Западът дава ракети "Харпун" на Украйна, да пробие морската блокада

Около 20 кораба на руските ВМС се намират в Черно море
Обновена: 20 май 2022 09:20 | 20 май 2022 09:20, Елка Василева
529
Западът дава ракети "Харпун" на Украйна, да пробие морската блокада
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море, пише в. "Телеграф".

САЩ обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да бъдат използвани срещу  руските бойни кораби в Черно море и да сложат край на морската блокада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света.

Още по темата
Представители на САЩ заявиха, че противокорабните ракети „Харпун“ и „Нейвал страйк мисайлс“ (NSM) могат да бъдат изпратени или директно от САЩ, или от европейски съюзници, които разполагат с тях. Говори се, че няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" с обсег от почти 300 км, но се колебаят дали да бъдат първите, които да го направят, на фона на опасения от ескалация, отбелязва британското издание.

Около 20 кораба на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в Черно море, поради което Украйна поиска да й бъдат предоставени модерни противокорабни оръжия. Източник от "Даунинг стрийт" заяви, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети "суша-вода" на Украйна и смята, че те ще бъдат необходими за решаване на проблема с блокадата. Според  Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси във вашингтонския института "Хъдсън", изпращането дори на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

Владимир Путин блокира украинските пристанища, за да спре изнасянето на зърно и други продукти от Украйна, известна като "житница на Европа", и това предизвика световна продоволствена криза, отбелязва "Телеграф". ООН призова Русия да прекрати блокадата и предупреди, че повишаването на световните цени на храните може да доведе до масов глад.

Британският премиер Борис Джонсън в разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски вчера обсъди как да се възобновят "критичните морски и сухопътни" вериги за доставки, припомня изданието, както и изказването на Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ: "Хранителните доставки за милиони украинци и милиони други по света буквално са станали заложници на руските военни."

Москва заяви, че ще вдигне блокадата само ако отпаднат санкциите, наложени на Русия. Вестник "Гардиън" обръща внимание на поста на бившия руски президент Дмитрий Медведев в платформата Телеграм: "Страната ни е готова да изпълни изцяло задълженията си. Но тя очаква помощ и от търговските си партньори, включително на международните платформи. В противен случай няма никаква логика: от една страна, срещу нас се налагат безумни санкции, а от друга страна, изискват доставки на храни. Нещата не стават така, ние не сме идиоти", каза Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

Под заглавие "Русия отвежда украински войници от "SS дивизия" в лагер за задържане“ „Телеграф“ се спира на съдбата на  украински войници, изпратени в следствения арест в Таганрог, на Азовско море, близо до Ростов.

В. "Ню Йорк таймс" се спира на друг аспект от войната в Украйна. Според изданието изглежда, че Русия полага основите за анексиране на някои части от Югоизточна Украйна, които по думите на представител на Кремъл ще заемат „достойно място в нашето руско семейство“. Вестникът цитира  Марат Хуснулин, вицепремиер на Русия по въпросите на инфраструктурата, който обиколи тази седмица Херсонска област и очерта плановете на Русия да поеме пълен контрол над жизненоважна инфраструктура, включително най-голямата атомна електроцентрала в Европа, докато укрепва отбранителните си позиции там.

Изданието също така разглежда "перфектната буря", създадена от войната в Украйна в съчетание с последиците от изменението на климата и пандемията, довела, както казва ООН, до нов печален рекорд в нивото на глада в световен мащаб. Според Световната програма по прехраната най-малко 276 милиона души днес са изправени пред остра продоволствена несигурност в сравнение със 135 милиона преди пандемията, а 49 милиона души в 43 държави са на ръба на глада.

В. „Гардиън“ посочва оценката на базирания в САЩ мозъчен тръст Института за изследване на войната (ИИВ), която гласи, че руските сили в Украйна продължават да страдат от недостиг на резерви в жива сила. Изданието пише, че според неназован американски служител в областта на отбраната руските сили все още разполагат със 106 батальонни тактически групи, които действат в Украйна, но е трябвало да разформироват и обединят някои от тях, за да компенсират загубите.

Институтът също така посочва, че украински официални лица съобщават, че част от руските войски, изтеглени от неуспешната офанзива около град Харков, са били прехвърлени в Донецк, в Донбас, за да се компенсират  "значителните бойни загуби, които 107-и мотострелкови батальон е понесъл на около 20 км югозападно от град Донецк".

Като почти невъзможни изглеждат засега перспективите за примирие в Украйна. Това става ясно от казаното от главния съветник на президента на Украйна и член на екипа, който преговаря с Русия, Михайло Подоляк. Той смята, че прекратяването на огъня с Русия е "невъзможно без пълното изтегляне на руските войски" от украинските земи. Подоляк заяви, че Киев не се интересува от нов "Минск", визирайки Минското споразумение от 2015 г., постигнато с посредничеството на Франция и Германия, което се опита да осигури прекратяване на огъня между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, посочва „Гардиън“.

В. „Индипендънт“ се спира на изказването на украинския президент Володимир Зеленски от вчера, който каза, че в Донбас положението е „като в ада" поради непрестанните бомбардировки на Русия, в резултат на които регионът е "напълно разрушен". Зеленски обвинява Москва, че извършва "брутални" и "безсмислени" нападения със засилване на  офанзивата си в източната част на страната след изтеглянето на войските си от околностите на столицата Киев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


529
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дрън-дрън. Докато руснаците имат подводници и самолети морска блокада ще има. Не че ме радва, но тези изявления са пълни глупости. Единственото, което могат да постигнат е да пречат да обстрелват от корабите. Това с какво помага?
426
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Kresi-464 Заложи - жилище,кола и вила срещу тъпите ти исторически писания! И ще ги загубиш незабавно!!! Приказваш си , както ти дойде! СССР е ималоръжие преди войната! А е произвел 25 ПЪТИ повече, отколкото е получиил Ленд-Лийза! А я сега кажи, защо САЩ не помагат с жива сила на СССР срещу Германия???
425
2
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Анонимен-466: Ти си невежа! къде четеш подобни простотии! Май в американските филмчета! Не дай Боже Руската мечка да покаже зъби! Тогава ще искам да коментираш! Но поне дай някакво име ,за да те питам!
424
1
 
2
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Червените РУСОФИЛИ май не разбраха какво направиха най малките играчки на нато.Ако искаха войната да приключи по бързо щяха да ги заредят с по тежки и нападателни играчки та и в руски градове да почувстват очарованието на специалната операция.Руснака се прави на много велик до като не получи един доста по як.
423
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофилите още не мога да разберат как бе потопен супер кораба им москва.Ами един американски безпилотен стелт занули цялата им защита като на кораба имаше пво с-400 който уж засичал стелт и после го удрят украинците с нептун.И при един превантивен удар с хиляди неядрени ракети едновременно по всички руски военни обекти с крилати ракети американците нагледно показаха какво ще се случи с защитата им.Ще ги запукат и от сателитите където имат качени защити и ракети за които руснаците отдавна пищя
422
0
 
1
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
До поплавски:а когато полетят към любимата ти РАША хиляди колети предполагам ще изпаднеш в страхотна еуфория
421
1
 
5
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Защо всички РУСОФИЛИ забравят тактично как през ВСВ американците даваха оръжие и храни на руснаците без които германците щяха да ги премажат.Сталин се беше скрил и молеше сащ за ленд лиз.Тогава съотношението на силите германия -ссср е било както сега русия-украйна.Значи за спасението на ссср може оръжие ама сега за украйна не може щото щяла да се удължи войната.Егати русофилски тарикати.Помага се на по слабия а не на агресора но сащ вече съжаляват Това усърдно се криеше от руска страна дълги год
420
4
 
8
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Поредната лудост.Ами ако руснаците изпратят техни ракети на тези, които предлагат "Харпуни"?Може и само по една руска ,на всяка от страните доставчици.Дано джендърите от НАТО и ФАЩ се осъзнаят навреме ,защото отговора на Русия ще бъде страшен.
419
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо запада се поувлече и наистина ще ни вкарат в голяма война, щото оня лудия в Кремъл не е ясно кога ще реши, че като няма Русия, за какво е планетата Земя
418
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бело знаме му дайте@@ Не знам за бЕло знаме, но на теб явно нещо друго бЕло ти е дошло в повече. Идеята на помощтта за Украйна е твоят господар *** най-после да разбере, че не живеем в средновековието. А сега вместо да пишеш глупости ходи да събираш пари за да си откупиш свободата, ако знаеш изобщо какво е това.
417
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Яяяя>>>>Чудесно изказване. А сега ми отговори на два лесни въпроса: 1. Като как на някой украинец ще му дойде наум да "се вдигне" срещу президента и правителството, които пазят неговите права, интереси, територия, живот и т.н. 2. По колко купейки ти плащат за всяка глупост, която напишеш във възхвала на дядя Вова?
416
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо тия Харпун хохлите с кво ша ги изтрелват или ша ги мятат наръка, второ хохлите сами си минираха пристанищата ама *** виновни, ара малко истини
415
6
 
10
 
! Отговори
според мен преди 1 година
А вие какво си мислите, че все едно не могат да бъдат потопени корабите натоварени със зърно? А тези със газ? Тепърва ще усетите големия *** когато дойде зимата! И радиоактивност ще се покаже на хоризонта! Чакайте само руснака да подивее и ще разруши света и ще прати всички ви в АДА!
414
1
 
5
 
! Отговори
не знам преди 1 година
Миротворецът А124 прелетя по билото на Средна гора натоварен в Бургас с краставици за Жешов, Полша. А какво ли ще донесе от там?
413
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 451 А ти какво предлагаш да се даде цялата Украйна на Русия, защото Путин я иска.Така ли.То е същото, ако комшията ти каже, или ми даваш имота ти, или почвам да избивам семейство ти и другият комшия да ти каже,бе я по добре му го дай, че иначе ще стане конфликт и може някой да пострада.Ако ви плащат за това дето го пишете ви разбирам,но ако мислите по този начин сте много объркани.
412
7
 
6
 
! Отговори
Глок преди 1 година
До АнонименМного добре знам на къде върви Русия-Бангладеш!Нека пробва атомно и от Масква и Петербург-пустиня,никой няма да си играе на шикалки с Путин.
411
7
 
9
 
! Отговори
Крайцер Москва преди 1 година
Крайцерът Москва чака компания ,
410
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГлокТи *** изглежда не разбираш, на къде върви света и какво ще стане с твоите хорнети? Твоята изцепка ми звучи като "Сто каменни брадви, как ви звучи..."
409
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ега ти поредната лъжа тук!!!! Интересно, с тези ракети харпун сигурно се очаква украинците да премахнат морските мини, които заложиха в морето и заради които корабите не могат да си вършат работата сигурно? Всеки ден фейкове и лъжи! Забраниха на руските кораби (включително с жито) да влизат в европейски пристанища, сега Русия им е виновна, че няма износ.
408
9
 
7
 
! Отговори
Глок преди 1 година
Наближава времето и на стотина Ф18 хорнет.Добре ли е така,русофили???