Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя

Руските ракетни удари разрушили 40% от енергийната система
1 дек 2022 15:13, Елка Василева
171
Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя
Снимка: архив, БГНЕС

Близо половината от електропреносната мрежа в Украйна днес е извън строя – седмица след последните руски удари срещу енергийната инфраструктура. Това съобщи частният оператор ДТЕК, но подчерта, че електротехници се трудят "денонощно", за да ги поправят, предаде Франс прес.

Още по темата
"Русия разруши 40 на сто от украинската енергийна система с терористични ракетни атаки. Десетки служители от енергетиката бяха убити и ранени", заяви ДТЕК в Телеграм.

След поражения от украинските войски на терена Русия започна през октомври да обстрелва енергийни обекти в Украйна, като предизвика огромни щети и сериозен всекидневен недостиг на ток за милиони украинци.

На 24 ноември последните масирани удари по такива обекти оставиха без светлина и топлина цели региони, включително столицата Киев.

Нови нападения от този род може съществено да затруднят положението с енергията и да предизвикат нова бежанска криза посред зима.

За да имат поне малко светлина и топлина по време на прекъсванията в електроподаването, украинците са принудени да прибягват до алтернативни решения – използват например свещи и генератори, което понякога води до смъртоносни пожари. В сряда украинските спасители съобщиха, че са регистрирали предния ден 9 загинали и 8 ранени при подобни пожари в жилищни сгради.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другата половина от електропреносната мрежа праща ток на Европа, а за живеещите под гнета на Киевската хунта - мобилизация.
1
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак разпространявате руска пропаганда.