Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя

Руските ракетни удари разрушили 40% от енергийната система
1 дек 2022 15:13, Елка Василева
171
Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя
Снимка: архив, БГНЕС

Близо половината от електропреносната мрежа в Украйна днес е извън строя – седмица след последните руски удари срещу енергийната инфраструктура. Това съобщи частният оператор ДТЕК, но подчерта, че електротехници се трудят "денонощно", за да ги поправят, предаде Франс прес.

Още по темата
"Русия разруши 40 на сто от украинската енергийна система с терористични ракетни атаки. Десетки служители от енергетиката бяха убити и ранени", заяви ДТЕК в Телеграм.

След поражения от украинските войски на терена Русия започна през октомври да обстрелва енергийни обекти в Украйна, като предизвика огромни щети и сериозен всекидневен недостиг на ток за милиони украинци.

На 24 ноември последните масирани удари по такива обекти оставиха без светлина и топлина цели региони, включително столицата Киев.

Нови нападения от този род може съществено да затруднят положението с енергията и да предизвикат нова бежанска криза посред зима.

За да имат поне малко светлина и топлина по време на прекъсванията в електроподаването, украинците са принудени да прибягват до алтернативни решения – използват например свещи и генератори, което понякога води до смъртоносни пожари. В сряда украинските спасители съобщиха, че са регистрирали предния ден 9 загинали и 8 ранени при подобни пожари в жилищни сгради.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евлоатлантиците, да бъдат солидарни с американската война в Покрайна и да бъдат така добри, да не използват ток до края на зимата!
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до37.Топла зима в Киев няма.Вали сняг а температурите са под нулата.Още една ракетна атака на Вовата и въобще няма да има ток.Може даже да няма ток даже и в центровете за сила,красота и несъкрушимост.Решението е всички украинки на Запад без пари на издръжка на европейците доживот.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин им помага да постигнат 100% руска енергийна независимост! Трябва да му благодарят!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашия уютен провинциален но централен мол времето е много хубаво и приятно. Ако ме разбирате...
38
1
 
6
 
! Отговори
Американския сенатор преди 1 година
Много се развълнувах от тази новина, довечера ще отида на ресторант
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е процеса на дерусификация! Нали не искаха руски език и литература? Не може и двете!
36
2
 
15
 
! Отговори
Пен преди 1 година
Тя зимата ще е топла, няма страшно! :)
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най близкия център за несъкрушимост е тук на една ръка разстояние. Мене сутринта ми отнеха достъпа. Без да зная защо. За това че ме изтрриха не го правя на въпрос. Но поне да знаех за достъпа. Какво толкова нередно сторих. Аз не разбрах. Без ток сигурно е по лошо де.
34
2
 
16
 
! Отговори
Измислено от НАТО преди 1 година
През 1999 г. говорителят на НАТО Джейми Шеа заявява, че бомбардировките на НАТО по електросистемата на Сърбия е проблем на Милошевич, който не се съгласил с изискванията на НАТО и преследвал 1.6 млн албанци. Същото важи и за Зеленски.
33
2
 
15
 
! Отговори
Из МъдростНаНародите преди 1 година
Човек и добре да живее, може да срещне кравар с кошница демокрация!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Амврикански сателити са предоставили снимки на украинците за готвена нова масирана атака.На руски военовъздушни бази са заснети много руски стратегически бомбардировачи готвещи се за атака" __________________________________________ Тези сателити започват да дразнят и вчера руснаците заявиха, че помагащите на укропите космически обекти са легитимни цели за тях. Да не почнат и те да гаснат като укропски силови трансформатори?
31
2
 
21
 
! Отговори
Good news преди 1 година
Значи укретата на 50 процента са се освободили от тежкото съветско тоталитарно наследство. Още две-три калибровки и ще станат щастливи и свободни, а американският чорбаджия, от нулата и напълно безвъзмездно, ще построи на верните си украински ратаи чисто нова западна енергийна система от нулата, която ще е неуязвима за нови удари и ще раздва безплатен атлантически той на всички!
30
1
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Като нямаш ток, вода и парно месеци наред какво правиш? А) отиваш в най близкия център за несъкрушимост да те направят несъкрушим Б) Бягаш на топло и безплатно в ЕС С) отиваш до най близкия диктатор и то гръмваш или протестираш пред бункера му
29
0
 
17
 
! Отговори
До Гейлорд преди 1 година
"Достатъчно да хвърлим един бегъл поглед на нощната сателитна снимка на Югоизточна Европа, за да се убедим, че квадратът България е дори по-тъмен от петното Украйна. Квадратът България е почти толнова черен, колкото световноизветния "Черен квадрат" на Малевич." .............................................е пъ те ракетите, като паднат и светят, ти кво искаш
28
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко лошо им беше с Русия само - ядрени централи, газ, спокойствие. Ама се хванаха 2014та с Кравария и цъфнаха. Главната стока сега са оръжия! Нещастници!
27
0
 
16
 
! Отговори
До Германец преди 1 година
В Германия имо вече милиони украйнски бежанци и ги настаняват в спортни салони и палатки щото няма къде! Но ти май не живееш в Гирмания..
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вовата се готви за нова атака.Този път ще изплющи Украйна със стратегически бомбардировачи.Проблема не е тока за гражданите а тока за влаковете.Без ток за влаковете няма да може да се изпраща западна техника и храна на фронта.Без икономика Украйна ще трябва да разчита вече 100 процента на Европа и Америка.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно да хвърлим един бегъл поглед на нощната сателитна снимка на Югоизточна Европа, за да се убедим, че квадратът България е дори по-тъмен от петното Украйна. Квадратът България е почти толнова черен, колкото световноизветния "Черен квадрат" на Малевич.
24
10
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Подготвят ни за нова вълна он милиони украински бежанци!" -- Абе не е лесна и вашата... Клаус Швааб ви занулява, пускат ви вирОзи, после ваксини, денонощни кемтрейлси, сега за капак и украинци. Корав народ се оказахте :)
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро когато руснаците пробият на фронта в Донбас и се разпадне украинското съпротивление, когато 10 милиона украинци избягат в Европа от студ и глад, какво ще прави ЕС?? САЩ ще остави мазалото на ЕС да сърбат попарата! А днес ще ни разправят как Украйна е победила!!!