20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна

Каква е информацията за смъртта на Иван Минков
Обновена: 12 апр 2022 09:11 | 12 апр 2022 09:11, Елка Василева
223
20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна
Кадър: Нова тв

Бесарабски българин е загинал в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е бил убит още в началото на войната.

 „Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града”, разказа пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Още по темата
Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

„Стотици бесарабски българи се бият като герои”, каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В  Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон.

„Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали”, коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

„Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи”, коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
6
 
3
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Дрън дрън ерина
143
14
 
14
 
! Отговори
КсанСанич преди 2 години
Явно е че с помощта на закона за Всеобща мобилизация, се задържат всички мъже от 18 - 60 годишна възраст и не им се дава възможност да напускат страната !От това явно най-много страда българското малцинство там, което е бедно и онеправдано. И вместо те да се приберат в Родината-майка, Актьора ги изпраща на смърт и заколение пред руските танкове на фронтовата линия. А тук идват само близките на бандеровци /откупили се с пари и връзки/ със собствените си автомобили и джобове натъпкани с валута
142
2
 
2
 
! Отговори
КИТАЙСКИ РЕСТОРАНТ преди 2 години
До Случаен минувач ЩО СЕ ЩУРАШ ЗА ЗЕЛЕНСКИ И ЧИЧО ПУ? МИ ТОВА СА ГЛУПОСТИ. ЗЕМИ РУСКИ КОПЕЙКИ, ОРИЗ, КАКВА ДА Е КАЙМА И ПРАВИ ОТ НЕЯ КАКВИТО ИСКАШ КЮФТЕТА - РУСКИ, ИЛИ УКРАИНСКИ- КАКВИТО ЩЕШ ПРАВИ.
141
4
 
7
 
! Отговори
До вечна памет преди 2 години
Като си такъв поборник - заминавай! "Азов" чакат такива като теб.
140
11
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Храбрите укри избягаха по Гейвропата затова сега режимът на Зеленски хвърля българско месо в месомелачката. Жалко за момчето и за всички, които ще загинат след него. Да благодарим на нашето правителство за защитата на българите зад граница!
139
1
 
3
 
! Отговори
ЧУКЧА СЕ ЧУДИ преди 2 години
БОЯ СЕ ОТ НОВИЯ РУСКИ МАРШАЛ- КОМАНДУВАЩ. БИЛ НЕЩО КАТО МАЙНЩАИН /НА ХИТЛЕР НАЙ- ДОБРИЯ ВОЕНАЧАЛНИК/. ОНЯ Е ГРОМЯЛ СТАЛИН И ЖУКОВ С ПОЛОВИН ПЪТИ ПО-МАЛКО ВОЙСКА. НО НАКРАЯ МАЙНЩАИН НЕ СЕ Е САМОУБИЛ КАКТО Е БИЛА КЛЕТВАТА МУ ПРЕД ФЮРЕРА, А ПОДВИЛ ОПАШКА, КАПИТУЛИРАМ И ОЖИВЯЛ. ТА СЕ ПИТАМ---- СЕГАШНИЯ РУСКИ НОВ МАРШАЛ НА ВОЙСКИТЕ ИМ /АКО НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ!/, УКРАИНЦИТЕ ПАК СЕ ОКАЖАТ ТВЪРДИ И НЕ НАПРАВИ НИЩО---- ЩЕ ПОСЛЕДВА ЛИ КАКТО ИЗИСКВА ЧЕСТТА НА ИСТИНСКИ МАРШАЛ ПРЕД ........ . ВИЕ КАК МИСЛИТЕ?
138
4
 
6
 
! Отговори
Плиска преди 2 години
Всеки който се интересува какво общо имаме с Русия трябва да види какъв им е герба. Двуглавия орел на Византия занесен там от Зоя Палеолог. Те се сражават под орлите които Крум е наказал със секирата.
137
7
 
13
 
! Отговори
вечна памет преди 2 години
Ако никой от нас не е готов да умре за свободата, тогава всички ще умрем под тирания.
136
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не са го мобилизирали насила, значи не е наред с главата. 80 000 украинци живеят безплатно на хотел, разхождат се и си търсят работа в България, докато етническите българи в Украйна умират в една безсмислена и безумна война срещу нашите братя славяни от Русия.
135
7
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Загинал е като в герой в борбата срещу руския фашизъм.
134
2
 
8
 
! Отговори
ГАНЬО БАЛКАНСКИ преди 2 години
МОЖЕ ДА СЪМ СМЕШЕН ПО ИМЕ, НО СЕ ПИТАМ ЗАЩО В РАЙОНИТЕ НА НАЙ- ИНТЕНЗИВНИ БОЕВЕ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА КЪДЕТО ИМА БЪЛГАРИ, ВКЛ. СЕЛИЩА- НЯМАМЕ НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАГИНАЛИ, ЩЕТИ НЯКАКВИ, УНИЩОЖАВАНЕ НА *** И РЕКОЛТА?ИЗГЛЕЖДА МИТРОФАН Е ХВАНАЛ ВСИЧКИ НАШИ СМИ ЗА ГЪРЛОТО, А ДОРМИДОЛСКИ НИ ГОВОРИ: "СПОКОЙНО!",СПОКОЙНО!" /"МИТРОФАН И ДОРМИДОЛСКИ ПО ИВАНВАЗОВ/.<!--
133
18
 
3
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Българинът си е получил заслуженото след като се е изправил срещу Русия.
132
5
 
8
 
! Отговори
До Доналд Тръмп преди 2 години
"Биолабораторията" беше вчера. Русия се похвали, че с високоточна ракета Х-29 е унищожила украинска лаборатория. Украйна потвърди, само че целта се оказала Екотоалетна(все пак химична). Ракетата струва 250 000 $ :-)
131
7
 
19
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 2 години
Тук е пълно с млади здрави мъже уж бежанци ,а други са задължени да воюват !Разликата е ,че който си плати го пускат ,а който е беден го пращат пушечно месо !
130
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костадинов и "Възраждане" няма ли да направят митинг за това момче? Или те само когато става дума за руски интереси, тогава протестират?
129
7
 
8
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 2 години
Сега остана и химическата "атака "над ангелите от Азов ,и изядени бебета от злите руснаци !За биолабораторийте нито дума
128
6
 
8
 
! Отговори
РУСОФИЛСКАТА СВОЛОЧЬ преди 2 години
...ДА ЗАМИНАВА ЗА РУСИЯ ----ТУК НЯМА МЯСТО ЗА ПРЕДАТЕЛИ И УБИЙЦИ!!!!
127
7
 
13
 
! Отговори
ЩОМ СЕ Е СНИМАЛ.... преди 2 години
...ЗНАЧИ С РАДОСТ Е ЗАЩИТАВАЛ УКРАЙНА ОТ РУСКИТЕ ГАДОВЕ!...СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!!!!
126
7
 
11
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Иван Минков е задържал руските убийци ---ДОКАТО ЦИВИЛНИТЕ ГРАЖДАНИ И ДЕЦАТА СЕ ЕВАКУИРАТ ОТ МЯСТОТО НА БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ!...СЛАВА НА ГЕРОЯ!!!
125
7
 
7
 
! Отговори
Пратете ... преди 2 години
...руските русофилски отпадъци да се бият за Русия ---КВО ЩАТ У ВРАЖЕСКАТА БЪЛГАРИЯ НА РУСИЯ??!.....Подмолни саботажи и политики ли правят... ГАДОВЕТЕ??!