Пик на инфлацията у нас най-рано в средата на 2023 г.

Поскъпването на живота ще продължи дълго време
62
Пик на инфлацията у нас най-рано в средата на 2023 г.
Снимка: Dnes.bg, архив

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на следващата година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти.

Годишна инфлация за август почти 18% и най-висок ръст на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните.
Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов пред БНР.

"Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години", коментира той.

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година.

"Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%", пресметна Павлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: инфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
ТНТ преди 1 година
Това е целта да намаляват хората
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е като студен душ- неприятна, но ободряваща и каляваща :)
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Кочо - Дефлацията е хубаво нещо, за тези, котио си кътаме паричките :)
32
1
 
12
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Няма да е тогава пика на инфлацията ако тази зима Европа изпадне в рецесия. Ако това стане догодина ще наблюдаваме дефлация, фалити, безработица, спукани балони и много самоубииства
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който познава правилата на маркетинга, има силен бизнес, разбира от търговия - ще е добре!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. -------- Ако се преведе на нормален език ЕКСПЕРТО казва че ще ви дерат кожите (цените се качват) но за това пук ще се научите да живеете в такава обстановка... Хахаххахахаха
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производителите вдигат цените, посредниците още повече. Потребителите спират да купуват и ползват неща без които не могат. В следствие на това посредниците се чудят какео да правят стоката и спират да вземат от производителя. Производителя сънращава производство и персонал. Съответно ползва и по малко енергия. Бушоните на системата гърмят и влака сменя релсите и посоката на движение.
28
3
 
5
 
! Отговори
Хари Потър преди 1 година
До: номер 38 Аз пък ти обещавам, че ако гласуваш за мене и ме изберат за премиер, ще направя бензина 10 стотинки литъра, а дизела и олиото - 8 стотинки! Билетчето за трамвай и тролей 4 стотинки, а за автобус - 6 стотинки.И боза от 4 и от 6 стотинки! А минималната заплата - 1500 лева!И ще построя магистрала от Видин до Свиленград!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: 39 Аз пък моето олио го дадох на една комшийка от село че са ми много далече нивите и не мога да се разкарвам дотам.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисов каза, че ако се върне на власт ще свали цената на тока с 50%, цената на горивата с 1лв. А олиото ще бъде 1лв за литър!!
25
2
 
8
 
! Отговори
ай стиа бе преди 1 година
на нинова демокрацията толко много и отне вие се жалвате за некаква инфлация , ай мола ви съ !
24
9
 
7
 
! Отговори
пенсионер на круиз преди 1 година
бе ква инфлация , киро , асен и нинова вдигнаха доходите до незнайни висоти . мдаааа !
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита Промяна!
22
5
 
13
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Схемата е проста. Когато най голямата маса от хора, бедните и средната класа започнат да имат някои лев, то го харчат неразумно, съответно поради търсенето цените се вдигат. Напомпват сами инфлацията и после трябва обратния цикъл да обеднеят за да немогат да харчат. Тогава поради ниското търсене цените се регулират. Централните банки се опитват с ОЛП-то да ударт по бързо поне тия с кредитите. Та сега бай бугар, дето работи незаконно и събира под дюшека ще разбере че това не е далавера.
21
4
 
11
 
! Отговори
Albi преди 1 година
До 123.Така е спекула навсякъде, но дори да се свием, да купуваме най-необходимото, ония алчници, като им застои стоката, те не преоценяват, не бракуват, не намалят. Пак си я пробутват разпадаща се и разложена на редовни цени.
20
3
 
30
 
! Отговори
123 преди 1 година
У БГ по-голямата част от инфлацията е спекула!!! Спекула и нищо друго, свикнаха си да си вдигат цените пррз седмица и не спират!!! Всичко над официалната за ЕС инфлация у БГ е СПЕКУЛА!!!
19
4
 
12
 
! Отговори
силно учудЕна преди 1 година
Това като с ПИК-а на поредната вълна на коронката ли е?!
18
4
 
29
 
! Отговори
42 преди 1 година
Наистина западната демокрация беше лъжа, която целеше да създаде свободия и опростачване на масите. Резултатът е светът воден от шепа кукловоди-антихристи срещу просташката маса от долнопробни послушни консуматори, които не се бунтуват срещу нищо.
17
1
 
13
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Трай коньо, за зелена трева!
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Бай Ставри - Как може да си баща му?