Реакторът на Запорожка АЕЦ е спрян, части от нея са "сериозно повредени"

Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаките
6 авг 2022 19:20, Нели Христова
79
Реакторът на  Запорожка АЕЦ е спрян, части от нея са "сериозно повредени"
Снимка: БГНЕС

Части от украинската Запорожка АЕЦ бяха "сериозно повредени" от военни удари, които принудиха един от нейните реактори да бъде спрян, съобщи операторът на централата в събота.

Ударите в петък върху атомната централата в Южна Украйна - най-големият атомен енергиен комплекс в Европа - "сериозно повредиха" станция, в която се съхранява азот и кислород, както и "спомагателна сграда", каза Енергоатом в Telegram.

Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаките. Ударите са повредили захранващ кабел, принудили са един от реакторите да спре и "все още има рискове от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението. Обстрелът "предизвика сериозен риск за безопасната работа на централата".

Руските войски са окупирали завода в Запорожие от първите дни на нахлуването си и Киев ги обвини, че съхраняват тежки оръжия там. Но Москва на свой ред обвини украинските сили, че са атакували централата.

Европейският съюз обвини Русия в събота заради обстрела. „ЕС осъжда военните дейности на Русия около атомната електроцентрала #Zaporizhzhia“, написа в Twitter първият дипломат на блока Жозеп Борел. „Това е сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност и още един пример за незачитане на международните норми от страна на Русия”. Борел настоя ядрената агенция на ООН, Международната агенция за атомна енергия, да получи достъп до централата.

МААЕ от седмици се опитва да изпрати екип, който да инспектира централата. Украйна досега отхвърля усилията, които според нея ще легитимират руската окупация на обекта в очите на международната общност.

В съобщението се казва още, че служители на руския ядрен оператор "Росатом" са напуснали централата малко преди атаките, но украинският персонал е останал и централата все още произвежда електричество.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в петък, че „всяко бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление, акт на терор“. А украинското външно министерство каза, че „възможните последици от удар в работещ реактор са еквивалентни на използването на атомна бомба“. По-рано през седмицата МААЕ заяви, че ситуацията в атомната електроцентрала е "нестабилна". "Всеки принцип на безопасност е нарушен по един или друг начин", каза шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Някой да накара гнyсният дъpтак борел да обясни защо руснаците ще стрелят сами по себе си, при това в атомна централа !!! Струпали войски там - очевидно, за да защитават АЕЦ-а от укрoпитeците психопати !!! Тоя отвpaтителен испански скoт от дивата си злоба срещу Русия и лично срещу Лавров, който го опозори публично, провокира ядрен апокалипсис, подкокоросвайки нааркoманът зеленски, дето ако това се слечи просто ще избяга в САЩ с един милиард долара в банковата си сметка !!!
53
3
 
12
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Вече е ясно, че Русия нагло и безцеремонно е обстрелвала руснаците превзели централата. Зеленски, Брюксел, британското разузнаване и уважаваните медии няма да лъжат я! Само русофили-копейкаджии отричат тази близка до ума истина.
52
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските фашисти правят всичко възможно да предизвикат бедствие, преди да отидат на оня свят.
51
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не разбирам защо Русия ще бомбардира сама АЕЦ, който държи. Никаква логика, както напоследък е модерно. Да вземат да извеждат поетапно реакторите от работен режим, да не стане беля. По-добре половин украйна без ток, отколкото нов Чернобил. Не виждам как ще я опазят иначе.
50
1
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
НЯКОЙ ЩЕ СЕ ИЗДЪНИ ЯКО С РАДИОАКТИВНА БЕЛЯ И НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА УКРАИНЦИТЕ ИЛИ РУСНАЦИТЕ! ЧЕРНОБИЛ 2.
49
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците сами ли се бомбандират? Нали са превзели централата оше в началото, значи в нея има техни хора. Нещо не разбирам
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая вечер в мола беше пълно с украинци. Около една красива рускиня се бяха събрали няколко невзрачни украинки и тя им обясняваше всичко. Това е самата истина. Моля те не ме трий.
47
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според днес.бг и зеления наркоман руснаците струпват войски в АЕЦа после ги обстрелват !?
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния сложи си сам лайк тогава ще ти сложа и аз
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния сложи си сам лайк тогава ще ти сложа и аз
44
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са от 6 месеца в тая централа,за чив *** да в бомбят и то сега, тоя хептен почна да прекалява с тая кола,нема ли кой да му спре тока,че аман от него ..
43
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вaтниците жъ са укриват тама дорде светнат!
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А онзи, дето е останал без ноздри, защо не допуска МААЕ в АЕЦ? Въпросът е реторичен, *** могат да си спестят отговорите.
41
1
 
30
 
! Отговори
Я па ти преди 1 година
Тоя *** зеленски е сменил дилъра и не знае какво говори. А западните абдали му верват сляпо на шмъркенски.
40
2
 
40
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
Хем "Руските войски са окупирали завода в Запорожие от първите дни на нахлуването си ", хем я бомбардират. Да разбираме ли, че се самобомбардират ?
39
5
 
26
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Тоя Зеленски видя, че му минават номерата и жертва народа си без да му мигне окото! Недопускането на МААЕ и то от страна на дружката им Зеленски, трябва категорично и еднозначно да бъде осъдено от ЕС и да се спре всякаква подкрепа! Стига е лъгал и пробутвал евтини аргументи да не допусне проверка по съоръжение, от което застрашава цяла Европа! Докога бе!? Докато Зеленски реши да думне реактор!?!?
38
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че украинците са стреляли за да изгонят руските фашисти от централата... Руснаците, ако имат мозък трябва да се махнат.
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС забраняват референдумите, защото пречат на либералната демокрация. Факт.
36
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците, ако имаха мозък в кратуните изобщо не трябваше да влизат в тази централа... Какъв е смисъла да са там освен да крадат ток или да саботират електроподаването към украинските градове? И двете страни си играят с огъня...
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ударят един от реакторите, без значение дали си руснак, украинец там всички в радиус от 100 км ще си отидат. А тук в България, пак без значение дали си с руснаци, или със Зеленото., пак всички хора ще са отидат по- бързо от определеното им за живот време. Само властта ще се спаси, защото ще избяга на острови, далеч от тук и ще яде незаразени храни.