Птицевъдите търпят загуби, яйцата ще поскъпнат за Великден

В България има силно развит конкурентен пазар
41

Птицевъдните ферми у нас вече усещат тежестта от покачващите се сметки за ток и суровини. През последната година браншът генерира и огромни загуби.

"Към момента цената на яйцата е около 0,25 лв. за брой. За да бъде един ръководител на стопанско предприятие успешен, освен че трябва да произвежда евтино, той трябва да продава скъпо. Цената на яйцата не може да очакваме да не следва цените на суровините, а те се покачват постоянно в последните 6 месеца. Нормално е цената на яйцата да се покачва", каза председателят на УС на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин".

По думите му в страната ни има добре развито производство, затова едва ли може да очакваме голямо поскъпване на цената на яйцата.

"Търговските вериги винаги около Великден правят промоции. В България има силно развит конкурентен пазар, всеки се бори за клиенти. Заради това цените на яйцата са атрактивни през почти цялата година", посочи събеседникът.
А за проблемите, пред които е изправен браншът, той уточни, че конфликтът в Украйна има преки зависимости, които са свързани с определени дисбаланси на пазара.

Гълъбов обясни пред Bulgaria ON AIR, че най-големият проблем за птицевъдството е птичият грип, и че у нас има доста случаи на него. Той добави, че в България все пак са взети необходимите мерки това да се ограничи.

"В България има достатъчно количество яйца, които да се предложат на другите страни. Българските производители обичат да работят на българския пазар", заяви гостът в студиото.

Загубите през последната година в бранша възлизат на стойност около 80 млн. лв., информира той.

"До момента не сме подпомогнати от държавата. Кризата се преодолява с вътрешни резерви и междуфирмена задлъжнялост. Засега няма фалити", изтъкна Гълъбов.

Той коментира и качеството на вносното пилешко месо.

"В България от години се внася месо, най-вече от ЕС. Това месо следва да отговаря на всички стандарти, на които отговаря българското. Настояваме за постоянен мониторинг по отношение най-вече на салмонелата и срока на годност", каза Гълъбов.

И посъветва потребителите да подкрепят родното производство, защото имат полза от това - най-вкусно и евтино е, увери той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: яйцавеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 5 лв.за 30 яйца не давам. Ако са по скъпи да си ги ядат.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От родното производство печелят само посредниците.
34
0
 
3
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Всичко поскьпва - продьлжаваме поскьпването , промяната е в ход
33
1
 
4
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Ако не бяха евтините покски яйца преди, сега нашите щяха да са по левче. Някой като каже "българско" - месо, яйце, зеленчук и пр., било по-вкусно. Беше преди 30 години при бабс, на село. Сега сортовете и видовете са унифицирани в ЕС, а нашите хитряги ги хранят със същите смески и лекарства но умножени по 2 - да растат по-бързо. Дали е безвредно?
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е тръгнало, корекомските яйца ще станат по-евтини от кокошите.
31
1
 
15
 
! Отговори
Бай Шиле преди 2 години
Какво ще стане, ако НЕ празнувам? Ще ми е добре със спестена пара и жесток свиреп удар по търговци и магазини, когато хората престанат да купуват и престанат да празнуват.
30
2
 
7
 
! Отговори
Без-празников Тарик преди 2 години
Много хитър и умен съм никога не пазарувам по време на празници. Не празнувам и не ходя на почивки лятото. Много пари натрупах и спестих докато другите празнуват и обедняват аз съм си добре. Аз ги цакам другите, а не те мене.
29
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и как да разберем кое е бълг месо и кое е полско със салмонела в магазинитеповтарят като папа-га-ли че месото е българско прясно обилно напоенос лампите от витрината
28
0
 
5
 
! Отговори
Непокист Напуков преди 2 години
Я па няма да ям никакви яйца за Велик Ден и така ще ги прецакам търговците.
27
0
 
10
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Ден година храни, а след Великден яйцата ще си ги ядат по магазини и птицеферми, дрането е трудно на вече свалена кожа от гърба на потребителя
26
0
 
12
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ееее, щом е така, тогава цената трябва да се качи на минимум 5лв. на яйце :)
25
0
 
8
 
! Отговори
.cpp преди 2 години
Е,нищо ново.Сега и тези ли да жалим?Дали са на "загуба" или не,дали заради украйна или не,дали заради щама "камбоджа" или не, все тая, яйцата щяха да поскъпнат
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не останаха ли от миналата година. Тези дето ги внесохме от Полша.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме луксозна вила близо до Драгоман. Съседи- ИТ спецове, архитекти, лекари. Вилна зона. Абе тотален кеф и почти постоянно сме тук и работим дистанционно. Яйца- от 21 до 35 стотинки на пазара- домашни. Мляко купуваме от крави, пасящи на 500м от вилата ни (екологично чист район). Правим сами сирене, кисело мляко. Прясното мляко е 1.20 литъра. Има 2 био ферми за сирене и кашкавал- страхотни. От пазара не купувам- не стават. Е няма такъв кеф! Не бях живял на село преди, от София съм.
22
0
 
11
 
! Отговори
балък преди 2 години
като наближи празник, медиите се включват веднага в играта, подготвяики психически почвата у целукупния избирател, а после "бизнесмените" ги кле цат и всички са доволни
21
3
 
8
 
! Отговори
рашкОФ преди 2 години
има информация че отново младежите от ГЕРБ са виновни .
20
0
 
16
 
! Отговори
Честит Великден. преди 2 години
Яжте свинско, не яжте яйца. Сметнете си цената на килограм свинско сещу килограм яйца. Като нищо свинското ще да ви излезне по-евтино. Всеки великден и яйцата и агнешкото поскъпват и все има драма. Печалбари само се чудят как да вкиснат празника на хората.
19
0
 
30
 
! Отговори
Абе преди 2 години
В Украйна ли е войната или в България. Чета оня ден цените на основните храни в Украйна, както и на дизела. Ами те по-евтини от тук. Вчера гледам олио в Сърбия на 3 и нещо наши лева. Е с тая война май само нашите вечно ненаяли се производители се оправдават.
18
0
 
9
 
! Отговори
просто кирчу преди 2 години
сериозно ?! не може да бъде .
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само птицевъдите губят търпение! След 31.03. , когато падне мораториумът за тока и парното и народът ще изгуби търпение!