Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя

Руските ракетни удари разрушили 40% от енергийната система
1 дек 2022 15:13, Елка Василева
171
Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя
Снимка: архив, БГНЕС

Близо половината от електропреносната мрежа в Украйна днес е извън строя – седмица след последните руски удари срещу енергийната инфраструктура. Това съобщи частният оператор ДТЕК, но подчерта, че електротехници се трудят "денонощно", за да ги поправят, предаде Франс прес.

Още по темата
"Русия разруши 40 на сто от украинската енергийна система с терористични ракетни атаки. Десетки служители от енергетиката бяха убити и ранени", заяви ДТЕК в Телеграм.

След поражения от украинските войски на терена Русия започна през октомври да обстрелва енергийни обекти в Украйна, като предизвика огромни щети и сериозен всекидневен недостиг на ток за милиони украинци.

На 24 ноември последните масирани удари по такива обекти оставиха без светлина и топлина цели региони, включително столицата Киев.

Нови нападения от този род може съществено да затруднят положението с енергията и да предизвикат нова бежанска криза посред зима.

За да имат поне малко светлина и топлина по време на прекъсванията в електроподаването, украинците са принудени да прибягват до алтернативни решения – използват например свещи и генератори, което понякога води до смъртоносни пожари. В сряда украинските спасители съобщиха, че са регистрирали предния ден 9 загинали и 8 ранени при подобни пожари в жилищни сгради.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пoдлите и гнycни русофили са доволни от подобни новини. Крушата не пада далече от дървото...
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали укрите сваляха 99% от руските ракети, дето бяха свършили още април? Какво не разбрах. Сега как ще транспортират от Полша до фронта оръжията?
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много важно
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как бе другари, при почти 100% свалени ракети, ви замина 40% от енерг. система, пък и нали за има няма 24 часа я бяхте и оправили, ех тез лъжи как лъсват.
118
1
 
6
 
! Отговори
ЗАСЛУЖАТ СИ ГО. преди 1 година
АДЕ СЕГА И ДРУГАТА ПОЛОВИНА.ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ОЩЕ В САМОТО НАЧАЛО ,НО ВИЖДА СЕ ПУТИН МНОГО ГИ ЖАЛИ . ЕДВА ОДЪРЖА ЯСТРЕБИТЕ .
117
2
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Абе , нищо не става от тия руски пиянки .....И ТОКА СПИРАТ НА УКРАЙНА И ТЯ ПАК ГИ БИЕ , КАТО МАЧЕ У ДИРЕК...ха,ха,хаааааааааа....
116
0
 
12
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Може би за първи път в историята този, който напада повече му пука за хората отколкото на съюзниците, които уж се застъпват за нападнатия. Ако направите аналогии как НАТО воюваше в Ирак и Югославия, сега Украйна нямаше да я има, не ток и вода камък върху камък нямаше да остане. Криеш се в село , селото изчезва, окопал си се заравят те.
115
0
 
1
 
! Отговори
М преди 1 година
Браво .
114
4
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТРЯБВА 100 % ДА Е РАЗРУШЕНА , ЗА ДА НЯМА ФАШИЗЪМ !!!
113
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо не? Нали Западът трябва да служи за пример на всички? Какво направи НАТО с енергийната система на Югославия? И, главно, защо?
112
4
 
15
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
Да се надяваме че до края на годината ще е 100% извън строя.
111
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Анонимен 113 ---- Със сигурност, като излезеш от фризера, ще ти е жега!
110
3
 
10
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
Ти може лично да не изпитваш последиците от икономическата нойна срещу Русия ( все още) но милиони европейци ибългари вече ги изпитват! А сме още 1 Декември
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз защо да се притеснявам . Много ясно че някой си е направил тънката сметка. Дори да краде той винаги е прав. Сигурно не го изпитваме дори и в личен план. За себе си говоря.
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между дрегото украинците и не могат да работят без ток, които значи няма заплати и данъци!Икономическия колапс ще последва фалита през лятото!
107
5
 
14
 
! Отговори
До 116 преди 1 година
Не се притеснявай, до тогава и останалите 10 милиона украинци ще се присъединят към тези 10 милиона които в момента са в ЕС и ще ядът на ваша издръжка! Житото отдавна е в ЕС, сега остава и хората да го последват!
106
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есенна сеитба според вас има ли в украйна като Зеленски продава тазгодишната реколта ама догодина реколта дали ще има. После кой пак ще е виновен. Обичайните заподозрени. От шейсе години все те виновни бе.
105
3
 
16
 
! Отговори
До Регрес преди 1 година
Европа също ще сърба атлантическата попара догодина, но попарата ще е сервирана студена! Ако има късмет, ако не ще стои пред празна чиния!
104
3
 
19
 
! Отговори
Регрес -догодина преди 1 година
Да оставим на страна Украйна - те ще изсърбат атлантическата попара, НО догодина какво ще прави ЕС без ТОРОВЕ? - тука им е рано да го новинарставт ама то си иде!
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутринта бях у фризера...