200 000 руснаци са емигрирали в Казахстан след мобилизацията

Няма да екстрадират в Русия граждани, бягащи от мобилизацията
4 окт 2022 14:00, Йоана Цонева
23
200 000 руснаци са емигрирали в Казахстан след мобилизацията
Снимка: БГНЕС

200 000 руски граждани са избягали в Казахстан за по-малко от две седмици, съобщи вътрешният министър на Казахстан Марат Муратович Ахметжанов.

На 21 септември президентът на РФ Владимир Путин обяви „частична военна мобилизация“ на 300 000 войници, след като украинската армия разгроми руския агресор и продължава да освобождава окупирани територии. За броени дни стотици хиляди руснаци си плюха на петите и избягаха зад граница.

Казахстан е една от предпочитаните дестинации за руснаците, които не искат да умрат на фронта в Украйна в безсмислената непредизвикана война на Путин. „Повече от 200 000 руски граждани са влезли в Казахстан“, каза Ахметжанов, добавяйки, че ситуацията по границата вече се е „нормализирала“.

Още по темата
Казахстан обяви, че няма да екстрадира в Русия граждани, избягващи мобилизация, освен ако не бъдат обявени за международно издирване. Според Ахмежанов седем руснаци са били експулсирани от Казахстан през последните две седмици - трима от тях са преминали незаконно границата, а още четирима са извършили дребно хулиганство в Уралск.

От 21 септември, когато в Русия беше обявена „частична мобилизация“, на сухопътните граници с Казахстан, Грузия и Финландия се извиха дълги опашки. Вече се появи информация, че заради масовото бягство на руснаци режимът на Путин е започнал да съставя черни списъци на тези граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
10
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Има още 2 800000