Любенов вини полицаите за катастрофата, дал им 200 лв да го ескортират

Той пътувал към кола Дринк енд драйв
Обновена: 6 окт 2022 12:19 | 6 окт 2022 12:15, Нели Христова
135
Любенов вини полицаите за катастрофата, дал им 200 лв да го ескортират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Димитър Любенов няколко пъти се опитал да си извика "Дринк енд драйв", но така и не му била изпратена кола да го вземе. Това го принудило да се качи на Поршето пиян и дрогиран и да се отправи към автомобил на "Дринк енд драйв", който го чакал на околовръстното. По пътя обаче го спира полицейски патрул. Любка Гечева и Георги Малински му поискали 200 лева, за да го ескортират, но сумата не включвала изпращане до дума му.

Това е обяснил в своите показания обвиненият шофьор за убийството на френския гражданин при катастрофата на столичното Околовръстно шосе, съобщава “24 часа”, цитирайки запознати с разследването. Днес се очаква Димитър Любенов да потвърди своята история и пред съдия.

Още по темата
Любенов карал пиян и дрогиран към автомобил на "Дринк енд драйв", което е необичайна практика. Шофьорите от фирмата, отиват при клиента и поемат управлението на автомобила му.

Любенов е бил в заведение в Бояна, но без съпругата си. Той свидетелства, че е употребил алкохол, но не и наркотици, въпреки че експертизата показва, че се е дрогирал с кокаин. В края на вечерта той се обажда на “Дринк енд драйв” и му е обещан автомобил, но след близо час се наложило мъжът пак да позвъни.

"Димитър (собственикът на “Дринк енд драйв” компанията) ми пусна есемес, че ще прати друга кола, понеже неговата е спряна за проверка от полицията и е далече от заведението", обяснява пред разследващите Любенов. "Накрая отчаян, че никой няма да дойде да ме прибере, се качих в колата си и реших да отида до втората кола на “Дринк енд драйв”, която също била спряна от полицаите, продължава мъжът, който има бизнес, свързан със септични ями.

Димитър Любенов се отправил към бул. “Александър Пушкин”, тъй като втората кола била спряна там за проверка.

Дали Любенов е звъннал и на полицаите Любка Гечева и Георги Малински, ще се проверява тепърва. Това бе и една от темите на скандала между МВР и прокуратурата, тъй като униформените дали мобилния телефон на Любенов на неговия бизнес партньор, а не са го предоставили на разследващите.

Знае се, че двамата полицаи от Шесто, които са станали свидетели на адската катастрофа и се опитали да се измъкнат на заден ход по локалното платно до околовръстното, преди това са били в кв. “Горна баня”. Двете коли на няколко пъти са били засичани от пътни камери.

Любенов обяснява, че патрулката го спряла точно на бул. “Пушкин” като му подала светлинно-звуков сигнал. Мъжът признал на полицая, че е пиян и че пътувал към  “Дринк енд драйв". Униформеният не се легитимирал, не поискал и документите на Димитър, но го попитал "Какво ще правим?".

"Аз му отговорих, че мога да почерпя или да изчакаме колата на “Дринк енд драйв”, твърди Любенов, а полицаят го попитал колко пари може да даде. "Казах, че мога да го почерпя с 200 лева, а той ми отвърна, ще ме съпроводи до някъде. Дадох му парите и той се върна в патрулката. Под съпровождане разбирам да карат с мен, за да нямам проблеми. До сега не са ме съпровождали полицаи със служебна патрулна кола", обяснил Любенов на разследващите.

Любенов постоянно се уверявал, че патрулката е зад него. В един момент обаче мъжът се разсейва:  "Стана ми като че ли малко лошо, разтърках си главата, за да не заспя, доколкото си спомням, колата, в която се ударих, излезе от локалното", разказва мъжът пред полицаите. Именно това разтъркване се е оказало фатално и Любенов удря малкия "Форд Фокус".

Следващите секунди се губят на шофьора с поршето. Той посочва, че в миговете след катастрофата не е видял патрулката. Това е така, тъй като записи показват, че при вида на катастрофата, полицаите са започнали да се изтеглят на заден ход. Все пак отиват на мястото на инцидента малко по-късно, едва след като от дежурната оперативна част им казали, че има сигнал за катастрофа.

Любенов не видял там полицая, идентифициран по-късно от разследващите като Георги Малински. Имало обаче жена. Това е Любка Гечева, станало ясно по-късно. Тя не е разговаряла с Любенов, който звъннал на съдружника си, защото приятелката му не си вдигнала телефона. Мъжът прекарал 2 часа на място, преди да го задържат.

На финала при разпита Любенов хвърля цялата вина за катастрофата на полицаите. "Искам да кажа, че ако полицаите ме бяха спрели да карам, ако ме бяха задържали, нямаше да ударя колата и за съжаление, човекът в другата кола да почине, категоричен е Димитър и заявява, че би повторил показанията си пред съдия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари