Първи случай на маймунска шарка в Кипър

Страната очаква да получи ваксини в края на този месец
12
Първи случай на маймунска шарка в Кипър
Снимка: Pixabay

Първи случай на маймунска шарка бе регистриран в Кипър във вторник, съобщи здравното министерство. Страната очаква да получи ваксини срещу заболяването, осигурени от Европейската комисия, в края на този месец, тъй като количествата им се пренасочват приоритетно към по-силно засегнати от новия вирус страни членки, предаде БНР.

Първият заразен е 40-годишен мъж, който е пътувал наскоро и е показал клинични симптоми, съвместими с маймунската шарка. Положителната му проба е потвърдена след извършен молекулярен лабораторен тест. Мъжът е хоспитализиран в специално проектираната зона в областната болница в Никозия, която бе обявена за референтна болница в страната за маймунската шарка.

От първия момент в действие са всички протоколи за управление на предполагаеми и потвърдени случаи, тяхното транспортиране, наблюдение и лечение, подчерта в специално съобщение здравното министерство.

План за действия на здравната система при евентуално възникване на огнище бе разработен още през юни.

Кипър очакваше първите 1400 ваксини срещу маймунската шарка, осигурени чрез Европейската комисия, да пристигнат още на 25 юли, но доставката им е отложена за края на август. От здравното министерство обясниха, че с обявяването от СЗО на епидемията от маймунска шарка за „извънредна ситуация” приоритет за получаване на ваксините е даден на най-нуждаещите се страни, в които са регистрирани значителен брой случаи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: кипърМаймунска шарка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Брюкселска Дантелка преди 1 година
Дискриминиращо е да се нарича "маймунска" шарка. Правилното название е ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА, най-малкото става въпрос за същите "ценности".
2
1
 
1
 
! Отговори
Ваксинър преди 1 година
А ние до кога ще чакаме? Нямам търпение за ,,първта доза".нали и тая ваксина ще е на дози като предната.Ей,да да не забравите този път да отворите карнетки на хората,че нещо започнаха да им губят края.Между другото,в тоя живот съм бил жив,и не само жив.Та от Мен да го знаете,по-добре е да не си жив.От личен опит.
1
1
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Не. Ще ваксинират тези, които са се самоопределили като "то". Като оня/ онова с тротинетката.