби около половината от стойността си от ноември. МВФ предупреди президента Найиб Букеле за рисковете, които криптовалутата крие за страната, като подчерта, че ще бъде трудно да се получи заем от институцията.

Още по темата
Директорите на борда сега "призоваха властите да стеснят обхвата на закона за биткойн, като премахнат статута на законното платежно средство на биткойн", според изявление, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Те подчертаха „големите рискове, свързани с използването на биткойн за финансовата стабилност, финансовата цялост и защитата на потребителите“ и с издаването на облигации, обезпечени с биткойн.

Когато Ел Салвадор въведе виртуалната валута като законно платежно средство, правителството пусна ново приложение за дигитален портфейл, раздавайки $30 в биткойн на всеки гражданин. В цялата страна бяха инсталирани и над 200 нови банкомати.

Правителството представи мярката като начин за стимулиране на икономическото развитие и работните места, но населението е разделено в подкрепата си за този ход. Законът означава, че фирмите, където е възможно, вече са задължени да приемат цифровите монети като начин на плащане. Биткойн се търгуваше на около 37 000 долара във вторник, като загуби около половината си стойност в сравнение с рекорда от 67 734 долара, постигнат през ноември.

Президентът Букеле обяви през ноември планове за изграждане на биткойн град в основата на вулкан в Ел Салвадор, а криптовалутата трябва да бъде използвана за финансиране на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Не само, че Салвадор няма да го махне, а други държави ще го възприемат. Въпрос на време е тотално да изоставим порочната банкова и монетарна система и да бъдем финансово свободни и независими.
56
0
 
1
 
! Отговори
До ДжО1984 преди 2 години
Джо лъже не се плаща 20$ да си направиш биткойн порфейл безплатно е и се плаща за транзакция после но наистина е доста по-малко от банките за по-големи суми.
55
1
 
2
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
МВФ са разбрали колко е силна технологията зад Биткойн и за това искат да го премахнат като ЗАКОННО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО, просто защото не могат да го контролират! За Салвадор най общо казано е следното: Синът работи в УСА, иска да изпрати 200$ на майка си в Салвадор, но таксата за транзакция е 20$, ТЕ си създава Bitcoin Lightning network потфейли, плаща се един път 20$ такса за зареждане с Биткойни (сатошита) и след това праща на майка си по 200$ без такса за транзакция, колкото пъти поиска!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биткойн = дигиталното злато!!!
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който каквото иска да казва и да пише, на мен криптовалутите ми платиха ипотеката. Биткойн, който преди години бях взел едва ли не на шега за смешни прари, се оказа цяло състояние през 2021
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Криптовалутите са бъдещето
51
2
 
0
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Аз си търгувам във фиатни валути - долар, евро, та дори левче. Теб ако те влече си търгувай с банкнотите от монополи, няма проблем :)
50
8
 
2
 
! Отговори
Bogito преди 2 години
Крипто валутите ги пуснаха от черните каси на ЦРУ. Това е разработка на ЦРУ. Само най-големите балъци се занимават с биткойни. Това е поредния клондайк.
49
4
 
0
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Говоря за всички.Хайде сега помисли,колко врътки правиш за да вкараш тези гaдни безстойностни хартиики,за да ти ги обменят в безценното крипто,в което и от 25-те си хиляди варианта.Това е щото гaдните бамки не се дават лесно,нали,надушват ИБАНите на борсите и ти блокират транзакциите,под предлога,че искат да те защитят.Хайде сега си помисли,че един ден и тези финансови компании,които ползваш решат, че вече не става, че не става дори да направиш обратната транзакция. Ще купуваш краставици с койни
48
2
 
0
 
! Отговори
До В. преди 2 години
Прав си, единствената разлика е, че зад едните стой империя с армията си, заедно с изнесените си демокрации, а зад другите - шепа спекуланти.
47
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ми то доларесите нали вече са само хартийки с цифри. По какво ги различават от биткойните?
46
1
 
1
 
! Отговори
От 61 преди 2 години
Хората имат нужда от алтернатива. И каква по-хубава алтернатива от полулегалната. Тази, за която трябва да се потрудят, да се изтарикатят, да използват връзките и контактите си, за да заобиколят пречките. Така хората остават с приятното чувство, че са прецакали системата. Лошото е, че това го зная не само аз, а и тези създаващи алтернативите, а това са точно тези, които ни дърпат конците. Приятното чувство е илюзионно и би могло да се изпари моментално.
45
0
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
И кои точно бяха МВФ че да се бъркат във вътрешните работи на суверенна държава?
44
0
 
0
 
! Отговори
До Мария преди 2 години
И хладилникът ти харчи ток, но не там е проблема. Запознай се малко по-детайлно с биткойна и неговото функциониране и тогава коментирай.
43
0
 
1
 
! Отговори
От 61 преди 2 години
Криптото е просто един паричен буфер, с архитекти, същите дърпащи конците в МВФ (не гледай Сталинка, тя е просто послушна) Този буфер се създаде точно след финансовата криза 2008-2009. Съвпадение? Може би целта му е да поеме голяма част от новосъздадените пари и при нужда от контрол на икономиката (липса на други алтернативи,като вдигане на лихви водещи до масови фалити и депресии) просто да бъде изпуснат балона с криптото. Забраняват го и кой от къде. Не е финансов съвет.
42
1
 
4
 
! Отговори
Мария Димитрова преди 2 години
Банковата система да не мислите,че харчи по-малко ток?Плюс това тоя ток се заплаща да не мислите,че го дават безплатно на копачите?!
41
0
 
9
 
! Отговори
Биткойн преди 2 години
Страх ги е май старите лукави мошеници да не би и друга държава да последва примера с Биткойна?!Друго си е всичко да е в техен контрол!Какво ще кажат за обезценяването на парите на хората в тая инфлация?Принтират пари като вестници без стойност!Buy Bitcoin!
40
6
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Човече, ти сериозно ли вярваш в това, което си написал тук? Бих те съжалил дори ако вярваш на 5% от него. Сега ще ти кажа, какво показва моята кристална топка, а именно, че новонапечатаните трилиони долари влезнаха под високо налягане във всички крипто измишльотини, надуха и фондовия пазар, както и жилищния. Хайде сега помисли, кое най-лесно може да се изпусне. Няма да има смисъл да ти вдигат инфлация и данъци за да те оберат, те вече го направиха, чрез криптото. Не е финансов съвет.
39
0
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Ето къде били скрити многото новонапечатани трилиони. Ти купувай, да те видим, на кой ще продадеш обаче.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я виж каде е било скрито камъчето ?МВФ ,не го кефи ,че вече не искат хартичетата му .Е ,аз продължавам да купувам .