Медиите в РСМ: Футболистите загубиха от най-омразния ни съсед

Те със задоволство коментират освиркването на химна ни
Обновена: 27 сеп 2022 09:38 | 27 сеп 2022 09:34, Нели Христова
171
Медиите в РСМ: Футболистите загубиха от най-омразния ни съсед
Снимка: БГНЕС

Всеки да говори каквото си иска, но двубоят с България бе от голямо значение за Македония. За народа, за земята, за всички онези които се чувстват подтиснати от източния съсед по политическите въпроси от последните няколко години. Така медиите в Република Северна Македония коментираха вчерашния двубой. Срещата завърши 1:0 в полза на България след като още в началото й съседите ни освиркаха химна ни.

Именно заради грозните действия от страна на агитката на РСМ, победата бе посрещната емоционално както в България, така и сред българската общност в Северна Македония.

Още по темата

"Sportmedia.mk" пише, че това е може би най-болезненият мач в историята им, което е доста любопитно на фона на факта, че реално двубоят бе само за чест, не и за класиране на каквото и да било.


А ето и цитати от написаното от медията:

"Всеки да говори каквото си иска, но двубоят с България бе от голямо значение за Македония. За народа, за земята, за всички онези които се чувстват подтиснати от източния съсед по политическите въпроси от последните няколко години".

"Стадионът беше пълен - защото народът искаше победа. Народът дойде да се радва, да види победа над лошите съседи, които ни оспорват история, език и идентичност. Не дойдоха да гледат загубения цикъл без шанс за класиране".

"Футболистите не изпълниха тяхното желание и загубиха от най-омразния ни съсед. България си тръга с широки усмивки и като голям победител от Скопие. Това е най-слабата България в историята".

Медията "Sport1.mk", която преди първия мач между двата тима в Разград призоваваше състава си да ни вкара четири гола, по един за фашизма, Самуил, Гоце Делчев и ветото, също пусна специална публикация с освиркания филм, отбелязвайки случилото се със задоволство.

90 минути по-късно обаче се появи друг материал, а заглавието в него бе: "Ужас! Десетима от Македония не избегнаха загубата".

Видеото с грозно освиркания ни национален химн обиколи социалните мрежи и в Западна Европа, а историята от близкото минало показва, че подобни действия са били наказвани строго от УЕФА, би било логично това да се случи и със Северна Македония.

От друга страна българите от РСМ коментираха, че съседите ни са "показали примитивизъм и в какво болно общество отглеждат децата си."

Това написа в своя профил във Facebook Добре Митрев - председател на сдружение за македонско-българско приятелство. "Да обиждаш другия не означава, че обичаш своите. Този, който подстрекаваше към бой, нека първо научи думите на македонския химн."

В една песен се казва: "Дали да плача или да пея". Македонските българи снощи станаха част от нея. Плачеха, защото изгуби Македония – тяхната страна, а пееха, защото България победи. Аз бях на стадиона и седях на трибуните с македонските запалянковци. И за първи път бях доволен, че децата ми растат извън тази среда. Снощи трябваше да се вика в подкрепа на футбола. Там имаше всичко друго, но не и подкрепа за любимия отбор.

"Снощи трябваше да аплодираме за футбол. Нямаше нищо друго освен аплодисменти. И както се случва накрая, наказанието идва винаги. И дори всички зурни и тъпани да бяха снощи на стадиона, думите на "Мила Родино" бяха по-силни от всичко", написа още Добре Митрев.

Ето и заглавия в македонските медии, които едва ли имат нужда от превод:

Спорт1: Ужасен крај на циклусот: Македонија со десетмина не успеа да избегне пораз

sportmedia.mk: Поразите се редат, еден, два… три!

"Колку и да сакавме,колку и да имавме голема желба, вечерва сепак Македонија е поразена од Бугарија.Исход кој боли и пече, тука нема сомневање".

Секоја чест за публиката, сепак ова беше натпревар кој не смееше да се загуби!

"Навистина штета, ова беше меч кој не смееше никако да се загуби, и тоа од милион причини".

Соседот во екстаза: Ова бил најважниот натпревар за бугарското достоинство!

Екипа: Ненадиграни а поразени…, квантитетот пресуди против квалитетот


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
ние винаги копираме преди 1 година
Кремъл. що не сме им спретнали една военна операция, да ги освободим от сърбежите
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония има медии както и в България.Една голяма чсат от медиите са Български,друга Унгарски,трета Руски.Това са над 70% от медиите.
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците се държат така, защото не одобряват отбора на Перуката и на Бойко Тиквов.
100
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците можеби са с промити мозъци,но Българите са в пъти повече промити.Това няма как да го разберете ,че е така.Когато промивката е подействала ,вярваш на това което си приел като истина.Всичко останало го отричаш.Затова е лесно да Ви управляват пожарникари,военни,мафиоти.Та в България как иначе щеше да има толкова мутри,които да убиват с колите си ежедневно хора.Тези мутри имат полициейски чадър.България е държавата на мутрите и мафията.Няма как да ни обичат.
99
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония има много по-силен отбор от нашия.Та ние се защитавахме почти през цялото врвме с футболист повече.Ако този мач се беше играл преди ветото Български Национален отбор и химна щяха да бъдат поздравени с аплудисменти,както беше на всички мачове досега.Няма как като налагаш вето и се държиш унизително с някой и да те обичат.Малко сте се объркали.През 1994 г. на 100% Македонците се радваха на успеха на Българския футбол.Сега е обратното.Малко се замислете.Няма как да ни обичат.
98
8
 
3
 
! Отговори
Чорбаръ преди 1 година
А слезте на замята.При първия мач в следващи квалификации лъвовете ще са котенца.За да има силен нац.отбор трябват 15 футболисти играещи в топ първенствата,а ги няма,няма и да ги има.Дано да се паднем с Македонците в една група и мача да им трябва и ще ни бият,като маче у дирек.Само един техен играч струва,колкото целия ни отбор.
97
1
 
16
 
! Отговори
Какво ги думате тези преди 1 година
Та във Скопие бутнаха паметните плочи на военното гробище на българите които дадоха живота си да ги освободят от резнатите ***,а вие днес търсите уважение защото сте българи и потомци на загиналите за свободата на Скопие.Това са промити мозъци хора.Вие някога ходили ли сте във Скопие? Да ви се нагледа окото на кичозни гипсови фигури на римски императори,римски статуи от гипс? Сякаш сте в някое огромно театро,и всички ви разправят за роднинската си връзка със тези от клупторите.Простотия 100%.
96
0
 
4
 
! Отговори
Who Cares преди 1 година
До АнонименИ къде е вината на България? А какъш отбор щели да имат макетата предстои да се види.
95
0
 
2
 
! Отговори
Who Cares преди 1 година
До БлагоевградЕ, и?
94
0
 
4
 
! Отговори
Who Cares преди 1 година
До АнонименВажен е резултата, гусинчо!
93
0
 
16
 
! Отговори
Who Cares преди 1 година
Стига ми видеото как Десподов в компания на 4 макета го мушна между краката на вратарот макЕдонски...
92
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябваше да ги игнорира тия още преди 30 години
91
1
 
22
 
! Отговори
аз преди 1 година
Кирин, ще видиш евтин ток през крив макарон. Стой на тъмно през зимата и се топли от злобата си.
90
28
 
4
 
! Отговори
Кирин преди 1 година
Татарееееее пак да доидете пак ке ве овикаме и исплуеме во лице!
89
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите може да мечтае за две неща.Едното е да има стадион като в Скопие и да има силен и сплотен отбор като Македонския.Тяхния отбор е отбор,а не единцици ,които се мразят и са там заради някаква перука.Давам пример ЦСКА мрази Левски.Там треньора решава кой да играе и кой не.Не се дава списък с футболисти от отбори от една Перука.
88
37
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За каква история говориш пич?За Българите все още не се знае какъв им е произхода.Има само теории.Българската история започва от 1908 година,когато е обявена независимост.Всичко друго е теория.
87
0
 
17
 
! Отговори
до 99 преди 1 година
Абе Маке, кека имате интернет у вашту селу ? Хахахаха . Тея унуфрита
86
3
 
38
 
! Отговори
ED преди 1 година
Моята прогноза е: колкото сега ни мразите - два пъти по толкова ще ни заобичате, и ще ни се молите да ви признаем за българи.
85
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаххах. Много хубаво! Докато не оправят нещата с историята и да плюят по нас , никакъв ЕС! Докато не защитим историята си, пък ние не трябва да ги щадим с нищо!!
84
2
 
37
 
! Отговори
Магелан преди 1 година
Шок и ужас.Ако това беше се случело с някой друг отбор от Европа До сутринта Македония нямаше да е има на картата на Европа.Ако пък беще гръцкия отбор бедна им е фантазия какво ги чакаше македонските рендета и циментени кратуни.А туй пиенде Махайлово изонщо даже не нереаергира какво е станало?