20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна

Каква е информацията за смъртта на Иван Минков
Обновена: 12 апр 2022 09:11 | 12 апр 2022 09:11, Елка Василева
223
20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна
Кадър: Нова тв

Бесарабски българин е загинал в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е бил убит още в началото на войната.

 „Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града”, разказа пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Още по темата
Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

„Стотици бесарабски българи се бият като герои”, каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В  Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон.

„Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали”, коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

„Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи”, коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашките са немали време да го изгорят в мобилните крематориуми, затова е станало извесно това :)))
63
6
 
4
 
! Отговори
Отишъл е да убива преди 2 години
Като е отишъл да убива е нормално да има вероятност да бъде убит. Такива са правилата на войната. Кой каквото е търсил си го е намерил. Няма значение на чия страна идеята на войната е да се убива. Няма нищо странно нито учудващо нито драматично.
62
6
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
Фашистите бандеровци в Киев ще пожертват и последния бесарабски българин ако е нужно само и само да стане на тяхното. Давайте им още оръжия и те като нищо ще предизвикат нова световна война. Инатът на клоуна е завиден, но той нищо добро няма да донесе, нито на самия него, нито на Украйна, нито на всички останали папагали, които от сутрин до вечер не спират да внушават манипулативна пропаганда!
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
83 Зеленски Е предател, защото му се предлагаше да превърне Украйна в търговска зона между Русия и ЕС, а той реши че ще я превърне в натовска плацдарма. Зеленски е предател защото е евреин, който изкара от затворите нацисти осъдени за нацизма си от украинските съдилища, въоръжи ги и ги пусна сред мирното население. Зеленски е предател защото принуждава деца на по 18 год да се бият и умират, докато той се охранва добре в бункера. Да, Зеленски е предател на собствения си народ!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77 служил съм година и половина 6 месеца школа в Плевен, 92 г се уволних мл.лейтенант- сега съм запасняк, това дали момчето е служило " доброволно" или не няма значение защото казармата е дълг към родината и цивилните! Ако русия ни нападне и ме призоват, аз ще си свърша работата!
59
6
 
12
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Кви са тия глупости? Точно украинците не позволяват мирното население да се изтегли и ги използват за щит. За руснаците е много по-добре да нападат празен град, отколкото пълен с хора между които се крият такива с оръжия!
58
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чест и слава! Хората са се изправили мъжки да защитят родината си. Родината е там където живееш, където е семейството ти, където е земята от която се храниш. Поклон!Но има мръсни долни перверзни о-т-репки които живеят сред нас, хранят се с нашия хляб и жадуват чужда държава, агресор и окупант да дойде и да ѝ робуваме. Винаги ги е имало по тези земи, но идва време да се изчистим от тях
57
11
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Толкова за пропутинските лъжи, че украинците са убивали Българи !!!___Всъщност варварските нападения през 2014-2015 са дело на руски диверсионни групи , а не на украинците !!!___Доказателствата са много, Българите бягат ане от украинците, а от руснаците, Бъгларите се бият срещу руснаците, не ги посрещат като освободители !!!
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията разбрах, че в украйна тече процес на асимилация и докато тарикатите си карат джиповете в Европа, момчетата от село умират мобилизирани за режима в киев на фронта.
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А убити те български войници в Афганистан за чий *** загинаха...!?
54
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислете нещо друго за пропаганда, за да отклоните вниманието от натовските генерали, навряни като мишки в Азов Сталь. Спрете да се гаврите с паметта на хората и кажете за престъпленията на нацистите в Украйна.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
79 тоя дето е роден в щатите и се бие за щатите си е американец. Какъв е дядо му, все тая. Същото е и с бесарабските българи. Това че в гените му някъде по трасето има нещо българско не значи че е с мислите и убежденията на българин. Човек избира с ума си какъв да бъде. ДНКато е само бонус.
52
1
 
6
 
! Отговори
Няма преди 2 години
Македонци с български корени. Има само българи с македонско самосъзнание.
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В статията пише, че има много бесарабски българи, които воюват от 2014г.Тоест,се борят против нацитата.
50
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски бил "предател", защото трябвало да се подчини на Русия, а не да си позволява да избива руснаци навлезли из украинската земя. Те руснаците трябвало да си безчинстват там както си искат, той затова бил "предател" защото не наредил на своите да стоят мирно и да се превръщат в роби...
49
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
76 точно така е. Ако укрите и Азов не ползваха българите за заложници, защо нашите моряци не са си вече у дома? Защо?
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква гавра . Да бъдат избивани докато защитават краварскити оръжия за масово поразяване които е трябвало да бъдат изпалзвани и срещу самите украинци
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали е искал да воюва или защото са го задължили? Питам се колко от тия мъже щяха да воюват ако не им беше забранено да напускат Украйна? И защо като са такива патриоти и отдадени на каузата им забраняват да напускат Украйна? Питам се, ако стане война в България колко от българите ще се бият до последно за държавата? И ако не забранят на мъжете да напускат страната, колко ще останат? А ще се върнат ли от чужбина умните и красивите за да се бият? Как мислите?
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 | Лъжеш!
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67 ДА ЗЕЛЕНСКИ Е " ПРЕСТЪПНИК" ЗАЩОТО РАЗМАЗВА ФИЗИОНОМИЯТА НА ПУЙ.. .ЛО И ЗАЩОТО ВОЮВА ЗА СВОБОДНА УКРАЙНА И ОТХВЪРЛЯ РУСКОТО РОБСТВО, ТОЛКОВА ЖЕЛАНО ОТ БУГАРСКИТЕ 7 ВЕКОВНИ РОБИ, ЗАЩО 7 ЕПА 5 ВЕКА ТУРСКО И 2 ВЕКА +++ РУСКА РОБИЯ!