СЗО: Маймунската шарка няма да се превърне в нова пандемия

Все още обаче има много неизвестни за заболяването
31 май 2022 12:55, Елка Василева
16
СЗО: Маймунската шарка няма да се превърне в нова пандемия
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голямата експертка по маймунска  шарка в Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не очаква стотиците регистрирани до момента случаи да се превърнат в нова пандемия, но призна, че все още има много неизвестни за болестта, включително как точно се разпространява и дали спирането на масовата имунизация срещу едра шарка преди десетилетия може по някакъв начин да ускори предаването ѝ, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
На публична сесия д-р Розамунд Люис от СЗО заяви, че е изключително важно да се подчертае, че огромното мнозинство от случаите, които се наблюдават в десетки страни по света, са при гейове, бисексуални тоест мъже, които правят секс с мъже, така че учените ще продължат да проучват въпроса. Тя призова изложените на риск лица да бъдат внимателни.

„Много е важно това да се опише, защото изглежда, че се увеличава начинът на предаване на инфекцията, който може да е бил недостатъчно разпознат в миналото“, каза Люис. Тя допълни, че в СЗО за момента не са притеснени от възможността за глобална пандемия. „Загрижени сме, че хората могат да се заразят с тази инфекция чрез излагане на висок риск, ако не разполагат с необходимата информация, за да се предпазят.“

Тя предупреди, че всеки е изложен на потенциален риск от заболяването независимо от сексуалната си ориентация. Други експерти изтъкнаха, че може би е случайно, че болестта е била засечена първо при гейове и бисексуални мъже, като заявиха, че ако не бъде ограничена, тя може бързо да се разпространи и в други групи.

Миналата седмица СЗО съобщи, че в 23 държави, в които досега не е имало случаи на маймунска шарка, вече са регистрирани над 250 случая. Вчера Великобритания обяви още 71 случая на маймунска шарка. В Испания през уикенда се появиха нови 22 случая на заболяването, с което общият им брой в страната достигна 120, съобщи Ройтерс. В Конго девет души са починали от маймунска шарка през тази година, посочи АП, а Нигерия е регистрирала първия смъртен случай от тази болест от началото на годината.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се превърне в пандемия, ако не са й пипали генома. Иначе е друга бира, но при нас пандемия няма да има. Казвам го за да не поръчват ваксини.
11
2
 
0
 
! Отговори
СЗО преди 1 година
...но ще ви "ваксинираме" за всеки случай.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя се предава чрез контакт, не е въздушно-капкова както ковид. Освен това не е много зарадна. Така че няма потенциал за пандемия, нито за епидемия.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не подценявайте СЗО. Предстои лично да се убедим в могъщата наднационална власт на тази частна организация, незнайно защо овластявана с неограничени правомощия. Ще ни организират пандемия след пандемия. Ще ни затварят, ограничават и ваксинират, докато не ни превърнат в послушна и безропотна биомаса.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя само по гейове и рейв партита ходила
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и техния електорат са в рисковия контигент.Огнищата са в г..е...й.. общностите
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каза неграмотнатаетииопска аби-зяна с глава приличаща на фекалнамаса и приповторено от роднината и Елкатъпото
5
3
 
10
 
! Отговори
Маймуни с ХомоШарка преди 1 година
Управляват България!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да каже тази компроментирана организацийка не е фактор, това е съюза на производителите на лекаства,чиито заплати зависят от това дали се продава стоката прогресивно, ако не, създават обстоятелства. Може да няма пандемия, но лекарства за стрес и сън всичко хвърчат с подобни новини за пандемии през 3 месеца.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и за КОВИД така говориха.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как тъй?
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тю язък! Таман Файзера се бяха наточили за нова ваксина и ядец! *** то и лабораториите разрушени - мъка!