5 причини да не пиете кафе следобед

Нощното изпотяване може да се влоши заради консумация на следобедно кафе
16 фев 2022 17:15, Михаела Лазарова
7
5 причини да не пиете кафе следобед
Снимка: Istock

Когато следобед усетите, че нямате енергия, изтощени сте от дългия работен ден, а все още ви остават часове, докато се приберете вкъщи да си починете, едно от нещата, които ви спасяват, е чаша топло ароматно кафе. Кафето следобед ви дава енергия и отваря очите ви, когато клепачите натежават.

Кафето следобед обаче има редица негативни ефекти върху организма и здравето, които може би не усещате веднага. С течение на времето редовното пиене на кафе в следобедните часове може да има силно отрицателен ефект върху организма.

Ето кои са петте причини да спрете да пиете кафе следобед.

1. Повишава нервността.

Следобедното ви кафе може да е причината за това да сте по-нервни, напрегнати, избухливи. То може да помогне за получаване на прилив на енергия, но този ефект бързо спада след това. На негово място се появява раздразнителност и повишена възбудимост на нервната система. Кофеинът е стимулант, който внезапно ви кара да се чувствате ободрени, но скоро след това този пик спада и на негово място идва нервността.

2. Нарушения на естествения ритъм на тялото.

Кофеинът стимулира централната нервна система. Това помага за повишеното внимание, концентрация, памет и работоспособност. Но кофеинът в следобедните часове на деня може да повлияе негативно на съня, като го направи по-неспокоен, може да имате трудности в заспиването, възможно е да се появят нощни събуждания. Дълбокият сън е нужен на организма и мозъка за извършване на редица функции, за намаляване на стреса, за нормализиране стойностите на кръвното налягане. Следобедното кафе може да наруши механизмите на съня.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: безсъниекофеинкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се пие ,защото не си работил(ла)във фабрика
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагъвам кафета по цял ден, включително следобед и в 8-9 часа вечерта. Нито съм нервен, нито се потя нощем (само лятото, но поради други причини), нито ми пречи на съня. Все да пие каквото и когато му е кеф и да си живее живота
4
4
 
14
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Аз си пия по 2 кафета слетобед и нищо от това не е вярно ! Ефекта на кафето е 10-15 мин. научно доказано, а тия глупости дето ги пишете може да си ги .....
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз го спрях тотално. Четох и разбрах доста негативи. Сега ставам сутрин, нито глава ме боли, нито ми е поспаливо.
2
2
 
18
 
! Отговори
Шеста причина преди 2 години
Не се връзва с бирата.
1
6
 
6
 
! Отговори
кафе с чиа и руколи преди 2 години
1 причина да продължите да си пиете кафе следобед: ефектът му е краткотраен, няколко часа. Освен ако не си кокошка. Но тогава нощното изпотяване би бил най-малкия ти проблем.