Кокаин за 200 000 евро заловиха в Румъния

Задържани са петима души, включително чужденци
12 юли 2022 21:10, Елка Василева
5
Кокаин за 200 000 евро заловиха в Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

При зрелищна операция на румънската полиция беше разкрита първата в страната лаборатория за вторична екстракция на кокаин, в която наркотикът бил извличан от кафе, съобщава сайтът Зиаре.

Тя била разположена в изолирана хижа в Северозападния окръг Бихор.

Според съобщение на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма акцията се е състояла на 10 юли. Задържани са петима души, от които двама румънски граждани, един израелец и двама колумбийци.

Пазарната стойност на открития при акцията кокаин е около 200 000 евро.

Организираната престъпна група се е занимавала с трафик и търговия с високорискови наркотици на територията на Румъния, като част от дейността й се състояла в химически операции по екстракция и пречистване на наркотика, посочват прокурорите.

Установено е, че на 1 юли колумбийските граждани, придружени от двамата румънци, са внесли на територията на Румъния около 6 килограма кокаин. Наркотикът е достигнал територията на Европейския съюз по въздушен път.

Освен че изпълнявали ролята на "мулета", двамата колумбийци били специализирани и в операциите по химически добив на кокаин от привидно законни стоки. Групата наела отдалечена хижа в окръг Бихор, където създала своята лаборатория.

По време на операцията на 10 юли полицаите заловили четирима от мъжете по време на самия процес на екстракция на кокаин от кафе.

При обиските е открит пресован калъп, съдържащ 1 килограм от веществото прокаин, 148 грама кафяв кокаин, които не е преминал процес на кристализация, и смес от кокаин и кафе с тегло 15 килограма.

Прокурорите отбелязват, че за първи път на територията на Румъния е разкрита лаборатория за вторична екстракция на кокаин.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари