20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна

Каква е информацията за смъртта на Иван Минков
Обновена: 12 апр 2022 09:11 | 12 апр 2022 09:11, Елка Василева
223
20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна
Кадър: Нова тв

Бесарабски българин е загинал в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е бил убит още в началото на войната.

 „Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града”, разказа пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Още по темата
Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

„Стотици бесарабски българи се бият като герои”, каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В  Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон.

„Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали”, коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

„Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи”, коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Е как тъй ве, нали Урните биле голяма сила и изтребвали врага? Ей такива момчета като това се използват за пушечно месо от Зеления, да си харче със здраве милиардите
83
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците се бият за своята родина. Безродниците от БСП и Разграждане никога няма да го разберат. Те не знаят значението на думата родина. Те подкрепят руския режим, не защото е прав, а защото ги е страх и са зависими от него. Някой знае ли Нинова и Костадинов да са отправили призив към режима в Москва за спиране на военните действия. Не, не са отправяли, защото ги е страх и са зависими от режима в Москва.
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
121 става, ала искаме Зеленски да пожертва и всички неонацисти в тая държава, че се оказаха много.
81
4
 
9
 
! Отговори
F преди 2 години
Откога тъгуваме за фашисти? Бесарабските българи не воюват на страната на фашистките формирования защото всички знаят за забраната на българския език. За избитите преди осем години българи в Одеса. Дори и Руслан Мъйнов ви го каза.
80
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
112 Зеленски е предател! Коп*елето остави богатите украинци да напуснат държавата и после наложи забрана мъжете да излизат от страната. Така гарантира спасяването на богаташчетата и гарантира смъртта до последния беден украинец, както обеща на някой. Зеленски е предател, защото иска да е в ЕС, но не му пука че ще вкара ЕС във война. Прави си съзнателни изказвания с които предизвиква война, а после се прави на невинен. Зеленски е предател на държавата си и на религията си.
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123 Ех, защо путин не пожертна и бългапските путинофили на фронта. Поне нещо хубаво ще направи. И етнически руснаци и бесарабски българи се бият за родината, а не като тука, където едни *** ще ни продадат.
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да би мирно седяло не би чудо видяло!
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 111Не им требва, то всеки може да стреля с калашници, всеки може да пуска стари съветски ракетки.......казвам го от опит :))) Естествено се иска нагласа за да убиваш друг човек, то не е да играеш съветски игри :)))
76
8
 
12
 
! Отговори
Украйана освободи преди 2 години
Трябва СПЕШНО Украйна да се освободи от диктатора Зеленски. Европейският съюз да наложи санкции върху Украйна и Украинците. Нямат място нито в ЕС нито в НАТО да си ходят и останат в Русия там където им е мястото.
75
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тенгриянин: недей да ми препоръчваш измекярино. Съберете се колкото сте русоробските *** и заминавайте за донбас, където хърчат в момента руски каски и тогава можеш да ми казваш аз къде да ходя. А така, с чужда пита помен. Да не говорим, че ако ти кажа събирай си парцалките и заминавай в рашка, какво ще ми отвърнеш да отивам в западна Европа, В САЩ, ами добре
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руслан, го каза войната е от 2014г,ама тука разни философи се правят на интересни. Момчето се е борили, срещу урките. Нали си имат армия ДНР. Вие си лайте още.
73
10
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Изключително интересни са ми хора, които смятат, че Зеленски е лош, защото организира и ръководи защитата на родината си. Според мен е просто криво разбрана любов към Русия. Защото същите славят храбрите руснаци, които НЕ СА се предали на немците с цената на 20 милиона жертви.
72
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99 ти си руски ненормалник, от цялата ти москофска тирада става ясно че Зеленски е предал мераците на русията за това бил " предател", НО НЕ Е ПРЕДАТЕЛ НА УКРАЙНА, ТОВА ТИ БЪРКА В ....!
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97 ти да, защото си служил. А колко са като тебе? От 20 год нямаме казарма. Момчетата ни знаят как да си сложат грим и очна линия и каква е разликата между дателено бельо и памучно, но не знаят от къде се хваща пушката. Ако им дадеш оръжие ще си прострелят краката. Възрастните мъже ли ще пазите държавата? Я влез в заведенията на София и виж на какво приличат младежите ни и пак ми кажи, че има кой да ни пази. Западните ценности и манията да си модерен превърнаха света в който живеем в гротеска.
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам г-жа Нинова и г-н Костадинов да отидат в гр.Херсон, който се контролира от руската армия и да се срещнат с местните жители. Да ги питат как се чувстват, дали са освободени или са окупирани. Нали са приятели на Русия и се предполага, че няма да им бъде забранено да влязат в града. Дайте ни и друга гледна точка. Защо ли си мисля, че руските власти изибщо няма да ги допуснат в гр.Херсон!
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 106Убит е на 26 Февруари, началото навойната, тоест 2022г. русофилче, каква 2014г. сънуваш ? :)))
68
8
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 2 години
Най-разумното нещо, което може да се направи е Украйна да се предаде и нямаше да има жертви и разрушения просто предават доброволно властта и управлението и това е. Какво толкова едни руско-говорящи да бъдат управлявани от други руско-говорящи. Украйна с руска култура и никога не може да стане европейска държава.
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямото кръвопролитие настъпи с американската интервенция в Ирак през 2003 г., която отприщи водена от Ал Кайда съпротива и религиозно насилие, обхванали страната, които отнеха живота на десетки хиляди иракчани. Знаем едно: войната в Ирак, отнела стотици хиляди животи, започна с една голяма лъжа от страна на САЩ.
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът за който се твърди, че бил убит през 2014, мисля, че се казва Иван Милев, прочетете за него, това е част ор про-путинската пропаганда. Въпросният е участвал в тайни терористични организации. Убит е при сбиване на две групировки, изобщо не е мирен цивилен гражданин, а е русофил, но за разлина от мишоците тука, поне открито се е борил за позициите си, а не се е криел анонимно зад клавиатурата. Все пак е знаел на какво отива, каквото той е правил с това са му платили.
65
1
 
13
 
! Отговори
Тенгриянин преди 2 години
Както призовах преди време, пяравя го и сега. призовавам всички либерално-десни в България, да се запишат в доброволческият полк "Киев" и заедно с партиите си и техният актив да заминат на украинският фронт. Ако бях шеф на държавата, щех да ви мобилзиирам доброзорно! Иначе сте големи аслани на шествията! А, вижте момчето, какъв прекрасен български ген се е затрил! А вие оставихте вашият повреден ген, тука, нали? Мръсотняци, ниедни!