Още една зараза от пазара в Ухан: Костенурки разнасят холера

Случаите на холера са редки в континентален Китай
15 юли 2022 11:16, Нели Христова
45
Още една зараза от пазара в Ухан: Костенурки разнасят холера
Снимка: БГНЕС

Откриха бактерия, която е предизвикала холера у младеж и е била отделно открита в проби от костенурки с мека коруба на пазар за храни в китайския град Ухан. Това разтревожи обикновените хора, някои от които свързаха случилото се с COVID-19, предаде Ройтерс. Именно от пазара за животни в града се твърди, че тръгна заразата с коронавируса преди повече от две години.

Пазарът за храни, където са изследвани костенурки с мека коруба, дали положителна проба за холера, е дезинфекциран, съобщиха снощи местните власти, цитирани от БТА.

Макар че не е открит случай на човек, заразен с холера, сред онези, които са били в контакт с костенурките, магазинът, където са били продавани, е затворен за три дни.

Властите казаха, че щамът "вибрио холера 0139" (vibrio cholerae O139), с който е заразен младежът, и замърсените проби, не са свързани.

Служители проследяват също неуточнени продукти от същата партида като костенурките с мека коруба, които са били доставени другаде, каза службата за контрол на заболяванията в уханския район Хоншан.

Въпреки че няма солидни признаци за огнище на холера, интернет потребители, притеснени от разразяване на друго заболяване, продължават и днес да смятат това за един от най-важните обсъждани въпроси в подобната на "Туитър" китайска социална мрежа Уейбо и той има 200 милиона споделяния.

Случаи на холера, протичащо с диария заболяване, свързано със замърсена храна или вода, което може да е фатално, ако не бъде своевременно лекувано, са редки в континентален Китай. През 2021 г. е имало 5 случая, а през 2020 г. - 11, но починали няма.

Откриването на "вибрио холера 0139" отново ни напомня, че пазарите за прясно месо и риба, макар да са културно и икономически важни в Азия, са свързани с рискове за общественото здраве, каза Андрю Грийнхил, университетски преподавател по микробиология в Австралия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Спрете да ядете диви животни бе , гадове китайски. Ако не може да са изхраните , Русия е до вас.Какво чакате ?Сега е момента.
40
3
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
96- та служих в Граматиково,Странджа е малко като джурасик парк лятото !Тогава за първи път пих кръв от костенурка,това е много силен имуностимулатор!Едни пичове пък ловува смоци и ги пекоха,казваха че месото е много леко и фино!
39
4
 
7
 
! Отговори
В България СЪЩО преди 1 година
Има хора, които си падат по гнусотийки похапват си с голямо желание разни карантии, чревца, агнешки главички, мозъчета, бъбречета от всичко си опитва включително и кървавица ядат напоено с кръв. Да това се случва у България.
38
7
 
6
 
! Отговори
дд преди 1 година
Тия па егаттти ***, дори и след ковид не го затвориха този гнусен пазар
37
2
 
11
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
100% ФАЛШИВА НОВИНА
36
0
 
6
 
! Отговори
Маймунската шарка преди 1 година
Казват че била прихваната от по време на бурен секс между човек и ***. То още в началото когато започва СПИН-а / ХИВ вируса и тогава е имало хора, които са си считали за нормално да правят секс с маймуни. Сега ще си берем последствията.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, болести, епидемии и пандемии винаги е имало, има и ще има в света и никой не може да отмени естествените биологични закони с или без мерки за ограничения, разширения или паради.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пиздерасите пренасят слабоумие на тротинетки със 120.
33
0
 
6
 
! Отговори
дяда преди 1 година
ДА ГИ ВАРЯТ И ПЪРЖАТ ПОВЕЧЕ.....
32
2
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Задължително ваксиниране на срещу тая болест .
31
2
 
11
 
! Отговори
Тумберг преди 1 година
Не след дълго всички ще ядем всичко дето мърда.
30
8
 
8
 
! Отговори
Striker преди 1 година
И преди, и сега, решението за Жълтурландия е няколко ядрени гъби над Ухан, Лай-нян, Бейжин и подобните клоаки!
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОПЕЙКИН Е ВИНОВЕН, НАРОЧНО ПУСКА КОВИД ЗА ДА ЗАКРИЯТ ТОВА КОЕТО РУСИЯ ПЪРАВИ В УКРАНА
28
3
 
4
 
! Отговори
Куньо преди 1 година
Веднага да се наложат междуобластни КПП-та в България! Овцете СЪС СИГУРНОСТ нищо няма да направят!
27
3
 
7
 
! Отговори
до анонимен 24 преди 1 година
болести няма да има ако не ги ядяха сурови или ако спазваха добра хигиена. добрата термична обработка убива абсолютно всички микроби, а с миенето на ръцете те падат в канализацията
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой е виждал какви гнуснии храни продават по китайските пазари ще разбере, защо не само ковид и холера са плъзнали. Костенурките са най-безобидните животинки които се предлагат там. Плъхове, прилепи, ембрионални яйца, най-гнусни животни като саламандри и медузи. Яли ли сте пeниc на бик - деликатес в Китай!
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костенурка с мека коруба... Мммммм, разкош! Потекоха ми лигите, само като чух.
24
1
 
7
 
! Отговори
Gamera преди 1 година
До L. Това е костенурката Гамера, герой от Японски комикс който даже е филмиран - няколко пъти. Ta Gamera е костенурка която спасява човечеството от лошите а не ги заразява :-)
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците ядат всичко което мърда. От една страна е добре защото ако се научат да ядат хляб като нас ще настане масов глад на планетата. Лошото е че се появяват болести.
22
4
 
18
 
! Отговори
абе преди 1 година
в Китай се яде всичко което мърда от векове , как изведнъж почнаха да се появяват разни зарази ? !