Една мутация дели вируса Зика от световна пандемия

Още през 2016 г. СЗО предупреди, че вирусът представлява опасност за света
Обновена: 14 апр 2022 10:24 | 14 апр 2022 09:55, Петя Славова
56
Една мутация дели вируса Зика от световна пандемия
Снимка: БГНЕС

Една-единствена мутация може да направи пренасяния от комари вирус Зика много по-заразен и смъртоносен. Още през 2016 г. СЗО предупреди, че вирусът представлява опасност за света.

Зика обикновено причинява малко симптоми при възрастни, но нанася огромни щети на неродени деца в утробите на заразени майки – причинява микроцефалия, състояние, при което бебетата се раждат с малка несъразмерна глава и увреждане на мозъка. Зика се появи в края на 2015 г. и причини увеждания на множество деца в над 30 страния предава БГНЕС.

За да установят как вирусът може да мутира в бъдеще, Суджан Шреста от Института по имунология в Калифорния имитира цикъла на инфекция на вируса, като многократно го "прехвърлят" между комар и мишка.

Още по темата

Вирусът Зика е по-често срещан в страни, където вирусът на треска Денга също е разпространен, защото и двата вируса се разпространяват от едни и същи видове комари и двата са част от семейството на флавивирусите. "Хората, които са били изложени на треска Денга, имат краткосрочен имунитет срещу Зика", открива Шреста.

Изследователите открили, че същата мутантна форма на вируса Зика се развива в две групи мишки: и такива, изложени на Денга, и такива, които не са срещали с него. Фактът, че заразяване се е случило и в двете групи, предполага, че тази част от генома на вируса може да е "гореща точка на мутация", смятат изследователите.

След това екипът заразява няколко бременни мишки с мутиралия вирус и установява, че той е по-заразен и по-опасен, което означава, че вирусът има по-голям шанс да премине през плацентата и да зарази плода. Мутацията показала и че може много по-успешно и бързо да се репликира в човешки клетки отколкото първоначалния си събрат.

"Вирусът Зика остава сложно заболяване, чиито симптоми са незабележими. Повечето заразени с него изобщо не разбират, или установяват случайно при изследване за други заболявания. Към момента не е ясно дали, как и кога вирусът може да зарази хора, но е способен да причини световна пандемия", смятат изследователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39, добре че ти си имаш, а? Колко лесно? Кой комар ти е нуже и колко лесно ще го докараш до тук? Хайде малко по-сериозно, а?
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната долна лъжа от СЗО! Зика и неговите мутации отдавна са се разпространили из целия свят и хората има стаден имунитет издраден от години. Ако човек е боледувал от зика или някоя от сегашните мутации вече има имунитет и към всяка следваща мутация. СЗО са долнопробни лъжци!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зика, Денге, Чикунгуя, Тропическа треска итн се разпространяват от комари. Тези вируси не могат да съществуват в Европа, Северна Америка итн дълго защото зимно време ще изчезнат с комарите. Мутацията трябва да го направи да се разпространява по въздушнокапков път или друг носител който целогодишно е проблем. Затова се страхувахме от птичия грип, но не и от Зика когато се появи в Гърция. Щото в Гърция го имаше локализирано за около 2-3 месеца после пръскаха с пестициди блатата и на зима изчезна!
38
1
 
1
 
! Отговори
Пеее преди 2 години
Расти! Кво да ги праиш! То човек когато се нагуши с у̀яде премного,започва да си позволява да се меси в живота на другите и да ги контролира...! Това е истината! Ти нямат нормалните чувства на съпричастност, милосърдие и любов,а само закоравили и отмъстителни сърце и затлачени дребни душици,пълни банкови сметки и фалшив живот! Ей за тия *** щи слезе скоро ИСУС ХРИСТОС! Това е идеологията на Христовата вяра,да дойде момент,в който на човек не може да разчиташ и да се обърнеш към БОГ!
37
2
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До Анонимен 42Редно е населението на азия и африка се намали. И без това са много и не произвеждат нищо и идват после на готово в Европа.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Про сто ти и те ви!
35
1
 
41
 
! Отговори
Xaxa преди 2 години
Предполагам мутация та вече е готова в някоя лаборатория. Чакаме напръскването...
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно следващата пандемия ще цели уквално спиране на размножаването на хората и преминаване основно към ин витро и следователно най-често с по едно дете! Аман!
33
0
 
2
 
! Отговори
Нещо преди 2 години
така кога пълен, кога кратък член...Ама в граматическия смисъл. Да не си помисли някой нещо друго.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Not agreed! Даже и идея си нямаш колко лесно се разпространява денгата!
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХахахахахахахахахахаЗа Зика може и да ти трябва комар, но за тая Зика дето тия психопати ти говорят ти трябва лаборатория......
30
4
 
4
 
! Отговори
Минко 50г. женен преди 2 години
От тоя вирус се уголемявала главата. Коя обаче? Ако е долната веднага ме пишете доброволец за заразяване.
29
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коя лаборатория го правят?
28
2
 
22
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Витанката ще брои ли ларвите на комарите с компютъра?
27
0
 
27
 
! Отговори
Компютърния папилом преди 2 години
Сега като се нароят едни специалисти по инсектология и комарознание....бедна ви е фантазията.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30................попитах съвсем сериозно. И загрижено.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 капацитета нещо не стига за сарказъм ли?
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 6:Тази 5G мрежа влие зле върху нерната система и без ваксина.Има голяма вероятност агресията,която наблюдаваме напоследък и войните точно на това да се дължат.Едни от симптомите са безсъние,кожни проблеми,агресия и т.н.Отделно ковид 19 доказано засяга мозъка.Ако и ваксината има такова действие като вируса и след преболедуване си я сложиш става страшно.Облъчените от 5D,които са преболедували и ваксинирани почват да бълнуват как са във ВСВ и трябва да съдят Сталин.Станали са зомбита.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 ................извинете вие с несъръзмерна глава и увреждане на мозъка ли сте?
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да задължим всички да носят пчеларски костюми! !! !!! И БУСТЕРИ!