Млада жена с рак на гърдата роди здраво момиченце

Тя е провеждала химиотерапия и през бременността
10
Млада жена с рак на гърдата роди здраво момиченце
Снимка: БГНЕС, архив

31-годишна жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след проведена химиотерапия по време на бременността. Бебето се ражда доносено, по нормален път, без никакви усложнения, съобщиха от МБАЛ "Надежда".

Обикновено в България при такива случаи се препоръчва прекъсване на бременността (ако тя е в по-ранен етап) или се пристъпва към по-ранно родоразрешение и бебетата се раждат преждевременно. Все още много рядко такива пациентки се насочват към провеждането на химиотерапия по време на бременност, макар че в световен мащаб това е утвърдена практика, каза дД-р Мила Петрова, ръководител на клиниката по Медицинска онкология в „Надежда“.

Важно е да се знае, че химиотерапия без рискове за бременната жена и плода може да бъде провеждана през втори и трети триместър от бременността. Тази практика се базира на множество научни данни, натрупани от сериозни клинични проучвания. От 2021 г. Европейската асоциация по Медицинска онкология публикува ръководства за поведение, които утвърждават тези практики. Надявам се това да се превърне в стандарт и за България“, споделя д-р Петрова.

Младата жена посещава за първи път клиниката по Медицинска онкология през м. януари в 7-и месец от бременността си по препоръка на медицински онколог от гр. Бургас. Тя е диагностицирана с карцином на млечната жлеза месец преди това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: бременностракраждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
вижте в НАЦИД преди 1 година
д-р Димитър Батуров от МБАЛ Надежда дълго е изучавал медицината - от 1985 до 1993 г. Той е доктор по национална сигурност от УНИБИТ и е доцент по туризъм, а не по медицина.
9
1
 
8
 
! Отговори
nina преди 2 години
Най-накрая една прекрасна новина днес!!Да са живи и здрави и майката и бебчето.Бъдете благословени!
8
1
 
4
 
! Отговори
Котка преди 2 години
До АнонимеН По-добре ли да умре бе, ***?
7
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Браво на жената за смелостта и за желанието да има дете, макар да е болна. Коментарите по-долу е по-добре да бъдат оставени без коментар. Срамни са.
6
4
 
5
 
! Отговори
един преди 2 години
До Анонимен : ''Уволнете мисирката, написала статията. Че какво като има рак та гърдата? Това да не е генетично заболяван?'' Ами... всъщност, ракът е генетично заболяване. Това е доказано. Но не го пише по жълтата преса
5
4
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
Да са живи и здрави им пожелавам! И на майката и на бебето! Но, някакси не мога да повярвам, че подобен тип лечение не влияе на плода..... Аз не смеех една цигара да изпуша....
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уволнете мисирката, написала статията. Че какво като има рак та гърдата? Това да не е генетично заболяван? Егати "умните и красивите" работят като журналисти. Никога повече няма да ги наричам ***. Горкото животно не заслужава да бъде така обиждано като го сравняват с журналист!
3
8
 
9
 
! Отговори
Най-после преди 2 години
нещо и за българите!!!!Омръзнаха ни ревовете на Зелевски и хун тата му!
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире би трябвало нещо да промени, не е нормално толкова млади хора да се борят с рака предизвикан от слаб контрол на храните, изгарянето на *** и последствие на бомбардировките в Сърбия!
1
12
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТАЗИ НОВИНА ИЗОБЩО НЕ Е ХУБАВА И ИЗОБЩО НЕ Е ЗА ПУБЛИКУВАНЕ! КАКВАТО И ХИМИОТЕРАПИЯ ДА Е ПРОВЕЖДАЛА ТОВА НЕ Е ПЛЮС ЗА БЕБЕТО, ЗАЩОТО И ТО Е БИЛО ПОДЛОЖЕНО НА НЕЯ!