Русия обсажда Северодонецк, боевете продължават

Ще се стигне ли до отстъпление на Украйна?
28 май 2022 09:53, Александър Попов
53
Русия обсажда Северодонецк, боевете продължават
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Украинският град Северодонецк е почти напълно обкръжен от руски военни, предаде ДПА, позовавайки се на информация от местната военна администрация. Агенцията отбелязва, че Москва твърди, че вече е обкръжила града.

Две трети от града в Луганска област вече са обсадени, но засега той не е обкръжен, написа в "Телеграм" началникът на местната военна администрация Олександър Стрюк. Той добави, че войски на украинското правителство продължават да оказват яростна съпротива.

Проруски сепаратисти обаче твърдят, че градът е напълно обкръжен, съобщи московската държавна информационна агенция "РИА Новости".
Стрюк каза, че около 90% от сградите в града са получили щети и 60% ще трябва да бъдат напълно реконструирани. Северодонецк е един от последните райони на Луганска област, които все още се контролират от украинската армия.

Областният управител на Луганска област Сергий Гайдай каза, че в града има достатъчно ресурси за неговата отбрана, но би могло да се стигне до тактическо отстъпление на украинските въоръжени сили. Той добави, че руски войници вече са в града.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията в Луганска и Донецка области е трудна и продължават руските ракетни и въздушни удари. Той добави, че украинската армия защитава страната с всички налични ресурси.

"Ако окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни, то те грешат. Донбас ще бъде украински", каза Зеленски в своето вечерно обръщение. Статутът на град Лиман в Донецка област не е ясен на фона на яростни боеве около него. Проруски сепаратисти твърдят, че са го превзели, а украинският генерален щаб каза, че боевете за него продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
В преди 1 година
Е как така бе нали според вашия сайт *** бяха отблъснали Русия и се готвят да нападат москва????
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй е заговор с/у общо украинския народ образувал се от добронамерено заселили тези земи хора независимо от какви народности и в кои времена по трудност на житейски ситуации и бит-войни,мир,преразпределение на земи следвоенни мирни договори,че да не би тези считащи себе си по руснаци от руснаците в Украйна да са разрешили официално използване на украинския в Русия като говорим,административен въпреки,че от славянската група с писменост кирилица за тях,които милеят руснаците считащи се по руснаци
37
1
 
10
 
! Отговори
Винаги с Русия преди 1 година
До Сата НАТО Така е хора с татуировки на днешно време могат да се съберат 50 бройки за 15 минути и ще са готови да се снимат за 50 лв., НОО ТЕ НЕ ИЗПЪЛЗЯВАТ ОТ ДУПКИ И ПОДЗЕМИЯ НА МАРИОПУЛ НАЛИИИ ?
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зеленски мечтаи си заедно със ес човек да мечтае не е лошо ти вече загуби исток и юг на запад ще ходят с маршировка не както на исток на пръсти
35
9
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Така е-християните с татуировките са лошите. Добри са чеченските ислямисти.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея от Азов са се нашарили с татуировки от горе до долу.Явно си показват на кого са привърженици.Във Вермахта привържениците на австрийския художник се познаваха по прическите.Руснаците показаха на света какви хора са пленили.
33
1
 
4
 
! Отговори
Винаги с Русия преди 1 година
До Анонимен Така е, ама този екземпляр "РАШИЗМЪТ УБИВА" явно е сляп и не го вижда.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32.Tака е татуировките на Азовците говорят за какво става въпрос.Даже във Вермахта нямаха такива.Те руснаците за това пуснаха видеата за да видят на Запад ситуацията.
31
5
 
15
 
! Отговори
Винаги с Русия преди 1 година
До РАШИЗМЪТ УБИВА Една камара глупости си изписал и така и не си вдянал, че не мразя украинците както ти си си въобразил, а нацистите. Прави разлика, ако можеш. Питаш ме от къде знам, че имат нацисти във въоръжените сили? Ами ти трябва да си сляп или да имаш дупки вместо очи, щом не си видял татуировките с пречупените кръстове и Хитлер по телата на тези от Азовстал, които се предадоха. Защо трябва някой да ми казва? Аз на очите си ли да вярвам или на твоите бръщолевения русофобче ?
30
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия продължава да губи, понеже съсипването на рускоезични градове е самоубийствено. И да превземе руини, какво ще ги прави? Съвсем да спечели войната, което не е за вярване, как ще спечели мира? С какви човешки ресурси ще държи Украйна в окупация, след като си навлече омразата на поколения украинци напред?И най-главното: сега, след като цял свят видя, че не е толкова силна, след като изразходи голяма част от военния си ресурс, с какво ще попречи на световните хищници да я заръват?
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когото са помогнали, лошото е, че точно в този момент усилено помагат и на нас.
28
3
 
14
 
! Отговори
Когото са помогнали преди 1 година
Краварите на когото са 'помогнали' или са се разделили със суверинитета или със земята или със народа си!
27
3
 
15
 
! Отговори
Оркиинците печелят преди 1 година
Ама само във виртуалното новинарско западно пронстрансто!
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е някои хора да осъзнаят, че пропагандата НЕ печели войната. Войната се печели на терен. Какъв беше смисълът да се тръби ежедневно, че Украйна нанася тежки загуби и изведнъж остава без територии и боеспособна войска?
25
3
 
25
 
! Отговори
рибока преди 1 година
В медиите на свободния свят украинците ще са отстъпили единствено,ако руснаците сложат ръка на цяла Украйна,а дотогава винаги ще побеждават,а на Путин ще му престои всеки ден преврат и пращане в санаториум от който няма да излезе,а за силна вяра вече са изработили вуду кукли с лика му
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската мечка почти е обкръжила украинците в Донбас.Бавно и методично мечката стяга клещите.Даже и със най модерното западно оръжие украинците най вероятно няма да издържат.
23
3
 
15
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 20 - Ама при евакуацията поради временен недостиг на ресурси във "временно" "окупираната" територия беше използвано бяло знаме вместо украинското и всички ръчички сочеха тавана... Беше малко, като купон на седемте джуджета с zz top на живо. От подземните галерии почнаха да излизат зелени човечета с дълги бради, а по украинските медии обявиха това, че те са извършили подвиг, като се предават - нищо, че щяха да се бият до последния човек. Може пък да са им останали само нацисти.
22
2
 
16
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
Руските войници вече са в агломерацията Северодонецк - Лисичанск. Сергей Гайдай каза, че би могло да се стигне до тактическо отстъпление на украинските въоръжени сили на запад-югозапад по посока Краматорск или Бахмут, но това са самоубийствени заявления. ВСУ отдавна изпусна момента за отстъпление. Сега коридорът за изтегляне е толкова тясен, че тръгнат ли ВСУ, всички те ще бъдат разстреляни и унищожени на марша. Изходите са два - да се бият до смърт на място или масово да се предават.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилна инфраструктура с разположени на последните етажи военни. Лесно е да манипулираш. Трудно е да мислиш.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пишетеГлупост следГлупост понеже ви се иска да е така но от впера още Северодонецк е обкръжен напълно и укрофашистите са в обръч. Сега те решават, или се предават , или умират