Швейцария мисли за 4-часов режим на тока при енергийна криза

Правителството първо ще поиска доброволни стъпки за икономии
20 юли 2022 13:58, Елка Василева
86
Швейцария мисли за 4-часов режим на тока при енергийна криза
Снимка: архив, БГНЕС

Швейцария може да прибегне до четиричасови регионални прекъсвания на електрозахранването, ако енергийната криза в Европа доведе до недостиг на ток през зимата, заяви в сряда високопоставен представител на комуналния сектор, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Страната се подготвя за недостиг на електроенергия и газ поради войната в Украйна, възможни прекъсвания на доставките на газ и евентуални проблеми в атомните електроцентрали във Франция, въпреки че енергийните доставки засега са сигурни, казаха официални швейцарски представители, посочва БНР.

Майкъл Франк, директор на асоциацията VSE на швейцарските електроенергийни компании, каза, че Швейцария планира постепенно да въведе все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо.

Първо, правителството ще поиска доброволни стъпки за икономии, като ще се проведе кампания за осведомяване на обществеността какво предстои през следващия месец.

След това правителството може да ограничи несъществената употреба на електрическа енергия като осветяване на витрини, използване на мобилни нагреватели или осветление през нощта, посочи Майкъл Франк правителствен брифинг в Берн.

След това може да се нареди на около 30 000 компании да спестят до 30% от потреблението на енергия при екстремен сценарий. Франк изчисли, че първите три фази могат да намалят търсенето на електроенергия с 25-30%.

В краен случай Берн може да започне да въвежда режим на тока в отделните региони на страната.

"Трябва да си представите това като пъзел. Отделни сегменти ще бъдат изключвани от енергийната мрежа за четири часа, след което ще бъдат включвани отново, след което докато други ще бъдат изключвани. Някои части от мрежата, или "парчетата от пъзела", няма да имат захранване за четири часа, след това отново ще имат захранване за четири или осем часа в зависимост от ситуацията", каза той.

Швейцария избра подход на разпределение, защото иска да избегне директно пълно спиране на мрежата, както Франция предвижда при евентуална екстремна ситуация, добави той.

Междувременно всички погледи продължават да бъдат насочени към това дали руският газ ще потече отново към Западна Европа, откъдето Швейцария получава своите доставки, особено след края на ремонтните работи по газопровода "Северен поток 1", планирани да приключат до четвъртък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа... 4-часов режим на тока имаше, когато се посурна да се разпада т.нар. комунистически лагер. Явно сега е ред на т.нар. Европейски съюз. Работата е ясна, да влезе убития...
69
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не го вярвам, че може да стане.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото си спомням разни хора се опитваха да ни убедят, че Русия щяла да се върне в 18-и век, заради санкциите. Може, но ако Европа се върне в 17-и, това топли ли ни? "Не е важно в Европа да сме добре, важно е на Русия да й е зле." Предлагам това да се сложи на ЕС-парламента и да ни плащат по 1000 евро на час наем за поговорката. Явно девиза на Европа в днешно време е това, така че ще си пасне перфектно.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната ви поднесена пропаганда статия - недостига не е заради войната в Украйна, а е заради Запада избиращ да поднови студената война по нов начин. Помните ли че още преди войната не пускаха Северен поток 2 заради ФАЩ? Помните или бързо затваряте като офце. Ама ФАЩ са си добре, само Европа ще го духа под вода
66
1
 
8
 
! Отговори
Стягайте се преди 1 година
Прозорецът на Овертон е отворен
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наясно ли сте какво значи ден без ток , да не говорим режим на тока , и то в Швейцария, аз съм живял в Азия с режим на ток, цели 10 години. Не ви го пожелавам, а Швейцария само си говори, ако стане това, значи сме в състояние на война, световна, официална.
64
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам си инвертор 12--> 220 V /пикова мощност 7 KW/ и 140 Ah акумулатор. Три дни може да ми поддържа тока в домакинството вкл. климатик. Та не ме плаши и в БГ да стане това.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом го казват значи ще стане
62
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяхме затворили 4 блока на Козлудуй и построили Белене, сега щяхме да правим бая милиарди на година! Демократите ни убеждаваха ,че нямало смисъл от АЕЦ. Имаше и референдум!
61
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха при бай тошо беше сто по зле и пак сме преживяли.Кво толкоз се плашите?Нещо много се изнежихте!А.....!?
60
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво стана дали Съветски дали Европейски съюз, все режим на тока си имаме рано или късно хах
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то купони за храна има в САЩ от времето на FDR и тази "програма" не е спирала от тогава. Около 30 милиона американци разчитат на нея.
58
1
 
9
 
! Отговори
Отиде коня у ряката преди 1 година
*** как така без ток в 21-вио век бе>>..?! Ама тия ше ми бастардисат фризера и ше ми се развали зелнио боПец и грашката бе. Ми джолана и той ше се вмирише и каймицата и тя....Аз как ше муам кюфтаци с червено вино зимъска, а...???
57
2
 
21
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Швейцарци,какво ще правите с н толкова много банки и пари,които нямат стойност ?Ами опитайте са се греете на банкнотен огън тая зима,пък другата си грейте с китайски запалки кутретата на краката. Аз мискя,че Русия и Китай трябва да се договорят за спиране вносът и на запалки в ЕС. Да си припомнят Швейцарците какво е кремъкът. Защитомзаоадът дава жилища и работни места на араби,турци,латиноанериканци и други,но за нас Българите улуцата и безработицата.
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми да има ако ще и пет режима,купил съм си десет кубика дърва,три тона пелети и пей сърце!
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E-e-e! Не вярвам! На запад при белите хора не може да има режим на тока! Вие как я мислите тая??? Това само комунистите го могат. Още малко ще кажете, че и купони за храна ще въведат! Но невидимата ръка на пазара ще оправи нещата! Не може да не ги оправи! Тя е нашата вълшебна сила, която винаги всичко оправя и прави хората да живеят богато и със 300 вида салам в магазина, а не като гадните комунисти само с 3 вида и опашки за кола!
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден ние българите ще порастнем и ще поемем съдбините си в собствените си ръце. Докато битува колониалният манталитет, че някой друг трябва да се грижи за нас и да влизаме и излизаме от колониални организации, защото така било по сигурно или престижно ще продължаваме да бъдем обект, а не субект на водене на политики. Ветровете ще ни люшкат от бряг на бряг в световните води, образно казано, а мнозина ще потърсят пристан в странство за да почват да градят отначало. Трябва да се научим сами.
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много отрано взехте да се притеснявате, едва юли е ... а верно тя войната свърши в началото на март с победа на украйна и запада
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурд е това, утре русия фалира и вдруги ден безплатна газ и нафта подарък от зеленски.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме научени на режим на тока,в края на 80-те имаше такъв режим и беше два часа има ток,два часа няма.От птичи поглед България беше като дискотека.