Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск

Русия опитва да отреже снабдяването на украинските военни
22 май 2022 17:36, Александър Попов
208
Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Продължават ожесточените сражения около градовете Северодонецк и Лисичанск в източната украинска Луганска област, голяма част от която вече е под контрола на руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти, предаде ДПА.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи днес, че украинските позиции по цялата фронтова линия са подложени на артилерийски обстрел. Руските сили безуспешно са се опитали да щурмуват села северно, източно и южно от Северодонецк. Продължават тежките боеве и за населени места между Лисичанск и град Бахмут, в Донецка област на юг, пише още в комюникето.

Руската армия от дни се опитва да отреже украинските военни части около Северодонецк и Лисичанск от техните снабдителни линии откъм Донецка област, отбелязва ДПА.

Вчера руските сили са разрушили умишлено с 240-милиметрови минохвъргачки мост между двата града близнаци над река Северски Донец, казаха украински източници.

Те съобщиха за артилерийски обстрел и бомбардировки и в Донецка област.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че през последните 24 часа са били поразени близо 40 цели, включително пет оръжейни склада, в Донбас, предадоха ДПА и Ройтерс.

Руската армия е ударила с ракети и артилерия общо повече от 580 мишени в цяла Украйна, каза в редовната си сводка генерал-майор Игор Конашенков. Говорителят на руското министерство на отбраната отбеляза, че освен в Донбас, са били поразени цели в южната украинска Николаевска област.

Парламентът на Украйна удължи днес военното положение и общата мобилизация в страната с три месеца - до 23 август, предадe Франс прес.

Президентът Володимир Зеленски подписа съответните два указа на 24 февруари - деня, в който започна руската инвазия. Оттогава военното положение и общата мобилизация, въведени първоначално за по един месец, бяха удължавани два пъти за аналогичен период, припомня АФП. Новото удължаване е с три месеца.

На фона на ожесточените сражения в Донбас, Михайло Подоляк, съветник на Зеленски и член на украинската делегация в преговорите с Русия, изключи вчера възможността за договаряне на прекратяване на огъня и териториални отстъпки, отбелязва Ройтерс.

"Войната няма да спре, ако Украйна отстъпи и приеме руските условия. Тя просто ще бъде поставена на пауза за известно време", каза Подоляк. Той добави, че след това руските сили "ще започнат нова офанзива, още по-кървава и едромащабна"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
10
 
32
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама и за Азовстал непрекъснато и с патос ни информираха същото, че руските сили безуспешно са се опитали да щурмувата скоричко след това укро-нацистите от ликвидирания вече бивш полк Азов скоропостижно се предадоха както си му е редът, т.е. бяха безусловно евакурирани в плен от бойците на ДНР и чеченците, за успешното им денацификацирене. Интересно как ли са реагирали еврейските организации в САЩ на красивите и красноречиви свастики по телата им, чиито снимки и видео обиколиха света???
92
6
 
44
 
! Отговори
войНАТо в Уркаийна преди 1 година
Накратко: оркаинците храбро бягат а руснаците страхливо ги гонят!
91
9
 
14
 
! Отговори
АНАРХИСТ преди 1 година
Безмислена смърт за флагове, територии, власт, контрол и то на млади хора дето живота е пред тях. И то за кефа на някакви дъртаци дето си сменят памперса и не се знае дали ще пукнат днес или утре...
90
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
110 ти си бил уникум бре! А да ти е хрумвало, че в мига в който ЕС се намеси така директно, Путин прави пълна мобилизация и започва 3та световна!? Така ли ще спреш войната в Украйна? Като я направиш световна? А нали тогава ще се включи и Китай и арабите! Мислиш ли, че ще спреш войната и България ще оцелее, а? Да не би и ти да си Харвардски възпитаник?
89
8
 
36
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Руската армия се движи като валяк. Бавно но неотклонно напред. Пазят си личния състав и техниката. Тепърва е лято и идеално време за сражения. Няма студ, кал, преспи и киша. От юни до август ще са завладели бая градове и територия. Китайците да гледат и се учат. Щото Народна република Кравария и на тях отдавна им е вдигнала мерника и крои шапката.
88
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един бояджия на тавани и дувари получава по 21 паунда на час в Лондон. В Швейцария тройно повече, в Германия един път отгоре. - А колко е месечният наем на една мухлясала дупка в Лондон? Колко хора притежават жилищата, в които живеят??? Ако не се лъжа, не повече от 20% ??? Много добре помня как ни лъгахте през 1989 че всичко в България щяло да стане мед и рози, като си отиде социализма, а на практика изгубихме 90% от икономиката и 30% от населението, 3 млн българи изчезнаха за 30 г. демокрация!
87
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
98 ми стой си в Лондон. Какво кесиш в тоя форум? Не те искат префърцунените англета ли? Като не ни понасятлш и ни смятате за недостойни, стойте си сред достойните. Ние тук в БГто сме си каквито сме. Откажете се от нас и от гражданството си и ставайте каквито ви е кеф. Няма да ви съдим. Но държим да не гласувате за това как да живеем. Ние не гласуваме за това как вие в Лондон как да живеете, за това и вие няма да гласувате за нас. Че го видяхме избора ви Славчо чалгаря и сега Кире про100то!
86
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 101 (Ultras) Еми щом искаш да живееш достойно и да не се изнасяш никъде, тогава трябва войната да спре. А за да спре войната - танкове, артилерия, ракети и друга техника и бойно снаряжение за Украйна веднага, още днес, още сега! Бой по руските канчета докато клекнат! Само тогава ти и аз ще можем да живеем в мир и разбирателство, да сме спокойни че няма да се налага да бягаме където и да е. А на Запад определено се живее по-добре. Не е идеално, но е по-добре.
85
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Луганската народна република ще си върне контрола и над Северодонецк и Лисичанск, завзети сега от Украйна.
84
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Ултрас 102 - стига с глупости без контекст. Заплащането няма никакво значение само по себе си, а това което можеш да си купиш с него. И наемите за нормално жилище (не някакъв коптор, в който често настаняват гурбетчии) са майка си и баща си. Аман от хора, само "чували" как е на Запад.
83
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След настъплението на братушките, украинските фашисти се местят от лисича дупка в кyчи гccc :)
82
10
 
27
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 година
Русия да счупи гръбнака на Украйна
81
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почна се освобождението на Украйна май!Слава Украине! Героем слава!
80
8
 
34
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Аз като ви разправям,че всичко е пушек и мъгла и накрая Русия победждава,майтап ви се струва.Помните ли,как след санкцийте Русия щеше да фалира,рублата да се срине,а солдатите имали храна и гориво,за 3 дена ;)Цялата ви пропаганда е джендерастка точно като вас г-да евроатлантици
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 - аз няма да се оплача да не ми се налага да работя, а да се занимавам с поезия и рисуване...ама не мисля, че толкова алтруистичен е планът на кукловодите. Що им е стадо, от което те самите нямат никаква полза.
78
16
 
2
 
! Отговори
До Ултрас 102 преди 1 година
Западът, освен по ТВ Останкино, или през крив макарон, виждал ли си го? Един бояджия на тавани и дувари получава по 21 паунда на час в Лондон. В Швейцария тройно повече, в Германия един път отгоре. Често работи оувъртайм и понякога в почивните дни, когато получава двойна надница. 800-900 лв на месец не получават дори и пенсионерите. Я си свери часовника по Гренич, дето селяните му викат Грийнуич.
77
9
 
16
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Вие забелязали ли сте, че дума Мариуполь е исчезвала сама по себе. Днес е модно друга дума Северодонецк!. Ну, вие разбирате, това е по направление към Киев (Хуев). Генеральный штаб на ВСУ съобщава, че положение там е критично. Северодонецк и Лисичанск (по-малкия град) са практически окръжени. Няма снабжение с въоружение и войни. Котел ще бъда като в Сталинград.
76
7
 
19
 
! Отговори
Распурин преди 1 година
Зеленски спечели изборите с помоща на САЩ.Той си е техен човек На краварите.Цялото правителство също е назначено от САЩ.Както е и в България.Затова краварите вият на умрело че вложиха много пари и не могат да си ги върнат.Суровини,полезни изкопаеми,селскостопанска продукция това са милиарди и това им бе целта.Руснаците ги усетиха и им объркаха плановете.
75
14
 
20
 
! Отговори
Mitko преди 1 година
През лятото ще бъде ясно, че Донецка и Луганска област ще бъдат освободени изцяло. Тогава наистина ще има друг етап на специална операция в районите на Украйна, където все още нищо не се е случило, и изведнъж ще започне да се случва. Времето работи за Русия-това е първата точка. Втората точка, че ще продължи още половин година, която ще започне от октомври, е напълно различна половин година от месеците, които са били преди октомври. Защото от октомври всички ще бъдат студени и гладни и непоносими, а за руснаците ще бъдат нормално.
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за житото е измама.Просто искат оръжия,за да махнат корабите на Русия и така имат шанс да спечелят.Нас могат да подпалят...НАТО искали да вкарват кораби в Черно море и познайте от къде...