Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск

Русия опитва да отреже снабдяването на украинските военни
22 май 2022 17:36, Александър Попов
208
Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Продължават ожесточените сражения около градовете Северодонецк и Лисичанск в източната украинска Луганска област, голяма част от която вече е под контрола на руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти, предаде ДПА.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи днес, че украинските позиции по цялата фронтова линия са подложени на артилерийски обстрел. Руските сили безуспешно са се опитали да щурмуват села северно, източно и южно от Северодонецк. Продължават тежките боеве и за населени места между Лисичанск и град Бахмут, в Донецка област на юг, пише още в комюникето.

Руската армия от дни се опитва да отреже украинските военни части около Северодонецк и Лисичанск от техните снабдителни линии откъм Донецка област, отбелязва ДПА.

Вчера руските сили са разрушили умишлено с 240-милиметрови минохвъргачки мост между двата града близнаци над река Северски Донец, казаха украински източници.

Те съобщиха за артилерийски обстрел и бомбардировки и в Донецка област.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че през последните 24 часа са били поразени близо 40 цели, включително пет оръжейни склада, в Донбас, предадоха ДПА и Ройтерс.

Руската армия е ударила с ракети и артилерия общо повече от 580 мишени в цяла Украйна, каза в редовната си сводка генерал-майор Игор Конашенков. Говорителят на руското министерство на отбраната отбеляза, че освен в Донбас, са били поразени цели в южната украинска Николаевска област.

Парламентът на Украйна удължи днес военното положение и общата мобилизация в страната с три месеца - до 23 август, предадe Франс прес.

Президентът Володимир Зеленски подписа съответните два указа на 24 февруари - деня, в който започна руската инвазия. Оттогава военното положение и общата мобилизация, въведени първоначално за по един месец, бяха удължавани два пъти за аналогичен период, припомня АФП. Новото удължаване е с три месеца.

На фона на ожесточените сражения в Донбас, Михайло Подоляк, съветник на Зеленски и член на украинската делегация в преговорите с Русия, изключи вчера възможността за договаряне на прекратяване на огъня и териториални отстъпки, отбелязва Ройтерс.

"Войната няма да спре, ако Украйна отстъпи и приеме руските условия. Тя просто ще бъде поставена на пауза за известно време", каза Подоляк. Той добави, че след това руските сили "ще започнат нова офанзива, още по-кървава и едромащабна"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли какво спечели досега т'ъпака Путин и фашистка Русия от тази война? Освен международна изолация, 30 хиляди убити руски войници и санкции...
52
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленяка е пътник.Ще дойде и неговия час.Победата наближава.Руснаците загряват с укрите и си прават изпитание на оръжието.Големите битки с аглосаксонците тепърва предстоят.
51
19
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Руски нацисти срещу украински националисти.
50
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не случайно се правят асоциации с Хитлер. В Германия са били абсолютно същите условия в които фюрера се е главозамая от лъжите на лакеите си и подкрепата на германците... Кремълският пcиxoпат също не подозираше, че Украйна ще получи, толкова мощна подкрепа от САЩ и Запада. Сега вече е късно за достоен изход, който да спаси реномето на руската армия. Путин постъпи, като някой пpocт, училищен xyлиган, който е свикнал да бие по-малките от него без да подозира, че ще се появят и достойни защитници.
49
8
 
19
 
! Отговори
абе 59 преди 1 година
тя украйна вече е руска земя, не виждаш ли, дори и с американските оръжия!
48
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че фашистка Русия ще си получи заслуженото с лихвите за тази безсмислена и жестока война, но ми е интересно, дали някой от обкръжението на пcихопата в Кремълще го ликвидира за да извади Мордор от войната преди да я загуби позорно...?|
47
8
 
18
 
! Отговори
Слава кокаинЕ преди 1 година
Украинските войски от два месеца не са изтрезвявали. Очите им светели като на пика Чу! Мятат се в боя като пантери и безстрашно гинат за интересите на ФАЩ!
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия изразяването на собствено мнение по отношение на войната в Украйна определено е рисковано. Но бившият полковник Михаил Ходарьонок направи точно това. Пред държавната телевизия той не се поколеба да посочи колко зле са нещата с руската армия в действителност.Той очаква и европейските военни помощи скоро да дадат ефект, респективно един милион въоръжени украински войници трябва да бъдат разглеждани като реалност.И макар да го признаваме неохотно, практически целият свят е срещу нас.
45
5
 
11
 
! Отговори
мЕтайте ракетитИ преди 1 година
да свистят Кинжали, Искандери, да бучат Сармати. Да стане кати по филмитИ.
44
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рептилите от Кремъл и тяхната пропаганда машина трябва да бъдат унищожени те са заплаха за света и техния народ
43
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е 78-мия ден от 3-дневната офназива. Още има да мине вода, за да разберат руснаците че нямат обща съдба с украинската държава
42
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа и САЩ е срещу фашистка Русия... . Няма, как руския Хитлер да спечели нещо в Украйна...
41
9
 
15
 
! Отговори
Бой по нацистките преди 1 година
кратуни!! Като не иска мира, секира!
40
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще победи дошло е времето Русия да си плати за всичките смърни грехове и омраза
39
10
 
19
 
! Отговори
Дворников преди 1 година
Само бой по укаинските глави.Това е спасението и за самите тях.Руснаците ще ги побъркат от ракетни удари.Дано се вразумят иначе ще стане като с азовсталските разбойници.
38
9
 
8
 
! Отговори
чичо Кирчо преди 1 година
Айде мЕтайте Атома ве!! Докога ще ви чакаме!! Да изгряват Ядрените слънца и да се свършва!!
37
13
 
16
 
! Отговори
Мачкай Вова преди 1 година
мачкай наркоманите!!! Нацяги с тях!!!
36
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските фашисти да се готвят за контраофанзива от украинската армия,както стана вече.
35
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Словесната агония на русофилите е тъжна гледка. Така ли всички са с основно образование?
34
10
 
11
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Ще хвърчат *** и вaтeeнки във въздуха :)