Нова "мода": Чоплят стените и поглъщат частици от "Св. София" в Истанбул

Специалисти настояват за мерки за опазване на светинята
25 май 2022 12:29, Елка Василева
35
Нова "мода": Чоплят стените и поглъщат частици от "Св. София" в Истанбул
Снимка: архив, БГНЕС

Нова "мода" причини безпокойства за опазването на "Света София" в Истанбул, след като посетители са били забелязани да остъргват късчета от историческия храм, съобщава турският в. "Миллиет".

Първоначално се появиха твърдения, че богомолци остъргват частици от Императорската врата, а после ги поглъщат. Наскоро пък в социалните медии се появиха снимки, на които се вижда как жена чопли от стена, която се твърди, че е на храма, и поставя частиците в пликче.

Специалисти настояха за взимане на мерки за опазване на светинята и ограничаване на влизането в храма, който понастоящем служи като джамия.

Според проф. Зейнеп Ахунбай, специалист по реставрация и история на архитектурата, е наложително взимането на мерки за охрана и контролирано допускане на посетители в джамията. "Поради тази причина беше много важно Света София да остане музей", казва тя.

С нейното мнение е съгласен и проф. Кемал Кутгюн Еюпгиллер. Той смята, че определени места в джамията трябва да бъдат опазени, като се ограничи с лента доближаването на посетителите до тях. Според него най-разумно би било храмът да бъде музей, а само определени негови части да бъдат използвани за богослужения.

Теологът проф. Саим Йепрем пък предупреди, че наблюдаваните практики нямат нищо общо с ислямската религия. Според него да се отчупва парче от даден храм, да се поглъща с надежда да получиш Божията помощ е най-малкото езическа практика и няма нищо общо с исляма.

"Света София", изградена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. тя престава да бъде действащ храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия беше върнат, което беше прието от мнозина в Гърция, но и в целия източноправославен свят, като провокация, защото храмът е смятан за един от шедьоврите на византийската култура и е сред основните светини за Православието.
/БТА/

 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предполагам някакви турски езически вярвания, защото в България по турско е пълно със стенописи, на които светците са с изчагъртани очи, като вярването май е че такива части ако се погълнат помагали на жени да забременеят.Пълни глупости и езичества, нямащи общо с християнство, но тази вандалщина се прави в християнски храмове, за джамии няма как, защото там са забранени изрисуването на хора.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Български турчин (N 14) Пропускаш нещо много важно. От джамии сме направили църкви само в онези случаи, при които някогашна наша средновековна църква е била преустроена в джамия след 14-и век. Не ми е известен случай в България да е била преправена на църква някоя джамия, която е била построена на празно място, на което по-рано не е имало храм на друга вяра.
28
0
 
3
 
! Отговори
По-долу някой пише преди 1 месец
за 73 джамии и че София била "цялата в минарета" по османско време, когато вече имало фотографии, т.е. през последните десетилетия преди Освобождението. Само че според официални документи, а също и според информация от тогавашни турски вестници, преди земетресението през 1858 г. общият брой на минаретата в София бил 24 - от тях само 2 не били с паянтов градеж (плетени пръти, измазани с глина). След земетресението останали само 5. И да са възстановили някои, преди 1878 доста били вече изоставени.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Emanet Можеш ли да кажеш колко от тези джамии НЕ са бивши християнски църкви? Защото ние си признаваме за колко от нашите стари църкви е установено, че са градени върху основите на езически светилища или са преустроени бивши езически храмове.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак до Emanet - Ще ти дам само един конкретен пример. През 19-и век, при възстановителни работи в църквата на Марянския манастир са намерили мраморен саркофаг, а в него - тленните останки на мъж с корона на главата и с евангелие в ръце. За да не попадне находката в турски ръце са я засипали под основите на храма, а някои части от саркофага използвали за укрепителни работи. Сам си направи изводите. Защото постоянно не-българи питат тук знаем ли къде са погребани царете ни. Да питат вас.
25
0
 
4
 
! Отговори
Оцелели са документи преди 1 месец
от 15-и-17-и век, свързани с някои от тях. От такива извори научаваме за златна и сребърна църковна утвар, за изгорени манастирски библиотеки с книги и документи, писани върху пергамент.За някои се казва "текстове, написани върху кожа". Като имаш предвид, че някои от тези манастири са учредени още преди създаването на българската държава, а също и че в оцелелите руини на манастирските църкви вместо олтари се намират езически жертвеници, можеш да си направиш изводите за какви съсипии става въпрос
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Emanet В България, където и да копнеш на уединено място излизат основи на стари манастирски постройки от времето на Първото и Второто Българско царство. Преди време се отчете, че са установени руините на около 500, но се предполага, че са двойно повече, ако се съди по названия на местности и местни легенди. Говорим за строежи от типа на крепости, със стени, дебели 1.20-1.50 м и със защитни кули-бойници, с мраморни фризове, а някои и с мраморни икони, парчета от които се намират. Ще продължа
23
5
 
2
 
! Отговори
Мехмед 2 преди 1 месец
превзех константинопол - ние сме победители - той е наш и ще си правим с него каквото си поискаме! казвате, че е варварство - а кръстоносците преди мен не го ли разграбиха, не оскверниха ли вашите църкви - победителите не ги съдят ? а вие, християните не унищожихте ли индианците, не поробихте ли народите в африка, азия, не насъквахте ли и не насъсквате ли братски народи да се изтребват ? това ли е вашия "милостив" бог ??????
22
12
 
4
 
! Отговори
Emanet преди 1 месец
В София е имало 73 джамии. Сега е останала една. Има фотографии с изгледи от София, цялата в минарета. Седмочислениците са били джамия с черно минаре. Всичко е съборено, превърнато в църкви или в обори по бай тошово. Това важи за цялата страна. Над 2 хиляди османски джамии. Такова наследство разрушено след Османската власт. Представям си, ако Турция беше сторила това какъв вой щеше да има. Като гледам за една църква какво става.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
докато има вярващи ще има и бедни
20
0
 
6
 
! Отговори
когато се плащаше преди 1 месец
и беше музей - плащаш за да ядеш от нея, сега като джамия е безплатно - ще я оглозгат до кокал, като скарабеите в "Мумията"
19
5
 
4
 
! Отговори
Юстиян преди 1 месец
До Вай аллах---Те затова трябва да се забрани на на не-мюсулманите и свфинките да посещатават тази джамия. Защото они ядат всичко ...
18
6
 
2
 
! Отговори
Бай Г... преди 1 месец
Като чета коментарите и ми се плаче толкова прости хора има на този свят боже Прочетете малко или погледайте малко фюлми,хьрамът Света София по Византийско време християните са ходили на Хандж Това е свещено място за християните и няма значение че сега е джамия то е божи храм
17
2
 
5
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 месец
Жени пускат ли вътре?
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До български турчин Без да съм мюсюлманин съм съгласен с теб.
15
5
 
7
 
! Отговори
смешници преди 1 месец
гледам много от коментиращите се нервират, че църква в чужда държава е преъврната в друг храм, а вижте какво правят с нашия александър невски и ротондата света софия. графити на всякъде, украински знамена и хи тлери стки знаци
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си ти, когато си гладен.
13
17
 
7
 
! Отговори
български турчин преди 1 месец
добре де, не разбирам какъв е проблема, че музей се е превърнал с джамия, както е бил в продължение на стотици години? само търсите да се заяждате с турците. ако джамия се превърне в църква това няма да е проблем, но ако обратното стане - огромен. и без това населението на турция е 80% мюсюлманско
12
2
 
10
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Бедният Юстиниан :) Ако знаеше какво ще вършат разни *** в неговия храм 1500 години след като го е построил. Това доказва колко е духовният напредък на човечеството за целия този период.
11
0
 
1
 
! Отговори
Зеленият айгър преди 1 месец
Ами .......