ОАЕ ще достави на Германия втечнен природен газ и дизел

Това стана по време на посещение на Щолц в страната
25 сеп 2022 23:30, Красимир Ангелов
71
ОАЕ ще достави на Германия втечнен природен газ и дизел
Снимка: БГНЕС

Обединените арабски емирства и Германия подписаха по време на посещение на федералния канцлер Олаф Шолц в Абу Даби споразумение, което предвижда страната от Залива да достави през 2022 г. и 2023 г. на Берлин втечнен природен газ и дизел, предаде Франс прес.

Министърът на промишлеността на ОАЕ Султан ал Джабер приветства „историческото ново споразумение“, което „укрепва разширяващото се енергийно партньорство между ОАЕ и Германия“ чрез подписването на споразумение в присъствието на канцлера Шолц, според осведомителната агенция на ОАЕ WAM (УАМ).

Шолц се срещна с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който също присъства на подписването и „приветства“ споразумението за енергийна сигурност, добавя WAM.

Споразумението предвижда износ на ВПГ за Германия в края на 2022 г., а след това доставки на допълнителни количества през 2023 г.

Осведомителната агенция WAM съобщава за директна доставка на дизел този месец и за споразумение за доставка на 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.

Държавната петролна компания на ОАЕ АДНОК (ADNOC) осъществи първата си директна доставка на дизел за Германия този месец и „ще осигури до 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.“, според същия източник.

Германският лидер започна вчера от Саудитска Арабия обиколка в държави от Залива с надежда да сключи нови енергийни сделки, които да заменят руските доставки и да облекчат енергийната криза, предизвикана от инвазията на Москва в Украйна.

По време на визитата си в Абу Даби Шолц подчерта, че е много важно да не се разчита на един енергиен доставчик, а на възможно най-много. Зависимостта от един доставчик „със сигурност няма да се случи отново“, каза федералният канцлер, цитиран от ДПА.

ОАЕ разполагат със седмия по големина запас от природен газ в света.

По-късно днес Шолц замина за Катар, богата на газ държава, за срещи с емира Тамим бин Хамад Ал Тани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
5
 
! Отговори
Малеее преди 1 година
Каква мъка за русофобите в България !
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво става в Китай, батки? Я кажете като сте такива отворковци в коментарите.
28
5
 
8
 
! Отговори
ОАЕ, Катар преди 1 година
Значи можело и без руските рекетьори и техните ненадежни доставки на енергоносители !
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бре мромци, много сте се загрижили за Германия точно как и защо купува 7 пьти по скьпа газ, гледай те си в вашата паница Германия все някак си ще се оправи! Честно казано Германия е много по напред от Бьлгария! "Нерде Янбол нерде истанбул"
26
7
 
6
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Дааа, какво говедo трябва да си - имаш до тебе супер евтин тръбен газ и вместо да го използваш купуваш от другия край на света седем пъти по-скъп. Германия *** - тоя газ за индустрията няма да става, то и кики тъпотo уж намери седем блуждаещи танкера, ама никой не искаше да купува златната им газ
25
2
 
7
 
! Отговори
Моат преател Тайпи преди 1 година
Да германия беше страхотен клиент купува газ същевременно запорирал вметките на руснаците и аз искам да съм такъв клинт в кварталният супер да взимам без да плащам.толкоз хитри та чак тапи
24
12
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Кухоглавите рашки си загубиха най-големия европейски клиент.Вместо да печелят,изгарят газ.Тежко е,когато между ушите е пусто.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо ще им доставя? Нали бирените шкембели се отказват от лошите горива? Да не би да е опрял ножа до кокала? Нали щяха само електрически коли да произвеждат и да забраняват нормалните?!?! Какво стана ве бирени шкембели?????
22
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще внасят пак руска газ, но купена чрез арабите, на пазарни цени. ОАЕ са като азерите, нямат капацитет. Но на Шолц му трябват малко "успехи", че с народната любов я изкара зимата я не.
21
1
 
16
 
! Отговори
ЕАО преди 1 година
Вече са подготвили два кервана камили.
20
4
 
24
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Немците пак обърнаха палачинката, а само до преди няколко месеца тръбяха как не се спазвали човешките права в емирствата. Обаче като става дума за далавера са първи. Ей такива дърпат конците на "обединена" Европа.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят онези, които не са се уредили, студено, гладно, зелено!, три в едно!
18
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешен цирк ни разиграват. Арабите едва ли имат толкова газ, а и каквото дойде ще е по-скъпо заради разстоянието. Зелена енергия ама друг път.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е видялот Киро. И той така уреди БГ за години напред с танкери
16
2
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Зелената енергия умря лития е много рядък и скъп така че дълги години ще сме на течни и твърди горива
15
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехей, немски лицемери. От демократичните руснаци на още по -демократичните араби. Не правата на жените, приема на мигранти, демокрация. Е дребни проблеми, на фона на далаверата
14
4
 
12
 
! Отговори
Ами сега преди 1 година
От тези войни между Запада и Русия печели само исляма.Първо ни купиха отборите,после ни заляха с емиграция,а сега и икономиката ще е зависима от тяхната енергия.И после какво правим?
13
0
 
4
 
! Отговори
Чичоо защо кашляш преди 1 година
Защо кашляш осмии.!.
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно в "голямото европейско семейство" всеки се спасява сам. Останалата част от ЕС да го гуха.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това, че немците са скрепили сделка за себе си трябва да ме топли и мен?