Руските войски край Украйна вече наброяват 149 000 души

Киев бе категоричен, че няма да атакува сепаратисткия изток
18 фев 2022 13:21, Нели Христова
139
Руските войски край Украйна вече наброяват 149 000 души
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Украйна заяви, че броят на руските войски около бившата съветска република е достигнал 149 000 души.

"Наблюдаваме подразделенията на руските войски, които наброяват 129 000 души. А събрана заедно с военноморските и въздушните компоненти, тази цифра достига 149 000", заяви пред парламента Олексий Резников.

Той заяви също, че Украйна "няма намерение да атакува сепаратисткия изток или Крим".

"Още веднъж подчертавам: Украйна засилва отбраната си, но нямаме намерение да преминаваме в настъпление срещу Донбас или Крим. Ще действаме политически и дипломатически, защото нашите граждани са там и няма да ги излагаме на опасност", каза министърът. "Украинската армия е готова за всякакви отбранителни действия", добави той.

По-рано главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний също увери, че Киев не се готви за военна операция в Крим или Донбас. На свой ред секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че за Киев въпросът за Крим не е решен и подчерта, че украинската страна ще направи всичко, "за да се върне Крим, както и Донбас, у дома". В същото време, според Данилов, военният сценарий за връщане на полуострова е невъзможен.

В четвъртък Украйна регистрира "необичаен" брой обстрели на свои позиции в Донбас.

"Вчера бяха регистрирани необичаен брой събития, които се различават значително от случващото се от началото на годината. А нашата задача е да укротим тази аномалия, за да не се превърне в повод за ескалация", каза Резников.

Според него от 1 януари до 16 февруари по линията на съприкосновение в Донецка и Луганска област от страна на Донбас са били обстрелвани 107 украински военни позиции, или от две до пет нарушения на прекратяването на огъня на ден. А само в четвъртък е имало 60 обстрела, от които 43 "от забранени оръжия почти по цялата линия на съприкосновение". Общо огънят е бил насочен към около 30 населени места, повредени са повече от десет къщи, няколко души са били ранени, твърди министърът.

Резников също така заяви, че Украйна вече е получила над 2000 тона оръжия от чуждестранни партньори.

"Получихме над 2000 тона оръжия от нашите чуждестранни партньори. Тридесет и един полета с оръжия са пристигнали в Украйна и чакаме още", каза Резников. Според него "това са модерни оръжия и боеприпаси".

Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) съобщават за най-активния обстрел от страна на украинските въоръжени сили през последните месеци.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл следи ситуацията в Донбас и я смята за "много, много опасна" заради провокациите от украинска страна.

От 27 юли 2020 г. в Донбас са в сила допълнителни мерки за контрол на прекратяването на огъня, които бяха договорени от участниците в контактната група за уреждане на ситуацията в източната част на Украйна. Допълнителните мерки включват забрана на настъпателни и разузнавателни действия и саботажи, за използване на самолети, забрана за стрелба и разполагане на тежки оръжия в населени райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен "Затова ли насила евакуират хората от Донецк към Русия?" Кога го измисли това? 1. Който иска 2. над 700000 човека вече имат руски паспорти и за децата и старците е по-безопасно да се евакуират. А какъв Бой Украинците ще ручат не ми се мисли.
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли насила евакуират хората от Донецк към Русия?
86
3
 
1
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
"Обичайните" военни учения на Русия! Защо ли не правят такива край Казахстан,или край Монголия, или край Китай? А и НАТО още не е дошло..
85
3
 
3
 
! Отговори
Боклуци преди 2 години
Да се млатят.
84
0
 
8
 
! Отговори
Свои са си преди 2 години
Чуждите нямат работа там.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия охранява своята Покрайнина.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според говедарското разузнаване,нападението на Русия над Украйна се отлагали за 36 февруари!
81
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
149 хиляди? а групичката на Серьожа в гората преброиха ли я?
80
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън все пак се оказа прав...
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
странно, как успя да ги преброи-той, както и шпионите му - то да са 1000 е трудно да ги преброиш, камо ли 149 000
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна означава "покрайнина". Покрайнина на нещо друго. Покрайнина на Русия. Това са западните покрайнини на Русия.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде напролет да де наброят и във форт Рус, Калифорния!
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Украйна иска да е държава, трябва да поеме вината за действията си. Аварията в Чернобил е украинско дело.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна прати ядрено оръжие в Куба през 1962 година. Украинецът Хрушчов заплаши САЩ и ограби Русия с Крим през 1954 година. Украйна направи ядрената авария в Чернобил, която порази Западна Европа.
74
2
 
13
 
! Отговори
Аз не виждам проблем преди 2 години
Руската армия да навлезе в ***. Това е била, е и ще бъде руска територия на която живеят руснаци и не разбирам защо поляците ги наричат украйнци, като всички са чистокръвни руснаци!
73
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия да забрави за Украйна завинаги. Ако продължава да настоява че това са нейни земи Русия ще изяде много як пердах и повече няма да се сети за Украйна.
72
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците пак правят мизерии. Нищо ново. Никой не е изненадан, трябва да се тръсят решения да им се отнеме тази възможност, това е всичко. С преговори само може да се спечели време, но нищо повече.
71
2
 
5
 
! Отговори
Доктор Хук преди 2 години
Айде стига бе руската армия има електронни пропуски и вратички.Влизат чекират се излизатпак се чекират-корпорация ХХХХХАААААААААААААААААААААААААА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия и Франция скоро ще кажат на САЩ: Беше ни много приятно вашето посещение и гостуване. Довиждане. Време е да си лягате у Краваристан.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До носи се слух, че Носи се слух, че двама яки санитари от лудницата в Карлуково те търсят под дърво и камък.