Още един вирус прескочи от животно на човек в Китай, задава ли се нова пандемия?

Това може да е „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени
14 авг 2022 22:15, Нели Христова
101
Още един вирус прескочи от животно на човек в Китай, задава ли се нова пандемия?
Снимка: БГНЕС

Нов хенипавирус, открит в Китай, може да бъде „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени. Към момента заразените са десетки, но поради бързото му предаване той ще бъде наблюдаван. Възможно е от него да тръгне следващата световна пандемия, твърдят учените, цитирани от CNN.

Вирусът, наречен Langya henipavirus, е заразил близо 30 фермери, като към момента се смята, че той е предаден на хората от земеровки - малки бозайници, подобни на къртици, срещащи се в голямо разнообразие от местообитания.

До сега няма регистрирани официални смъртни случаи от вируса, но 35 несвързани помежду си пациенти са били приети с треска в болници в провинциите Шандонг и Хенан между 2018 г. и 2021 г.

„Изключително подценяваме броя на тези зоонозни случаи в света и това (вирусът Langya) е само върхът на айсберга“, каза експертът по нововъзникващите вируси Лео Пун, професор в Училището по обществено здраве към Университета на Хонконг, който не е участвал в последното проучване.

Изследователите отбелязват, че новият патоген е много подобен на вируса Нипа. Най-честите симптоми са висока температура, слабост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие.

Досега е известно, че два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът Нипаи вирусът Хендра. Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход.

Смята се, че прилепите са естествен резервоар на тези два вируса в дивата природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ковид и този нов вирус са от едно и също място И то не е в Китай. Опитват се да настроят света срещу жълтите. Както се опитват( безуспешно) и срещу Русия.
55
6
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Вчера гледам по телевизията как нашите доктори ги обучават някакви китайци тичащи и галопиращи на коне и магарета към европа, с горящи коси, защото са си играли на "Аре аз ще те запаля и ще те изям на барбекю, после ти ще ме запалиш и ще ме изядеш на барбекю" и понеже нашите доктори немат коси по главите си, са решили да ни гонят по улиците със спринцофки пълни със cпepмa и се обучиха на игра "Аре аз ще те боцна и изям на барбекю, после ти ще ме боцниш и ще ме изядеш на барбекю"
54
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ иска света да унищожи по този начин. разработките от укропия
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук вече нищо не може ни уплаши след вируса СДС през 90те.
52
4
 
15
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 година
По Африка бъка от вируси, но понеже никой не изследва, затова не се знае нищо. Китайците имат много висока степен на здрвна превенция.
51
4
 
6
 
! Отговори
Асан КарагъзЪ преди 1 година
тия китайци само вируси менте разнасят. Няма ли някой американски вирус да докопаме?
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е земеровки ли ядат тия бе?Мислех,че само недопечените прилепи са опасни...
49
1
 
7
 
! Отговори
Въййй преди 1 година
Пък после наркотиците били незаконни....дойде време къде даже без пари ги раздават. В китайския календар имаше ли година на къртицата ? Годината на прилепа добре беше.
48
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До мда: За кого цирк, за кого по 6 милиарда на година от източването на Здравната каса.
47
4
 
25
 
! Отговори
мда преди 1 година
Нов цирк за бaлъци.
46
1
 
2
 
! Отговори
Don Diabl0 преди 1 година
Must be the reason why I'm king of my castleMust be the reason why I'm free in my trapped soulMust be the reason why I'm king of my castleMust be a reason why I'm making examples of youWe love house music!Лека нощ и успешна нова седмица на всички :)
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прескочил с човешка помощ? Айде стига с тъпотиите ви
44
7
 
20
 
! Отговори
славянин преди 1 година
''Умните и образовани с по три висши'' нарковаксъри-дженд.рофили-русофоби-демократи са така обработени, че да чакат трепетно-тревожно поредния вирус от ''изяден прилеп'' да предизвика поредната ''пандемия'', за да се наредят като д.битък през ваксинариумите съвестно с отговорност и с разбиране!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко бе ;)
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им спрът полетите на тия, стига разнасяли болести !!!
41
5
 
36
 
! Отговори
Забелязъл преди 1 година
Само животни виновни само. Птици, маймуни, прилепи, ***, сега къртица... Как една военна лаборатория не излезе да каже това е наше. Работим върху биологичното оръжие 25 години. Сега тестваме за да разредим хората, защото другият начин е да печатаме пари. Много хора станахте. Със сигурност има не ваксина а лекарство. Ваксината е за бедните. Богатите се лекуват за 2 дни.
40
15
 
3
 
! Отговори
ТестКит преди 1 година
тези патогени еволюират милиони години и прескачат междувидовата бариера. Природата се опитва да унищожи човешката популация. Водят се три непрестанни войни: Срещу разджата, с недостига на белтъчини и с бактериите и видовете. Как ще се приспособим, всеки сам преценЯ, ама си мисля, че затова имаме такъв мозък за да се оповавамена научните открития, а не на бай гошо дето не вярва на учените.
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо нямат търпение, за следващия сезон трябва да се постараят повече, че дори най-ревностните им фенове загубиха страх и интерес. Хората си свикнаха втоеи път не минава, не знам какво трябва да измислят, че пак да изкупят тоалетната хартия. Само докторите припяват дружно, някок друг професор, математик, астролог, но те си гонят интереса, сега ги е яд че ще изпуснат паричките.
38
0
 
4
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
До Анонимен 46 - Не подценявай китайците! Не знаят какво е айкидо- в смисъл да използват силата и инерцията на противника(и лакомията) за да падне сам в краката им.
37
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано заразява само русофилите, че са много га'довете!